Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/clear-drinking-glass-with-hard-liquor-3912221/
Care este cel mai bun coniac românesc și cum îl alegi
Whisky-ul este o băutură a cărei aromă este unică și de neînlocuit. Dacă în urmă cu un secol, consumul său era în mod deosebit popular în rândul popoare cu origini anglo-saxone, astăzi whisky-ul este apreciat în lumea întreagă. Nici producția sa nu se mai limitează în zilele noastre numai pe teritoriul Irlandei și Scoției. Companii cu tradiție fabrică whisky în state din Asia, Europa continentală sau America de Sud, iar calitatea acestuia este la un nivel înalt.
Dacă îți place whisky-ul, sigur îți dorești să afli mai multe despre această „licoare savuroasă”, pentru a descoperi mai multe despre producția, dar și caracteristicilor sale finale. Descoperă în continuare câte tipuri de whisky există, diferențele dintre ele și care sunt mărcile care se bucură de succes.
CUPRINS
- Tipuri de whisky
- Blended malt
- Blended whisky
- Bourbon
- Irish whisky
- Single malt
- Mărci populare de whisky
- Ballantines
- J&B
- Jack Daniel’s
- Grant’s
- Diferența dintre bourbon și whiskey
- Diferența dintre scotch și whisky
Tipuri de whisky
Blended malt
Acest tip de whisky se obține prin amestecarea unor varietăți de whisky single malt, de la distilerii diferite. Această denumire se folosește, de obicei, în relație cu whisky-ul scoțian (Scotch) și cel produs în același mod, în afara Scoției, cum este cel japonez. Termenul „malt” face referire la folosirea malțului de cereale. În Scoția, acesta trebuie să fie neapărat din orz, dar în celelalte țări se folosește și secara sau porumbul. Exemple de blended malt whisky sunt Monkey Shoulder și Naked Grouse.
Blended whisky
Blended whisky se distinge printre celelalte tipuri de whisky prin faptul că se obține din amestecarea unor diferite sortimente de whisky, a altor băuturi spirtoase neutre, coloranți și arome. De obicei, în producția sa se utilizează un tip de whisky de calitate, ca single malt, și alte tipuri de calitate mai slabă. Acest lucru favorizează, de cele mai multe ori, consumatorul care nu vrea să cheltuiască prea mult, dar există și blended whisky scump, etichetat sub denumirea de premium blended whisky.
Normele de fabricație diferă de la o țară la alta, astfel că, în SUA, whisky-ul de calitate trebuie să reprezinte cel puțin 20% din totalul amestecului, în timp ce în Irlanda, Canada și Scoția accentul se pune pe vechimea spirtoaselor din compoziție, care trebuie să fie de cel puțin 3 ani. Exemple de blended whisky sunt Ballantines, Bell’s, Chivas Regal sau Grant’s Whisky Triple Wood.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/clear-drinking-glass-with-hard-liquor-3912221/
Bourbon
Bourbonul este unul dintre tipurile de whisky specifice Statelor Unite, fiind asocia regiunii sudice a țării. Ingredientul său de bază este porumbul, care trebuie să reprezinte 51% din amestecul de cereale folosit în procesul de fabricare. Bourbonul nu are cerințe de vechime, cu excepția unor subcategorii, dar păstrarea sa se face obligatoriu în butoaie de stejar. Tennessee whisky este considerat de unii ca un subtip de bourbon, deși producătorii și iubitorii săi îl consideră un tip separat. Găsești Bourbon whisky și în România, exemple notabile fiind: Bulleit, Gentleman Jack ori Jack Daniel’s.
Irish whisky
Whisky-ul irlandez este una dintre cele mai vechi băuturi distilate din Europa, dovezile istorice indicând secolul al XII-lea ca perioadă de apariție. Se crede că băutura a fost inventată de călugării care au călătorit în sudul Europei și au luat contact cu tehnicile de distilare a parfumurilor, folosite în aceste zone. Irlandezii se mândresc cu tradiția producției de whisky.
Faptul că originea cuvântului este galică îi face să utilizeze forma „whiskey”, pe care o folosesc și pentru a puncta diferențele dintre băutura produsă pe insula Sfântului Patrick și cea din restul arhipelagului britanic. „Whiskey-ul” irlandez se face din orz mălțuit și nemălțuit, iar la uscarea cerealelor se folosește preponderent lemn. Aceste detalii îi conferă un gust specific, diferit de al celorlalte tipuri de whisky. Dacă vrei să bei Irish whiskey în România, poți alege mărci ca Bushmills, Jameson sau Tullamore.
Single malt
Single malt este un whisky obținut de la o singură distilerie, care trebuie ținut cel puțin trei ani în butoaie de stejar. Dacă în Regatul Unit legea stipulează ca singura cereală care se poate utiliza pentru producerea whisky-ului este orzul, în SUA, Taiwan, India și alte zone este permisă și folosirea altor grâne. Singurul ingredient suplimentar care este permis la fabricarea single maltului este colorantul caramel. În România găsești multe mărci de single malt de calitate, ca Glenfiddich, Talisker, Port Charlotte sau Clynelish.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/glass-of-whiskey-near-peppercorns-7809797/
Mărci populare de whisky
Ballantines
Diferențe notabile există atât între diversele tipuri de whisky, cât și între mărci, și chiar, între produsele aceluiași brand. Produs în Scoția, Ballantines se bucură de succes internațional, fiind cel mai vândut Scotch din lume. Ballantines se vinde în opt varietăți principale, cu caracteristici și vârste specifice. De la Ballantines Finest, la 12 yo Blended, calitatea este la un nivel înalt, iar aromele sunt fine și complexe.
J&B
J&B este o marcă cunoscută pentru gustul delicat și fin, care se datorează malțului superior. Whisky-ul vândut sub denumirea de J&B Rare este un blend unic, care adună mai bine de 40 de băuturi într-o licoare cu arome complexe și distincte, printre care cele de vanilie și mirodenii. J&B este marca preferată a petrecăreților, pentru că este bun atât cu gheață, cât și în cocktailuri.
Jack Daniel’s
Oricare ar fi tipurile de whisky pe care le preferi, Jack Daniel’s nu te lasă indiferent. Este cea mai veche marcă de whisky din America de Nord și cea mai vândută de pe mapamond. Vedeta incontestabilă este No.7, dar există și alte variante care merită încercate, ca Jack Daniel’s Honey Whisky sau Single Barrel Select.
Grant’s
Dintre licorile de tipul blended whisky, Grant’s este în topul preferințelor. În compoziția sa intră 25 de sortimente de single malt și whisky din cereale, ceea ce îi conferă un gust complex, dar tolerat și de nou-veniții în lumea whisky-ului. Este o marcă apreciată pentru prețul accesibil și pentru gustul consistent, dar echilibrat. De asemenea, se poate folosi cu succes în cocktailuri populare.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/jack-daniel-s-bottle-543725/
Diferența dintre bourbon și whiskey
Diferențele dintre diferitele tipuri de whisky sunt uneori mici, principalul aspect care conferă specificul fiecăruia fiind doar cel geografic. Whiskey-ul este o băutură specifică Irlandei și se distinge nu doar prin faptul că orzul este cereala preferată, ci și prin modalitatea de producție și aromele date de caracterul solului din care provin grânele și de lemnele folosite la uscare.
Porumbul este cereala cea mai cultivată în sudul SUA, așa că este firesc ca acesta să fie predominant în compoziția bourbonului. Porumbul oferă un gust mai dulce, detaliu care se observă de la prima degustare. Vânzarea bourbonului se poate face și după trei luni de la punerea în butoi, spre deosebire de un whiskey obișnuit, care trebuie să rămână între doage cel puțin trei ani, sau un whiskey scump, care stă și 12 ani în butoi.
Diferența dintre scotch și whisky
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/alcohol-alcoholic-background-beer-301692/
Dacă te întrebi care este diferența dintre scotch și whisky, află că, deși mulți consideră scotch-ul ca un sortiment distinct printre celelalte tipuri de whisky, acesta se încadrează de fapt la categoriile blended malt și single malt. Ceea ce îi oferă un caracter aparte este că fabricația se bazează doar pe orz mălțuit și că la majoritatea distileriilor se folosește fumul de turbă pentru uscarea cerealelor.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/assorted-wine-bottles-1283219/
Whisky-ul nu este doar o băutură alcoolică de înaltă calitate, ci și un produs cultural, care contribuie la identitatea producătorilor și a consumatorilor. Unii bucătari îl folosesc chiar și în preparate culinare. Dincolo de diferența dintre bourbon și whiskey sau de cea dintre scotch și whisky, toate tipurile de whisky au în comun un gust complex și arome fine.