Istoria șampaniei: tipuri de vinuri spumante

Istoria șampaniei: tipuri de vinuri spumante

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1580657274234-7339717f4541?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80

Cu toții cunoaștem șampania ca fiind o băutură de sărbătoare uimitoare, care ne răsfață simțurile și ne cuprinde cu parfumul său delicat, însă rareori luăm în considerare trecutul valoros al licori fără rival. Istoria șampaniei, acest tip special de vin spumant, este învăluită în diverse legende și datează de mai bine de 500 de ani. Se spune că minunata băutură cu spumă efervescentă și bule ce explodează gâdilând cerul gurii ar fi fost descoperită accidental și că, la început, a fost considerată un doar vin stricat. Haide să descoperim împreună mai multe detalii despre șampanie și apariția transformarea sa în cel mai cunoscut vin spumant din întreaga lume.

Istoria șampaniei

Apariția acestei băuturi cu calități speciale este legată de provincia franceză Champagne, unde a fost elaborată metoda tradițională de producere a vinurilor spumante – Methode Champenoise, din trei soiuri de struguri cultivate în această regiune, respectiv Pinot Meunier, Pinot Noir și Chardonnay. Potrivit legendelor, istoria șampaniei este legată de descoperirea lui Dom Pierre Pérignon, călugăr la abația Hautvillers, de pe malul râului Marna, în centrul regiunii Champagne. Din anul 1688 și până la finalul vieții sale, în 1715, Don Pérignon a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației, în ciuda faptului că era aproape orb. Se spune că acesta ar fi depozitat în beciul mănăstirii vinul îmbuteliat mai devreme decât în mod normal, care nu a avut timp să fermenteze din cauza temperaturilor scăzute.

În momentul în care s-a încălzit, vinul din beci a început să fermenteze când se afla în sticlă, iar pentru că dioxidul de carbon nu s-a mai eliberat, a apărut vinul spumant cunoscut pe care îl cunoaștem și noi astăzi. Dom Pérignon a fost impresionat de această descoperire și a început să lucreze la perfecționarea tehnicii realizării unui vin spumant fără egal. Mulți consideră însă că cel mai vechi vin spumant consemnat ar fi Blanquette de Limoux, inventat în 1531, de către călugării benedictini de la Biserica Saint Hilaire.

Istoria șampaniei în România

Șampania este o băutură modernă despre care se spune că nu a existat înainte de anul 1600. Totuși, în scurt timp de la perfecționare, aceasta a devenit preferata curților regale, iar după 1800 s-a născut o adevărată industrie de producere a vinurilor spumante.

Istoria șampaniei în România este legată de cronicile primelor ocupații rusești. În timpul domniei lui Mihail Sturdza, printre tinerii trimiși să studieze la Paris, cu bursă domnească, s-a aflat și Ion Ionescu de la Brad. Întemeietorul de mai târziu al învățământului superior agricol românesc a făcut prima șampanie românească, în 1841, la ordinul domnitorului Moldovei, din strugurii recoltați de pe podgoriile acestuia.

Astfel, România devine a patra țară din lume, după Franța, Rusia și Germania, cu producție autohtonă de vin spumant.

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1593968443709-1470ea142ca5?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80

La scurt timp după această premieră din zona Moldovei, istoria șampaniei în România a fost continuată de oameni de afaceri străini, care au investit în vinul spumant din țara noastră, produs în orașe precum Timișoara, Cluj, Azuga sau București. Printre șampaniile care se comercializau în trecut la noi menționăm „Chanoine Frères” – „șampania aristocrației”, Mumm, Ducele de Montebello, Rhein Sec sau Lacrima Zorilor.

Ziua internațională a șampaniei

Cei care apreciază frumusețea irepetabilă a bulelor perlate de dioxid de carbon emanat știu că ziua internațională a șampaniei se celebrează în data de 31 decembrie, atunci când lumea întreagă ciocnește o cupă cu faimoasa băutură, la cumpăna dintre ani. Unii însă, sărbătoresc șampania și în data de 23 octombrie, atunci când a fost lansat spumantul.

Șampanie: produse recomandate

Șampania sau vinul de Champagne este singurul tip de vin ce poate fi servit de la aperitiv și până la desert. Băutură a veseliei, sărbătorii și fericirii, se spune despre șampanie că reprezintă simbolul celui mai rafinat stil de viață. Și cu siguranță acest lucru este adevărat dacă ne gândim că licoarea efervescentă animă orice conversație, e companionul perfect la masă, elixirul dragostei și vinul suprem al civilizațiilor.

Șampania este produsă în exclusivitate într-o zonă viticolă delimitată cu mare precizie, pe o suprafață de aproximativ 32.000 de hectare, prin procedee specifice regiunii Champagne din nord-estul Franței. Iată câteva produse deosebite pe care le poți alege pentru evenimentele speciale din viața ta:

Mumm Șampanie Cordon Rouge

Cu o concentrație de alcool de 12%, șampania Mumm Cordon Rouge este poate cea mai cunoscută dintre șampaniile de la Maison Mumm. Un cuvée ușor de băut și foarte fin, care poartă numele celebrului cordon roșu al Legiunii d’Honneur, cea mai înaltă onoare civilă din Franța. Maturată în pivnițe spectaculoase sub Reims, Mumm Cordon Rouge este șampania perfectă pentru orice sărbătoare.

Moët & Chandon Șampanie Ice Imperial

În anul 1743, Claude Moët a pus piatra de temelie a celei mai mari și renumite vinării, La maison Moët. Ascensiunea acesteia a început aproape imediat după înființare, mai ales că din 1750 a devenit principalul furnizor de șampanie al casei regale franceze. De altfel, Claude Moët a avut un cuvânt de spus în ceea ce privește istoria șampaniei, astfel că și în zilele noastre băutura care îi poartă numele este extrem de apreciată la nivel mondial. Moët & Chandon Șampanie Ice Imperial este prima și singura șampanie special creată pentru a fi savurată cu gheață. Licoarea oferă o experiență nouă, gusturi proaspete și fine, dar în același timp o maturitate elegantă.

Piper Heidsieck Rare 02

Aciditate fină, arome expansive ale murelor și note intense de lămâie și miere. Așa poate fi descrisă, pe scurt, șampania Piper Heidsieck Rare 02. Această băutură dezvălui indicii de lichior Frangelico și nucă, este impecabilă, elegantă și echilibrată și se bucură de un finisaj durabil.

Alte tipuri de vinuri spumante

Cu toate că multe persoane pun semnul egal între vin spumant și șampanie, în realitate există diferențe între acestea în ceea ce privește strugurii, aroma, prețul sau metoda de obținere. Despre șampanie trebuie să știi că se obține prin metoda Champenoise care presupune ca a doua fermentare să aibă loc în sticlă. Aceasta durează un an de zile și reprezintă cea mai costisitoare modalitate de a obține vin spumant, de aici prestigiul și rafinamentul de care se bucură șampania. Însă, există și alte tipuri de vinuri spumante:

Prosecco

Este un vin spumant alb, sec sau extra sec, originar din regiunea italiană Prosecco, din apropiere de Trieste. Băutura se obține din struguri Glera, dar pot fi incluse și alte soiuri, în cantități foarte mici, precum Verdiso, Perera, Chardonnay, Bianchetta Trevigiana,Pinot Bianco, Pinot Grigio sau Pinot Nero. Prosecco este mai dulce decât șampania, are note de măr galben, piersică, pere și caise și poate fi consumat ca atare sau în diverse rețete de cocktail-uri.

Vin spumant rose

Foarte des întâlnit în zona Provence din Franța, vinul spumant rose poate fi produs în toată lumea. Are nuanțe de roz și arome fructate și este considerat o interpretare a eleganței mai multor soiuri de struguri.

Lambrusco

De origine italiană, vinul spumant Lambrusco are o cantitate scăzută de dioxid de carbon și face parte din categoria băuturilor frizzante. Are o efervescență scăzută, cât să-i ofere licorii prospețime și este cel mai cunoscut tip de vin frizzante. Spre deosebire de alte tipuri de vinuri spumante, cele frizzante pot fi consumate în orice moment și pe tot parcursul anului, fără să fie nevoie de o ocazie specială.

Sekt

Caracterizat de nivelul redus de alcool și dulceață, vinul spumant Sekt provine din Germania. Există diferite tipuri de sortimente de vin Sekt, dulci sau seci, cu arome de mere ori pere sau arome florale.

Cava

Originar din Spania, provincia Catalonia, vinul spumant Cava are o aromă florală și este mai puțin dulce decât Prosecco. Se obține din struguri Macabeo, care au o aromă vagă de lămâie, dar și din soiurile Xarel Lo și Parellada, care au gust de pară ori citrice.

Cremant

Acest termen este folosit în Franța pentru a denumi cele mai bune tipuri de vinuri spumante seci produse în afara zonei Champagne. Cremant se obține prin aceeași metodă ca și șampania, din struguri specifici fiecărei zone în care este produs. Cele mai celebre regiuni de proveniență a vinurilor Cremant sunt Limoux (Languedoc), Bordeaux, Burgundia, Die, Valea Loarei, Alsacia și Jura.

Vinuri spumante: produse recomandate

Istoria șampaniei este îndelungată și ne arată că acest tip de vin spumant este foarte special. Cu toate acestea, există și alte sortimente preparate în mod diferit, care pot fi mai accesibile la preț. Iată câteva tipuri de vinuri spumante recomandate:

Un spumant demisec proaspăt, cu o concentrație de alcool de 11,5% și aromă fructată, Angelli Vin Spumant Blanc de Blancs este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice efervescente. O băutură delicată, obținută din vinuri atent selecționate și cupajate.

Bottega Prosecco Pink Gold

Excelent ca aperitiv, vinul spumant Bottega Prosecco Pink Gold provine dintr-un amestec de struguri Glera și Pinot Noir, cultivate în zona Prosecco Doc conform tehnicilor tradiționale. Este un vin spumant brut, ideal pentru mâncărurile reci de pește crud (tartar și carpaccio), caracterizat și prin fabricarea inconfundabilă a sticlei care se realizează printr-un proces exclusiv de metalizare.

Cuvée de Purcari Spumant Alb Brut

Obținut prin metoda clasică de fermentare și păstrare îndelungată în sticle, Cuvée de Purcari Spumant Alb Brut are un perlaj fin și persistent. Culoarea sa galben deschis este înnobilată de arome de citrice, iar gustul complex îmbogățit cu nuanțe de piersic. Este un vin spumant savuros, obținut din soiurile Chardonnay, Pinot Blanc și Pinot Noir.

 

Istoria șampaniei datează de sute de ani, însă această băutură efervescentă încă ne surprinde cu calitățile ei deosebite. Din punct de vedere legal, nici un alt tip de vin spumant nu poate fi produs sub denumirea de “șampanie” decât cel din regiunea franceză Champagne. Licoare miraculoasă, care generează 30 de bule în fiecare secundă, șampania echilibrează gusturile prin aciditatea ei și scoate în evidență arome de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *