Temperatura ideală de servire a vinului. 4 recomandări

Temperatura ideală de servire a vinului. 4 recomandări

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/vin-vinul-satisface-4644578/

Vinul este o băutură alcoolică plină de calități, însă acestea pot fi puse în valoare doar dacă sunt respectate anumite reguli de servire. Una dintre ele se referă la temperatura de servire a vinului și, pentru că aceasta este o condiție de maximă importanță, am decis sa-i dedicăm un material amplu, pe care te invităm să-l parcurgi în continuare.

 

Mai corect spus ar fi că un vin de calitate nu se bea, ci se savurează. Prin urmare, servirea vinului poate fi comparată cu un ritual pe care fiecare iubitor al acestei licori trebuie să-l cunoască și să-l respecte.

În primul rând, trebuie să ții cont de tipul de vin pe care urmează să îl bei pentru că fiecare din ele necesită o pregătire aparte.

Apoi, vinul trebuie adus la temperatura optimă – după cum îți vom arăta puțin mai târziu – după care trebuie să alegi paharele potrivite.  

Vinul roșu se servește din pahare cu picior înalt, care susține o cupă rotundă și largă, cu  o deschidere îngustă.

Vinul alb se bea tot din pahare cu picior, dar cu o cupă mai îngustă, în formă de lalea, cu o capacitate mai mică decât cele ale paharelor pentru vin roșu.

Cupele paharelor pentru șampanie și vin spumant sunt înalte și înguste, susținute de un picior înalt.

Vinul alb și cel roșu se toarnă în pahar fără a depăși diametrul cupei, iar acesta se ține doar de picior, astfel încât căldura mâinii să nu influențeze temperatura băuturii. Licoarea nu se bea imediat, ci se lasă puțin să „respire”, timp în care vinul din pahar poate fi mirosit pentru a-i simți mai bine gustul. Apoi, se soarbe cu mici înghițituri care se păstrează în gură câteva secunde pentru ca papilele gustative să perceapă cât mai bine aromele.

La degustări, se folosesc de multe ori miniaturi de sticle de vin care conțin strict cantitatea necesară pentru testarea calităților băuturii.

De ce este importantă temperatura de servire a vinului

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/degustare-de-vinuri-serviciu-de-vin-90554/

După ce ți-am arătat cum se bea vinul, revenim la tema principală a acestui articol, pentru a-ți explica de ce este atât de importantă temperatura de servire a vinului.

După cum am mai spus, orice vin are anumite calități pe care ți le dezvăluie în totalitate doar atunci când este servit la o temperatură optimă. Dacă este prea cald sau prea rece, vinul își pierde din arome, iar gustul va părea fad. La o temperatură de peste 20-21 de grade C, vinul intră într-un proces ireversibil de oțețire, caz în care va deveni acru și greu de băut.

De asemenea, dacă este servit prea rece, vinul nu are timp să își pună își pună în valoare toate proprietățile, iar dacă este ținut la congelator și lăsat să înghețe își va pierde definitiv aceste proprietăți.

Chiar și vinul folosit pentru gătit trebuie să aibă o temperatură adecvată atunci când este adăugat ca ingredient, în caz contrar riscând să strice gustul mâncării.

Temperatura ideală de servire a vinurilor

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/vin-lum%c3%a2n%c4%83ri-starea-de-spirit-2792625/

Valorile de temperatură la care poate fi servit vinul variază de la 4 la 20 de grade C. Dacă se depășește pragul superior, compușii care dau aromele specifice încep să se volatilizeze, iar vinul își pierde din arome și chiar devine neplăcut la gust.

De cealaltă parte, cu cât temperatura de servire scade mai mult sub pragul de 4-5 grade C, se reduce gradul de percepție a aromelor. În acest caz, este dificil de făcut diferența dintre un vin de calitate și unul slab, întrucât gustul este asemănător.

Regula generală este ca vinurile albe și cele rose să fie servite reci, iar cele roșii, la temperatura camerei. Termenii sunt însă destul de ambigui, așa că se cuvin făcute precizări mai exacte cu referire la temperatura optimă pentru fiecare tip de vin.

Vinul alb

Vinul alb trebuie să fie răcoritor ca un cocktail de vară, de aceea, trebuie să fie servit rece. Se recomandă păstrarea sa la frigider circa o jumătate de oră înainte ca sticla să fie desfăcută, pentru a-i lăsa timp să ajungă la temperatura optimă.

În cazul vinurilor albe seci și demiseci, temperatura de servire recomandată este cuprinsă între 7 și 14 grade C, iar vinurile dulci trebuie servite ceva mai reci, la o temperatură de 4-8 grade. În ceea ce privește vinurile demidulci, acestea trebuie să aibă o temperatură de servire cuprinsă între 8 și 12 grade C.

Cu cât conținutul de zaharuri este mai ridicat, cu atât vinul alb se servește mai rece, fără ca temperatura să scadă sub pragul de 4 grade C. În același timp, un vin alb sec cu un conținut minim de zaharuri se servește la o temperatură apropiată de pragul de 14 grade.

Vinul roșu

Temperatura de servire a vinului roșu trebuie să aibă valori mai ridicate decât în cazul vinului alb, și de aceea nu este necesară răcirea sticlei în prealabil. Se spune că trebuie servit la temperatura camerei, iar tradus în valori concrete, acest termen înseamnă 14-20 de grade C. Cele mai bune vinuri roșii românești, dar și străine, pot fi puse în valoare doar la temperaturi cuprinse între aceste praguri, în funcție de conținutul de tanin și de vârstă.

Cu cât vinul este mai robust sau mai vechi cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai ridicată, fără a depăși însă 20 de grade C.

Astfel, vinurile roșii tinere și cele cu un conținut mai scăzut de tanin trebuie servite la o temperatură 14-16 grade C, în timp ce vinurile taninoase și cele mature se consumă la o temperatură de 17-20 de grade C.

Vinul rose

În cazul vinului rose, sunt aplicabile aceleași reguli valabile și pentru vinul alb, fiind de preferat ca acestea să fie servit tot rece.

Se recomandă ca vinul să fie răcit în prealabil la frigider sau într-o frapieră cu apă și gheață, până când ajunge la temperatura optimă.

Cu cât vinul este mai dulce, cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai scăzută, limita minimă acceptată fiind de patru grade C. Prin urmare, un rose dulce se consumă la o temperatură de 4-8 grade, unul demidulce la 8-12 grade, iar cele seci și demiseci la temperaturi între 7 și 14 grade C.

Vinul spumant

Vorbim din nou de o categorie de vinuri răcoritoare care trebuie servite reci. Fie că vorbim despre șampanie, Proseco sau orice alt vin spumant, temperatura de servire a vinului este cuprinsă între 4 și 8 grade, în funcție de conținutul de zaharuri.

Vinurile din această categorie se folosesc și ca ingredient pentru diferite cocktailuri alcoolice, așa cum este celebrul Aperol Spritz, preparat cu Proseco. Dacă dorești să prepari un astfel de cocktail este de preferat să folosești sticle miniaturi cu vin spumant, care conțin o cantitate mică, dar suficientă, pentru ce ai tu nevoie.

Se știe că, odată desfăcută, o sticlă de șampania sau spumant trebuie consumată imediat, pentru că băutura se va „trezi“ dacă este lăsată în sticlă mai mult timp. De aceea, este mai indicat să folosești sticle miniaturi pentru cocktailuri, în loc să desfaci o sticlă mare pentru doar 200 de mililitri.

De la partea teoretică, e timpul să trecem acum și la partea practică, așa că te invităm să ne faci o vizită pe Nitelashop.ro, unde vei găsi o gamă foarte variată de vinuri românești și internaționale!

Tu îți alegi sortimentele preferate, noi ți le trimitem, apoi le poți savura la temperatura adecvată, după cum tocmai ai învățat. Te așteptăm!  

Postat de: Diaconu Elena