Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pe9T4ROjpzQ
Cât de des te gândești la numele băuturii pe care tocmai ți-ai turnat-o în pahar? Dacă în ceea ce privește majoritatea băuturilor chiar nu ai mai multe variante de a le denumi, lucrurile se schimbă puțin atunci când discutăm despre whiskey sau whisky. Deci, tu ce bei acum, whiskey sau whisky? Știm, este o diferență de doar o literă, dar această literă are legătură atât cu fascinanta istorie a acestei băuturi, cât și cu modul de preparare.
Așadar, haide să aflăm care este diferența dintre whisky și whiskey. Pentru mai multe detalii, citește și articolul nostru despre tipuri de whisky.
Care este diferența dintre whisky si whiskey?
Ce vrei să spui? Diferența este litera „e”. Ei bine, da, dar nu numai, lucrurile fiind puțin mai complicate de atât. Băutura este obținută din cereale precum orz, grâu, porumb, secară, ovăz sau mei.
Un alt aspect important este țara de origine. Astfel, în Scoția (acolo unde se mai numește și scotch și este dublu rafinat și afumat cu turbă), Canada, Japonia, India și restul Asiei (dar nu în Thailanda și Taiwan), în Brazilia și Argentina, dar și în Noua Zeelandă, dar și în Germania, Elveția și Austria, se folosește termenul whisky.
În Irlanda și mai apoi în SUA, termenul utilizat pentru această băutură este cel de whiskey. Totul a început cu Irish Whiskey , adică whiskey din malț de orz, dar care nu este afumat cu turbă, ca în cazul Scotch-ului. În plus, whiskey-ul irlandez este combinat cu orz nemalțat, iar amestecul final este triplu distilat, nu dublu distilat ca în cazul whisky-ului. În plus, în cazul Whiskey-ului, procesul de distilare se face doar în alambicuri separate.
Acum, în ceea ce-i privește pe americani, situația devine și mai complicată. Ei produc Bourbon Whiskey, o băutură cu un conținut minim de 51% porumb (de obicei are în jur de 70%), fabricat mai ales în Kentucky. Apoi avem Tennessee Whiskey , în cazul căruia filtrarea prin cărbune de lemn de arțar, dar și baricul special din stejar american îl fac ceva mai deosebit.
Și asta nu e tot! Americanii mai fac și Rye Whiskey, adică whiskey de secară, similar cu cel canadian și care conține minimum 51% scară. Desigur, am mai putea discuta inclusiv despre corn whiskey, wheat whiskey sau grain whiskey, dar deja vei avea nevoie de un ghid complet despre whisky. Acum că ai aflat din ce e făcut whisky-ul sau whiskey-ul, poți descoperi și top rețete de cocktailuri cu whisk(e)y.
Care este cel mai bun whisky din lume? Asta depinde de gusturile tale!
Scotch vs. bourbon vs. rye
Înainte de a intra în detalii despre scotch, bourbon și rye, trebuie să-ți mai spunem și că whisky-urile se diferențiază și în funcție de amestec. Așadar, putem avea de-a face cu trei tipuri de whiskey, asta dacă el a fost amestecat sau nu, după cum urmează:
- Whiskey Single malt, mai exact un whisky obținut dintr-o singură distilerie, băutură care a fost ținută cel puțin trei ani în butoaie de stejar. În Regatul Unit legea reglementează folosirea unei singure cereale pentru producerea acestei băuturi. Pe de altă parte, în SUA, India sau Taiwan, dar și în alte zone, este permisă și folosirea altor cereale. Singurul ingredient în plus care poate fi adaugat este colorantul caramel;
- Whisky Blended malt, băutură obținută prin procesul de amestecare a mai multe varietăți de whisky single malt, în general de la distilerii diferite. De obicei vei întâlni această denumire în cazul Scotch-ului, adică whisky-ului scoțian sau varietăților din alte țări, dar produse în aceeași manieră, de exemplu cel din Japonia. Ca să clarificăm, termenul de „malt” se referă la folosirea malțului din cereale. Așa acum spuneam și mai sus, în Scoția se folosește doar orz, iar în rest sunt folosite și porumbul sau secara, mai ales în SUA.
- Blended Whisky, obținut prin amestecarea a diferite sortimente de whisky, dar și a altor băuturi, arome și coloranți. Se folosește de obicei un tip de whisky single malt de foarte mare calitate, dar și alte tipuri suplimentare mai slab calitative. La finalul zilei consumatorul are de câștigat, deoarece prețul băuturii va fi mai mic. Desigur, pe piață există și categorii de premium blended whisky, pentru pasionați. Și în acest caz, normele de fabricație sunt foarte strict reglementate și diferă de la un teritoriu la altul. De exemplu, în Statele Unite, pentru obținerea unei astfel de băuturi va fi nevoie ca whiskey-ul de calitate să reprezinte cel puțin 20% din totalul amestecului, dar în țări precum Canada, Scoția sau Irlanda, importantă este vechimea băuturilor spirtoase din compoziție. Ele trebuie să fie învechite cel puțin trei ani;
Bun, acum să revenim la cele trei tipuri!
Ce este scotch whisky?
Așa cum îți explicam și mai sus, Scotch-ul este un tip de whisky produs doar în Scoția, din orz. Chiar legislația din Marea Britanie reglementează faptul că această denumire poate fi atribuită doar băuturilor produse pe pământ scoțian, din malț în care se adaugă doar drojdie, și care au fost maturate în butoaie de stejar pentru o perioadă de cel puțin trei ani. La această băutură se pot adăuga doar doi aditivi, mai exact colorantul caramel și apa.
Există cinci tipuri de scotch: Single malt (am explicat mai sus ce-i cu el), Single grain, adică produsul dintr-o sigură distilerie, făcut din grău și/sau porumb, Blended malt (am explicat mai sus ce-i cu el), Blenden grain, din două sau mai multe scotch-uri single grain, dar în distilerii diferite, și Blended (am explicat mai sus ce-i cu el).
De obicei Scotch-ul se va bea fie sec, fie cu gheață. Dacă cu gheață ți se pare că-l diluezi prea tare, poți adăuga doar câteva picături de apă pentru a-i potența aroma.
Ce este bourbon whiskey?
Toate tipurile de bourbon sunt whiskey, dar asta nu înseamnă și că toate tipurile de whiskey sunt bourbon. Adevărul este că whiskey-ul american se împarte în chiar mai multe sub categorii atunci când vine vorba de bourbon, de exemplu bourbon straight. Totuși, toate bourbon-urile vor fi distilate la cel mult 80% volum de alcool, vor fi maturate în butoaie de stejar noi carbonizate și volumul de alcool va fi de 62,5% sau mai scăzut în momentul în care este introdus în butoi.
Ziceam mai sus că există mai multe tipuri de bourbon. Acestea sunt:
- Straight, adică bourbon îmbătrânit în butoaie noi, timp de minimum doi ani;
- Single Barrel, adică un bourbon care nu reprezintă un amestec de componente din duzine sau sute de butoaie, ci o băutură care a fost ținută într-un singur butoi;
- Small Batch, adică un bourbon special căruia i-a fost acordată o atenție specială în procesul de producție. Fiind special, nici nu se produce atât de mult.
Bourbon-ul se bea fie simplu, fie în diverse combinații de cocktailuri.
Ce este rye whiskey?
Ultimul tip de whiskey despre care vom discuta în detaliu este rye whiskey, o băutură care se obține din cel puțin 51% secară fermentată, iar restul poate fi porumb, orz sau malț. Se maturează pentru cel puțin doi ani în butoaie noi de stejar și se distinge față de celelalte tipuri de whiskey prin faptul că are un gust ușor picant și oarecum uscat, nu dulce, față de alte sortimente de whiskey. Whisky-ul Canadian este denumit și el rye whisky, dar nu întotdeauna conține secară. Se bea la fel ca bourbon-ul.
Deci tu ce fel de whisk(e)y vei bea?