Vin spumant vs șampanie: diferențe, tipuri, rețete

Vin spumant vs șampanie: diferențe, tipuri, rețete

Bauturi alcoolice si non alcoolice nitelashop

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bucurie-placere-satisfac-ie-vin-3394310/

Nelipsite de la orice ocazie festivă, acasă ori la restaurant, vinul spumant și șampania sunt printre cele mai cunoscute și apreciate băuturi alcoolice. Deși au unele elemente în comun – sunt acidulate și trebuie deschise cu mare atenție, pentru ca sticla să nu se transforme într-o adevărată fântână arteziană – există diferențe esențiale între cele două produse.

 

Îți explicăm, în acest articol, prin ce diferă aceste două băuturi și câteva rețete pe care le poți prepara cu vin spumant și șampanie. În acest fel, vei cunoaște ce băutură trebuie să alegi atunci când vei dori să cumperi ceva cu adevărat deosebit, pentru un eveniment important.

Vin spumant vs șampanie: diferențe principale

Între cele două băuturi alcoolice există mai multe diferențe, deși multe persoane consideră că termenii sunt sinonimi. Nimic mai greșit! Șampania este un tip de vin spumant, produs numai în regiunea franceză Champagne, după o procedură specială, tradițională, care datează din anii 1700. Nici un alt vin spumant nu poate fi comercializat, din punct de vedere legal, sub denumirea de „șampanie”.

 

Prin urmare, nu putem vorbi despre cea mai bună șampanie românească sau italienească, ci numai despre un vin spumant de calitate. Nu doar denumirea diferă însă, ci și multe alte aspecte, pe care le prezentăm în continuare.

Strugurii

O diferență esențială putem observa în privința strugurilor din care sunt produse cele două băuturi. Astfel, șampania este produsă numai din soiuri de struguri din Champagne, în special Chardonnay (struguri albi) și Pinot Noir (struguri negri). Alte tipuri de vin spumant pot fi produse din diferite sortimente de struguri, în funcție de regiunea viticolă. Spre exemplu, Prosecco este un vin spumant produs în regiunea Veneto din Italia, din struguri Prosecco sau Glera, aceasta fiind principala diferență dintre prosecco și șampanie.

Aroma

Pentru cunoscători, diferența esențială atunci când se discută despre vin spumant vs șampanie este la nivel de gust. Șampania are o aromă specifică, în timp ce gustul vinului spumant poate fi fructat, cu arome de pere, măr sau pepene. De asemenea, bulele de dioxid de carbon are o consistență diferită: sunt foarte fine în cazul șampaniei și mai pregnante la vinul spumant.

Prețul

O altă diferență importantă este la nivelul prețului. Șampania are nevoie de mai mult timp pentru a fi produsă, iar procesul este mai complex, prin urmare și prețul de vânzare va fi mult mai ridicat. De aceea, o șampanie de calitate poate ajunge să coste chiar și câteva mii de euro, în timp ce vinul spumant este o băutură mult mai accesibilă.

Metoda de obținere

Vinul spumant se poate obține prin mai multe metode, care influențează gustul final, specific fiecărui sortiment. Astfel, există următoarele metode de obținere a vinului spumant:

sampanie vin spumant cele mai bune preturi nitelashop

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-vin-ampanie-106672/

Metoda tradițională sau metoda Champenoise

Această metodă presupune ca a doua fermentare a vinului să aibă loc după ce băutura a fost pusă în sticle și este singura metodă admisă pentru obținerea șampaniei. Potrivit tradiției, primul care a folosit această metodă a fost un călugăr numit Dom Perignon. Obținerea șampaniei durează de la câteva luni până la câțiva ani.

Metoda convențională sau metoda Cuve

Prin această metodă se obține Prosecco. Vinul fermentează în tancuri sau în cisterne din inox sau oțel, apoi se adaugă drojdie și zahăr. Metoda Cuve este una industrializată, nu tradițională, tehnica de obținere fiind mai rapidă, ideală pentru acoperirea unui consum ridicat de vinuri, iar băuturile astfel obținute au bule mai mari.

Metoda transferului

Această metodă este folosită în special în Australia și Statele Unite și presupune crearea bulelor de dioxid de carbon direct în sticlă. Se recurge la decantare, în recipiente mari, apoi la filtrarea drojdiilor și la reîmbutelierea vinului.

Metoda impregnării cu dioxid de carbon

Impregnarea cu dioxid de carbon este metoda ideală pentru a obține vinuri spumoase, cu multe bule de dioxid de carbon, care însă dispar repede. În acest caz, nu mai are loc o a doua fermentare.

Tipuri de vin spumant în funcție de origine

După cum menționam la începutul acestui articol, șampania este un tip special de vin spumant, dar există și altele, preparate diferit și cu prețuri care pot fi foarte accesibile sau foarte ridicate. Iată care sunt principalele tipuri de vin spumant și prin ce se caracterizează fiecare.

  • Prosecco

Faimosul vin spumant italienesc este cunoscut datorită gustului său deosebit, mai dulce ca șampania, ideal pentru a fi consumat ca atare sau în diferite rețete de cocktail. Este un vin foarte spumos și plăcut, cu arome fructate, obținut din struguri din soiurile Glera sau Bianchetta Trevigian.

prosecco bottega millesimato

Sursa foto: https://nitelashop.ro/produs/bottega-il-vino-dei-poeti-prosecco-doc-3l/

  • Cava

Cava este vinul spumant originar din Spania, provincia Catalonia. Este obținut din struguri Macabeo, care au vagă aromă de lămâie, sau din soiurile Xarello și Parellada, cu gust de pară sau citrice. Subtonurile de arome sunt florale, destul de puternice, iar acest vin este mai puțin dulce ca Prosecco.

  • Sekt

Vinul spumant german se numește Sekt și conține mai o cantitate mai mică de alcool decât șampania: aproximativ 6% concentrație de alcool. Există mai multe sortimente de vin Sekt, care pot fi seci sau dulci, cu arome florale și fructate, de mere sau pere.

Tipuri de vin spumant în funcție de cantitatea de zahăr

În funcție de cantitatea de zahăr din vinul spumant, putem clasifica aceste băuturi după cum urmează:

  • Vin extra brut: conține mai puțin de 6 grame zahăr rezidual/litru, fiind sortimentul cel mai sec, întâlnit de obicei la vinurile Cava. Vinul extra brut este recomandat pentru consum alături de stridii sau cartofi prăjiți.
  • Vin brut: conține mai puțin de 12 grame zahăr rezidual/litru și este cel mai popular tip de vin spumant. Șampania face de obicei parte din această categorie și este recomandată la o masă unde se consumă brânzeturi, risotto, ciuperci și scoici.
  • Vin foarte sec: are 12-17 grame zahăr rezidual/litru, iar Prosecco este cel mai întâlnit vin spumant din această categorie. Se poate consuma alături de sparanghel sau ouă umplute, dar și la platouri cu aperitive.
  • Vin demi-sec: conține între 32-50 g/litru și este vinul ideal pentru desert, indiferent dacă acesta conține fructe, prăjituri sau ciocolată.

Tipuri de șampanie

Șampania se caracterizează prin procesul de dublă fermentare și prin faptul că este obținută numai din anumite sortimente de struguri. În funcție de procesul de maturare, există șampanie vintage, care stă în cramă cel puțin 3 ani și șampanie non-vintage, care este ținută în cramă doar 15 luni.

sampanie armand de brignac min

Sursa foto: https://nitelashop.ro/produs/armand-de-brignac-brut-gold-0-75l/

 

De asemenea, există o clasificare a tipurilor de șampanie în funcție de cantitatea de zahăr și de soiurile de struguri folosite. De obicei, se folosesc doar struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.

 

În funcție de sortimentul de struguri, există următoarele tipuri de șampanie:

1. Șampania rosé

Din ce în ce mai populară la nivel mondial, șampania rosé este apreciată în special în Statele Unite. Poate fi obținută prin adăugarea unei mici cantități de vin roșu peste vinul alb înainte de fermentarea secundară sau prin macerarea unor struguri negri în coajă, astfel încât pigmentul să pătrundă în băutură. Șampania rosé are o aromă intensă de fructe.

2. Șampania Blanc de Blanc

Obținută numai din struguri albi, din soiul Chardonnay, acest tip de șampanie este o băutură mai ușoară, proaspătă, este ideală pentru consum alături de fructe de mare, sushi sau branzeturi.

sampanie armand de brignac white gold

Sursa foto: https://nitelashop.ro/produs/armand-de-brignac-brut-blanc-de-blanc-0-75l/

3. Șampania Blanc de Noir

Acest tip de șampanie se obține numai din struguri negri din soiurile Pinot Noir și Pinot Meunier, fiind o băutură foarte rară. Aroma este foarte intensă, deosebită, dar culoarea șampaniei nu este roșie, așa cum ar fi de așteptat. Băutura este incoloră, pentru că strugurii negri sunt presați foarte ușor, ca să nu iasă din ei pigmentul. Șampania Blanc de Noirs este recomandată alături de brânzeturi maturate, caviar și carne albă.

 

În funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține băutura, șampania poate fi:

1. Șampanie brută

Acesta este cel mai popular tip de șampanie, fiind produs în special pentru export. Este o băutură foarte seacă, având mai puțin de 12 grame de zahăr pe litru.

2. Șampanie foarte seacă

Acest tip de șampanie conține între 12 și 17 grame de zahăr pe litru și devine din ce în ce mai apreciat, pentru că aroma este mai intensă atunci când băutura conține mai puțin zahăr.

3. Șampanie demi seacă

Aceasta este o șampanie mai dulce, care conține între 32 și 50 de grame de zahăr pe litru, oferind astfel un echilibru perfect între aromă și dulceață. Acest tip de șampanie este recomandat pentru deserturi.

 

Desigur, toate aceste tipuri se combină între ele, astfel încât putem avea o șampanie foarte seacă Blanc de Blancs sau una rosé brută, iar în funcție de perioada de maturare, băutura poate fi și vintage sau non-vintage.

Rețete cu vin spumant și șampanie

Vinul spumant și șampania se consumă de regulă ca atare, la ocazii deosebite, în cupe concepute special în acest scop. Totuși, aceste băuturi pot fi folosite și ca ingrediente în numeroase rețete de cocktailuri.

vin spumant prosecco sampanie min

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-suc-de-portocale-grapefruit-4871113/

 

Iată câteva pe care le poți încerca și tu, pentru că sunt foarte ușor de preparat, iar musafirii tăi vor fi cu siguranță impresionați.

Pinot Noir Martini

Pentru acest cocktail, ai nevoie de: 50 ml de pinot noir, 30 ml de vodka, 20 ml de vermut, gheață. Pune toate ingredientele într-un shaker și agită bine, până simți că exteriorul recipientului a devenit rece. Strecoară apoi bucățile de gheață și toarnă băutura într-un pahar de martini. Se poate orna cu o cireașă sau cu o felie de portocală ori de lămâie.

Sangria tropicală cu cocos și ananas

Pentru un cocktail din care să servești patru persoane, ai nevoie de: 1 sticlă de vin alb dulce, o cană de rom cu aromă de cocos, 50 ml triplu sec, o cană de suc de ananas, o cană de suc de portocale. Amestecă toate ingredientele într-o carafă și lasă la rece timp de câteva ore. Poți să ornezi paharele cu felii de căpșune, ananas sau portocală.

Cranberry Prosecco

Dacă vrei să servești patru persoane, ai nevoie de: o sticlă de prosecco, 200 ml suc de merișoare rece, 4 lingurițe de zahăr brun. Varsă prosecco într-o carafă și amestecă-l cu sucul de merișoare. Toarnă apoi băutura în pahare și folosește pentru decor scobitori ornate cu merișoare acoperite de zahăr brun.

 

În concluzie, există diferențe importante între șampanie și vin spumant, dar ambele sunt băuturi de calitate, ideale pentru ocaziile speciale și pot fi folosite inclusiv la prepararea unor cocktailuri. Nu ezita să încerci și tu aceste rețete simple și de efect!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *