Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cSWRV1EXm5I
Când ieși vara la terasă probabil că prima băutură la care te gândești este clasica bere, dar cu siguranță ai observat și paharele cu o licoare portocalie care se găsesc pe mai toate mesele. Până la urmă vei avea și tu curiozitatea de a o încerca, dar doar după ce afli mai multe detalii.
Evident, vorbim despre Aperol Spritz, faimoasă băutură de origine italiană. În cele ce urmează îți vom povesti mai multe despre ea, îți vom pune la dispoziție rețeta pentru Aperol Spritz cu alcool, dar și câteva ponturi pentru servire. Pregătește-te să cunoști noua băutură semnătură a verii!
Ce este Aperol Spritz?
Aperol poate fi definit drept cel mai faimos aperitiv de origine italiană, cu un secol de existență și cu o popularitate care pare să crească de la zi la zi. Evident, el este și ingredientul cheie din cocktailul Aperol Spritz, o băutură care poate concura onorabil cu orice tip de vin spumant, șampanie sau apă/soft drink.
Gustul său este ușor amărui, dar deosebit de răcoritor, asta și datorită conținutului redus de alcool. Mai exact, volumul său este de 11% alcool sau 15% în Germania. Aperol Spritz fără alcool nu există. Gustul se datorează unei combinații de plante precum gențiană, rubarbă, cinchona, chinină și evident portocale amare.
Se remarcă și datorită aspectului elegant și faptului că trebuie servit cu o cantitate generoasă de gheață. Dar, despre asta, în cele ce urmează. Dacă ți-am deschis apetitul pentru cocktailuri, descoperă și top 25 rețete cocktailuri alcoolice populare!
Aperol Spritz: scurt istoric
Pentru a-ți putea oferi o perspectivă cât mai largă asupra cocktailului Aperol Spritz trebuie să abordăm acest subiect din mai multe puncte de vedere. Întâi vom discuta despre șpriț, apoi despre lichiorul Aperol în sine, iar la final despre cocktailul mai sus pomenit.
Șprițul nu este ceva nou pentru români, el fiind aproape nelipsit de la orice fel de petrecere. Totuși, originile sale se trag tot din Italia și a luat naștere la începutul secolului XIX. Veneția era sub stăpânire austro-ungară, în urma Congresului de la Viena, și devenea în acea perioadă o regiune de tranzit foarte populată de soldați, negustori și funcționari imperiali și toți aveau ceva în comun: vinurile autohtone erau mult prea tari și acide pentru ei. Învățați cu berea sau cu vinurile slab alcoolizate, ei cereau din ce în ce mai des vinuri îndoite cu apă sau spritz.
La început acest amestec conținea apă plată, vin sau vin spumant, nu neapărat șampanie. Află și tu diferența dintre cele două, dar și despre istoria șampaniei. Să revenim. Pe la începutul secolului XX a început popularizarea apei minerale acidulate, fapt care a transformat și spritzul, oferindu-i un caracter acidulat. Asta l-a făcut și mai popular, crescând interesul doamnelor față de această băutură. În timp au apărut și variații în ceea ce privește băutura de bază, mai exact spritzul putea fi acum făcut și cu vin, dar și cu diverse tipuri de lichior.
Și uite așa ajungem la lichior sau aperitiv! În cadrul unui târg organizat în Padova în 1919, frații Silvio și Luigi Barbieri prezintă noua băutură inventată de ei, un nou tip de aperitiv denumit Aperol. Deoarece băuturile tip aperitiv erau deja apreciate în Italia, celor doi frați le-au trebuit doar șapte ani pentru a crea și apoi lansa la Padova această băutură care a câștigat admirația publicului grație culorii ei deosebite, dar mai ales datorită gustului foarte proaspăt. Se remarcă și datorită conținutului mai scăzut de alcool. Rețeta a rămas aceeași încă din 1919 și încă este un secret foarte bine păzit.
Cocktailul a luat și el naștere destul de repede, încă de la apariția Aperolului pe piață acesta fiind consumat împreună cu apă. Rețeta pentru faimosul Aperol Spritz a apărut în 1950 și s-a păstrat până în zilele noastre. Formula clasică prevede că fiecare băutură să aibă trei părți de Prosecco sau alt vin spumant, două părți de Aperol și o parte de apă minerală. Destul de simplu nu?
Aperol Spritz: rețeta originală
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/SI8xM3Ernvg
Hai să vedem cum arată un Aperol Spritz făcut ca la carte!
Ingrediente
Pentru a servi un Aperol Spritz vei avea nevoie de:
Pahar în formă de lalea, de preferat cel de vin;
- 75 ml Prosecco;
- 50 ml Aperol;
- 25 ml apă minerală;
- Felii de portocală;
- Cuburi de gheață;
Mod de preparare
Umple paharul cu multă gheață și apoi adaugă Prosecco și Aperol. Toarnă Aperolul printr-o mișcare circulară, asta ca să nu se așeze pe fundul paharului. Apoi adaugă apa minerală (sau sifonul, în funcție de preferințe) și ornează cu o felie de portocală. Asta e servirea Aperol Spritz!
Cum se consumă Aperol Spritz?
Dacă vrei să consumi Aperol Spritz așa cum se cuvine, îți putem vinde câteva ponturi!
Când se consumă?
Așa cum îi spune și numele, Aperolul este un aperitiv, deci se va consuma doar înainte de masă, eventual alături de câteva gustări înainte de felul principal.
Cu ce preparate se servește?
Fiind destul de dulce, de preferat va fi să servești Aperol Spritz cu mâncare ceva mai sărată. Aici ne referim la gustări precum arahidele, caju, măsline sau taralli. Italienii servesc Aperolul cu așa numitele „cicchetti” o gustare tradițională formată din brânzeturi, mezeluri, legume la grătar și pește.
Nu-ți face griji în legătură cu caloriile. 100 ml de Aperol Spritz au 168 kcal, 3 grame de grăsimi și 3 grame de carbohidrați.
Poți încerca și variații pe aceeași temă
Când sau dacă te saturi de Aperolul Spritz clasic, ai și varianta de a încerca și alte băuturi pe bază de Aperol. Acestea sunt:
- Aperol Spritz’n Tonic, cu gin, Aperol, boabe de ienupăr, apă tonică, suc de lime, coajă de portocală și rozmarin;
- Aperol Grapefruit Spritz, cu suc de grapefruit și o felie pentru decor;
- Veneto Spritz, cu Pinot Grigio, Aperol, gheață, apă minerală și măsline verzi;
- Girovita, un mix de Aperol cu lichior de caise, sirop de zahăr cu apă, suc de lămâie, apă tonică, frunze de mentă și felii de castravete;
- Aperol Spritz danez, cu bourbon, cidru de mere, felii de măr și Aperol;
- Paper Plane, cu Aperol, bourbon și suc de lămâie;
- Aperol Gin Punch, cu Aperol, gin, Yellow Chartreuse, suc de grapefruit, suc de lime, suc de portocale, vin spumant, gheață și felii de citrice;
- 2-1-2, cu Aperol, tequila, suc de grapefruit și gheață;
- Aperol Ale, cu bere ale, Aperol și suc de ananas și suc de lămâie;
- Istrian Spritz, în care Aperolul este înlocuit cu Teranino. Teranino este un lichior de vin din Croația, mai exact din regiunea Terrano, din Istria.
Așa-i că ți-am făcut poftă și de alte cocktailuri perfecte pentru a te răcori vara?