Top rețete cocktailuri whisky: cum să le prepari chiar la tine acasă

Top rețete cocktailuri whisky: cum să le prepari chiar la tine acasă

Sursă foto: Unsplash.com

Whisky-urile care există pe piață sunt foarte variate, iar acest lucru înseamnă oportunități nenumărate de a le îmbrățișa nuanțele unice și de a le savura fie în intimitate, fie în compania cuiva. În cazul în care ai la dispoziție o sticlă de whisky de calitate, cu siguranță trebuie să încerci unul dintre nenumăratele cocktailuri care se pot face cu ajutorul acestuia. Citește mai departe pentru a descoperi topul rețetelor de cocktailuri cu whisky pe care le poți prepara chiar la tine acasă!

Top rețete cocktailuri whisky: cum să le prepari chiar la tine acasă

Ce este whisky?

Top rețete cocktailuri cu whisky

Old Fashioned

Rob Roy

Mint Julep

Sazerac

Irish Coffee

Manhattan

Rusty Nail

Godfather

Whisky pentru cocktailuri: 4 sortimente recomandate

Gentleman Jack Whisky

Bulleit Bourbon

Jameson Irish Whisky

Monkey Shoulder Smokey Whisky

Ce este whisky?

Whisky-ul este o băutură alcoolică obținută prin distilarea (dublă sau triplă) a malțului de orz, grâu, secară și chiar porumb fermentat. Procesul prin care se realizează este compus din 4 etape: malțarea, fermentația, distilarea și învechirea.

În prima etapă, cerealele sunt zdrobite și amestecate cu apă caldă într-o cuvă creată special pentru malțare. Mustul obținut se lasă la răcit, iar apoi este transferat în vase de fermentație în care se adaugă drojdie. Lichidul care rezultă în urma fermentației are un conținut de alcool în jur de 9 grade.

În timpul distilării, care se poate realiza de două sau de trei ori, se mai adaugă apă. Băutura obținută astfel se păstrează în butoaie de stejar ars în timpul procesului de maturare. Apoi se realizează diluarea lichidului, la care se adaugă, uneori, filtrarea acestuia. În ultimă instanță, băutura se îmbuteliază.

În funcție de locul și metoda producție, există mai multe tipuri de whisky, printre care și American Tenneesee Whisky, Irish Whisky, bourbon, Scotch, iar lista poate continua.

Pentru a înțelege mai bine care pot fi diferențele dintre aceste tipuri de whisky, îți vom oferi câteva exemple. Irish Whisky este obținut dintr-un amestec de mai multe tipuri de grâne, rezultatul fiind o băutură de tărie medie, cu o aromă afumată, robustă sau neutră.

De asemenea, American Tennessee Whisky este obținut din porumb fermentat, iar această băutură trece și printr-un proces de filtrare pe bază de cărbuni, fie la o anumită perioadă în timpul procesului de îmbătrânire, fie imediat după distilare.

Singura diferență dintre American Tennessee Whisky și bourbon este faptul că acesta din urmă nu este filtrat. Cele mai bune sortimente de bourbon trec printr-un proces de învechire de cel puțin 2 ani.

Top rețete cocktailuri cu whisky

Sursă foto: Pexels.com

Rețele de cocktail cu whisky nu sunt atât de dificil de realizat odată ce ai la dispoziție toate ingredientele necesare. Descoperă cocktailuri pe care le poți prepara din confortul casei tale, fie că e vorba de o petrecere sau de o simplă întâlnire între prieteni.

Old Fashioned

Unul dintre cele mai grozave cocktailuri cu bourbon, Old Fashioned a fost inventat în Louisville, în statul Kentucky. Existența lui a fost consemnată pentru prima dată într-un document de la începutul secolului al XIX-lea. Acesta mai poate fi realizat cu rye whiskey sau cu blended whiskey.

Ingredientele de care ai nevoie pentru realizarea lui sunt 2 lingurițe de sirop simplu, o linguriță de apă, 2-3 picături de bitter, un shot de bourbon (aproximativ 42 de grame), o felie de portocală și o cireașă confiată. Pentru a prepara un cocktail Old Fashioned, nu trebuie decât să torni siropul, apa și bitterul într-un pahar de whisky și să amesteci. Apoi adaugă cuburile de gheață în pahar, toarnă bourbonul și decorează paharul cu felia de portocală și cu cireașa confiată.

Rob Roy

Pentru o altă rețetă simplă de cocktail cu whisky vei avea nevoie de un shot de Scotch, 96 de grame de vermut dulce și 128 de grame de gheață. Cocktailul Rob Roy a fost realizat pentru prima dată în New York, în 1894, pentru a sărbători premiera operetei „Rob Roy”.

Acest lucru îl cunoaștem mulțumită lui Frank Caiafa, un barman din New York care a scris „Cartea Barului Waldorf Astoria”. Personajul principal al operetei era un erou scoțian pe nume Rob Roy MacGregor, acesta fiind echivalentul lui Robin Hood din folclorul englezesc.

Pentru a prepara un Rob Roy ai nevoie să torni vermutul și scotch-ul într-un pahar de amestecat cocktailuri (sau cocktail shaker). Adaugă gheața și scutură puternic paharul până când amestecul se răcește. Strecoară băutura obținută într-un pahar de cocktail răcit în prealabil.

Mint Julep

În cazul în care cauți o rețetă de cocktail cu whisky și mentă, atunci Mint Julep este pentru tine. Acesta este cocktailul preferat al consumatorilor de whisky din Kentucky, majoritatea bourbonului care se servește în baruri și restaurante fiind întrebuințat pentru prepararea sa. Vei avea nevoie de 8 frunze de mentă, o linguriță de sirop simplu, 70 de grame de bourbon, gheață zdrobită și o tulpină proaspătă de mentă pentru a decora cocktailul.

În primul rând, este nevoie să răcești paharul de cocktail, plasându-l în congelator pentru aproximativ 5 minute. După ce îl scoți, adaugă frunzele de mentă și siropul, iar apoi amestecă și zdrobește folosind un muddler. Toarnă bourbonul și jumătate din cantitatea de gheață zdrobită, amestecă până când se răcește și adaugă restul de gheață deasupra. Decorează paharul cu tulpinița de mentă.

Sazerac

Creat în New Orleans în anii 1850, acest cocktail poate fi obținut atât cu whisky, cât și cu coniac. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de 2 pahare, gheață, 1 cub de zahăr, 2-3 picături de bitter, 57 de grame de whisky, foarte puțin absint și o coajă de lămâie.

Pune la răcit un pahar de dimensiuni mai mici în congelator pentru câteva minute, iar în celălalt pahar amestecă whisky-ul, bitterul și cubul de zahăr. Scoate paharul răcit și toarnă în el puțin absint, suficient cât pentru a putea umezi întreaga suprafață interioară a paharului. Toarnă amestecul din al doilea pahar în paharul răcit și adaugă 2-3 cuburi de gheață. Amestecă din nou și folosește coaja de lămâie pentru a decora paharul.

Irish Coffee

O altă rețetă de cocktail cu whisky este cea pentru Irish Coffee. Deși majoritatea persoanelor pun pe seama irlandezilor invenția acestui cocktail, acesta își are originea, de fapt, tot în Statele Unite ale Americii. Pentru a-l realiza, îți trebuie o linguriță de zahăr, 42 de grame de whisky, 170 de grame de cafea fierbinte, proaspăt preparată, o linguriță de zahăr alb și 32 de grame de frișcă.

Presară zahăr pe o farfurie plată, apoi umezește buza paharului de cocktail cu un șervețel de bucătărie înmuiat în apă și pune paharul cu susul în jos pe farfurie pentru a-i căptuși marginea cu zahăr. Toarnă whisky-ul irlandez în pahar, apoi umple-l cu cafea, lăsând un spațiu de 12-13 milimetri, presară lingurița de zahăr și amestecă. În spațiul rămas liber în pahar poți adăuga frișca.

Manhattan

Cocktailul Manhattan a apărut în secolul al XIX-lea în cartierul din New York care poartă același nume și încă de pe atunci a devenit indisolubil legat de barurile din Manhattan și de oamenii celebri care îl consumau. Se poate realiza fie cu bourbon sau cu rye whiskey.

Vei avea nevoie de 57 de grame de rye whiskey, 14 grame de vermut dulce, câțiva stropi de bitter, cuburi de gheață și o cireașă confiată. Combină whisky-ul, vermutul și bitterul într-un cocktail shaker și scutură-l. Adaugă gheața și amestecă până când se răcește, iar apoi strecoară-l într-un pahar de cocktail răcit în prealabil.

Rusty Nail

Deși legenda spune că Rusty Nail a apărut în timpul Prohibiției în New York, prima consemnare datează din 1967. Momentul de glorie al acestui cocktail a fost cu siguranță în anii ‘60, datorându-și popularitatea celebrului Club 21 din Manhattan. Acest cocktail a fost atât de cunoscut încât a ajuns să fie menționat inclusiv în cântecele trupei Rat Pack, din care făcea parte la acea vreme și Frank Sinatra.

În cazul în care vrei să prepari un cocktail Rusty Nail, atunci fă rost de 2 cuburi de gheață mari, 57 de grame de scotch, 21 de grame de lichior Drambuie și 64 de grame de gheață. Combină scotch-ul și lichiorul într-un cocktail shaker, adaugă gheața și amestecă până se răcește, iar apoi strecoară-l peste cuburile de gheață de dimensiuni mai mari.

Godfather

Rețeta pentru cocktailul Godfather menționează atât whisky, cât și amaretto. Probabil că acest din urmă ingredient i-a dat și numele, după denumirea celebrului film de Francis Ford Coppola. În definitiv, amaretto este o băutură italienească, iar cocktailul are o concentrație de alcool destul de ridicată.

Pentru a-l prepara, nu vei avea nevoie decât să pui whisky și amaretto în părți egale (după cum spuneam, această băutură este destul de tare). Poți adăuga, dacă dorești, și câteva picături de bitter, însă folosește gheață zdrobită și o felie de lime pentru aromă.

Whisky pentru cocktailuri: 4 sortimente recomandate

Gentleman Jack Whisky

Gentleman Jack este un American Tennessee Whisky produs de Jack Daniel’s în cea mai veche distilerie care există în America de Nord. Realizat din porumb, malț de orz și secară, Gentleman Jack are un caracter distinct mulțumită procesului natural de fermentație, a distilării atente și a folosirii apei de izvor din Cave Spring, care nu conține fier.

Filtrată prin cărbune înainte de a fi depozitat în butoaie de stejar, această băutură își primește „binecuvântarea” încă o dată printr-o a doua filtrare în momentul în care se finalizează procesul de maturare. Rezultatul este un gust robust, fructat și condimentat, iar textura sa catifelată și mătăsoasă îi amplifică și mai mult savoarea.

Bulleit Bourbon

În 1830, patronul unei taverne din Louisville, Kentucky (acolo unde a apărut prima dată și cocktailul cu whisky numit Old Fashion) era dedicat unui singur țel: crearea unui bourbon cu o aromă unică. După ce a experimentat cu varietăți nenumărate, a reușit într-un final să obțină un bourbon cu un caracter aparte. Acesta se numea Augustus Bulleit.

Visul său avea să fie pus în practică de nepotul său, Thomas E. Bulleit, care a înființat compania Bulleit Distilling în 1987. Subtil și complex, Bulleit Bourbon este obținut dintr-un amestec de secară, malț, porumb și orz, la care se adaugă apă calcaroasă din Kentucky și tulpini de drojdie.

Culoarea sa de chihlimbar vine la pachet cu un caracter picant și îndrăzneț și cu o aromă dulce de stejar care își dezvăluie complexitatea încă de la prima înghițitură. Aroma de mijloc se prezintă netedă, cu tonuri de stejar, nucșoară și arțar, iar aftertaste-ul este satinat și uscat, cu o aromă difuză de caramel.

Jameson Irish Whisky

Încă din 1780, John Jameson a descoperit o modalitate de a face whisky irlandez care e respectată în continuare în companie de renume. Realizat atât din orz mălțuit, cât și nemălțuit, cu un proces de triplă distilare care îi conferă suplețea și cu maturarea în butoaie de stejar ars care construiesc personalitatea, Jameson este un whisky irlandez cu personalitate creat cu pasiune și dedicare în distileria din Middleton, Wiscounsin.

Paleta sa aromatică este una complexă, fiind apreciată deopotrivă de cei care îndrăgesc un whisky matur, consumat sec, cât și de cei care își doresc să savureze un cocktail Irish Coffee. Fiecare înghițitură din acest whisky are o textură catifelată aparte, iar buchetul eliberat este deosebit și intrigant. Inițial se remarcă notele florale, apoi se dezvăluie cele lemnoase și, în final, condimentele și aromele proaspete iau cu asalt vălul palatin.

Monkey Shoulder Smokey Whisky

Născută din una dintre cele mai vechi familii producătoare de whisky din lume, și anume William Grant & Sons, Monkey Shoulder Smokey este o băutură special creată pentru a realiza cocktailurile cu whisky perfecte. În continuare o întreprindere de familie, William Grant & Sons se ocupă cu realizarea și perfecționarea acestei băuturi încă din 1887.

Această băutură se remarcă prin caracterul cuceritor, textura rafinată și fină, compoziția neașteptată și paleta aromatică robustă. La toate aceste caracteristici se adaugă niște note intense și cuceritoare de lemn afumat, precum și de pepene dulce, vanilie și coajă de portocală.

Acum că ai descoperit topul rețetelor de cocktailuri cu whisky, nu-ți rămâne decât să-ți impresionezi prietenii data viitoare când dați o petrecere, sau chiar și pe tine însuți atunci când alegi să savurezi un cocktail cu whisky în intimitate. Alege unul dintre sortimentele de whisky recomandate și cu siguranță vei fi uimit de suplețea și rafinamentul cocktailului pe care îl vei prepara!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *