Istoria prosecco: Ce este prosecco și cum a apărut această băutură

Istoria prosecco: Ce este prosecco și cum a apărut această băutură

Sursă foto: Shutterstock.com

Nu toată lumea știe acest lucru, dar prosecco are o istorie foarte bogată, fiind apreciat chiar și de vechii romani. Acesta a fost „readus la viață” abia în secolul al XVI-lea, când localnicii din zona Trieste au vrut să recreeze vinul din Antichitate. Descoperă ce este prosecco, cum a apărut, care sunt cocktailurile pe care le poți prepara cu această băutură și nu numai!

Istoria prosecco: Ce este prosecco și cum a apărut această băutură

Ce este prosecco?

Cum a apărut băutura prosecco?

Cum se face prosecco?

Din ce struguri e făcut prosecco?

Tipuri de prosecco

Cum se servește prosecco

Cocktailuri clasice cu prosecco

Aperol Spritz

Hugo

Eldorado

Prosecco vs. șampanie

Ce este prosecco?

Ce este băutura prosecco, te întrebi? Ei bine, acesta este un vin alb spumant produs în Italia, într-o zonă care se întinde pe 9 provincii, în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia. Acesta a fost denumit după satul Prosecco, care se află în provincia italiană Trieste.

Există și tipuri de prosecco care nu sunt spumante, cum este tranquilo (complet lipsit de bule) și frizzante (care are câteva bule), dar cel mai cunoscut și mai întâlnit este prosecco-ul spumant. Acesta poate fi sec, extra sec sau brut, niciodată dulce sau demidulce.

Cum a apărut băutura prosecco?

Sursă foto: Shutterstock.com

Acum că am lămurit ce este prosecco, nu ne rămâne decât să discutăm despre cum a apărut. Deși multe persoane au impresia că prosecco este un vin nou apărut, adevărul este că acesta există de peste 2000 de ani.

Istoricii au consemnat că prosecco era consumat încă de pe vremea romanilor. Acest vin a fost foarte apreciat de către Plinius cel Bătrân, dar și de către Livia, soția împăratului Augustus. Se spunea că vinul are proprietăți vindecătoare, fiind folosit pentru diverse suferințe ale stomacului, dar era administrat și celor care sufereau accidente.

Pe atunci, strugurele din soiul Glera era cultivat pe terenurile dintr-o zonă care era numită pe atunci Puccino. Pe teritoriul acesteia s-a dezvoltat și satul Prosecco, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Secolul al XVI-lea a adus cu el recrearea vinului din Antichitate, în mica regiune Trieste fiind produs un vin care se numea Ribolla. Singura problemă era faptul că localnicii nu aveau cum să diferențieze acest vin de înaltă calitate de vinurile cu același nume, așadar negustorii și-au dat seama că numele vinului trebuie schimbat. Astfel, vinul a primit numele de „castellum nobile vinum Pucinum”, după castelul de lângă satul Prosecco.

Vinul prosecco a început să fie consemnat în notele călătorilor și scriitorilor englezi, fapt care a impulsionat răspândirea vinificației și în alte regiuni, cum erau Gorizia, Venezia, Dalmația, Treviso și Vicenza. Secolul al XVIII-lea aduce cu el popularitatea soiului de struguri Glera, care era folosit pentru obținerea prosecco-ului.

În mod surprinzător, până de curând, prosecco era un vin dulce. Abia în 1960 s-au schimbat metodele de producție și au apărut diferențe care l-au făcut din ce în ce mai popular. În ziua de azi există peste 300 de producători ai acestei băuturi, iar numărul de mărci depășește 8000, astfel încât să ai de unde alege în cazul în care vrei să consumi un prosecco bun.

Cum se face prosecco?

Sursă foto: Shutterstock.com

Vinul prosecco se obține prin dublă fermentare. După prima fermentare, acesta este transferat în vase de oțel inoxidabil, acoperite cu smalțuri de sticlă, astfel încât să treacă și prin a doua fermentare. Spre deosebire de șampanie, vinul nu este pus în sticle sub presiune. Prețul prosecco-ului este mai mic deoarece metoda de producție este diferită, iar procesul devine mai ușor de supravegheat.

Această metodă se numește Charmat sau, în italiană, „metodo Charmat-Marinotti”. Francezii au preluat, și ei, această metodă pentru producția proprie, denumind-o „methode Charmat”.

Din ce struguri e făcut prosecco?

Prosecco este realizat din soiul de struguri Glera, care înainte era cunoscut chiar sub numele de Prosecco. Această schimbare de nume a apărut în 2010, când Ministerul de Agricultură italian a decis ca „Prosecco” să reprezinte numai denumirea geografică, nu și strugurii. Astfel, producția de vin spumant prosecco a fost limitată strict la această regiune geografică, ceea ce înseamnă faptul că nu orice vin produs din strugurii Glera se poate numi astfel. Prosecco poartă acest nume doar dacă e produs în regiunile Friuli, Veneția, Giulia și Veneto.

Tipuri de prosecco

Vinul prosecco este produs în trei varietăți: Spumante (complet acidulat), Frizzante (slab acidulat) și Calmo sau Tranquillo (neacidulat). Spumante este un vin mai scump, care se găsește pe piața în sticla tradițională de vin, în timp de Frizzante se vinde atât la sticlă, cât și la doză. Vinul Tranquillo se vinde aproape exclusiv în Italia, fiind exportat foarte rar.

Cel mai bun prosecco provine din regiunile Conegliano-Valdobbiadene și îl poți recunoaște după eticheta pe care poate scrie „Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene”, ”Prosecco di Valdobbiadene”, „Prosecco di Conegliano” sau „Prosecco DOC”. În mod normal, prosecco nu este scump, prețul sticlei fiind același ca pentru un vin roșu bun. Dacă dorești recomandări pentru prosecco, mai precis pentru achiziția lui, atunci ar fi indicat să cumperi o sticlă care sare de 20-25 de euro.

Cum se servește prosecco

Prosecco, la fel ca șampania, se servește ca aperitiv. Fiind un vin alb, acesta trebuie răcit corespunzător înainte de a fi consumat, așadar păstrează-l la frigider. Spre deosebire de șampanie, prosecco nu trebuie ținut în cramă perioade foarte lungi, deoarece există riscul să se „trezească”. Unii oenologi susțin că un prosecco de calitate poate fi maturat chiar și 7 ani, în vreme ce alții susțin că nu ar trebui să depășească 2 ani.

Cocktailuri clasice cu prosecco

Sursă foto: Shutterstock.com

Aperol Spritz

Pentru a realiza un cocktail Aperol Spritz, vei avea nevoie de 75 ml de prosecco, 50 ml de aperol, 25 ml de apă minerală, câteva felii de portocală și cuburi de gheață. Tipul de pahar folosit este tot cel tip balon. Prima dată se adaugă gheața, apoi prosecco, aperolul, apa minerală și feliile de portocală. Dacă îți dorești o băutură mai amăruie, atunci nu îți rămâne decât să adaugi mai mult aperol.

Hugo

Ingredietele unui cocktail Hugo sunt 150-200 ml de prosecco premium rece, 30 ml de lichior de flori de soc, 30 ml de apă minerală, 1 lime, 6 frunze de mentă și gheață. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de un pahar tip balon în care să adaugi gheață. Apoi toarnă lichidul de soc, completează cu prosecco și cu apa minerală. La final, adaugă 2-3 felii de lime și frunzele de mentă. Dacă îți dorești un cocktail Hugo mai dulce, pur și simplu adaugă mai mult sirop de soc, iar dacă vrei să fie mai puternic alcoolizat, mărește cantitatea de prosecco.

Eldorado

Cocktailul Eldorado se servește într-un pahar tip Hurricane, iar pentru prepararea lui vei avea nevoie de 50 ml de tequila, 10 ml de prosecco, 10 ml de cremă de banane, 40 ml de suc de portocale, 40 ml de nectar de banane. Adaugă toate aceste ingrediente alături de gheață într-un shaker, agită-l bine, iar apoi toarnă în pahar. Pentru a definitiva cocktailul Eldorado, decorează paharul cu o felie de lime și una de portocală.

Prosecco vs. șampanie

Șampania este un vin spumant din Franța, regiunea Charente, în vreme ce prosecco este un vin spumant care provine din nord-estul Italiei. Diferența de preț provine din metoda diferită de producție a șampaniei, care este mai sofisticată și de durată mai lungă. Dar acestea nu sunt singurele diferențe dintre cele două!

Prosecco este produs în proportie de cel puțin 85% din struguri Glero, în vreme ce restul de 15% pot fi alte 9 soiuri se struguri. Pentru realizarea șampaniei sunt permise numai Chardonnay alb și Pinot Noir. De asemenea, presiunea la care se îmbuteliază sticlele de prosecco este de 3,5 atm, în vreme ce, pentru șampanie, îmbutelierea se face până la 6 atm. Astfel, jocul bulelor de șampanie este mai lung și mai intens. Există și o diferență de gust, întrucât prosecco este mai dulce decât șampania, în vreme ce aceasta din urmă este mai acră.

Dacă îți dorești să afli care este diferența dintre vin spumant și șampanie, trebuie să știi că orice șampanie este vin spumant, dar nu orice vin spumant este șampanie. Pentru a descoperi mai multe, citește articolul nostru despre vin spumant vs. șampanie.

După cum am mai menționat deja, nu ai nevoie de un buget foarte mare pentru a cumpăra un prosecco de calitate. Trebuie doar să te asiguri că provine din regiunea Conegliano-Valdobbiadene. Îl poți consuma sec, la fel ca vechii romani, sau îți poți prepara acasă niște cocktailuri foarte delicioase, așa cum sunt Hugo, Aperol Spritz sau Eldorado. Fie că îl consumi singur, în intimitate, fie că te afli alături de prieteni, îți dorim degustare plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *