Istoria whisky-ului: fascinanta poveste a acestei băuturi

Istoria whisky-ului: fascinanta poveste a acestei băuturi

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/closeup-photo-of-liquor-bottle-against-black-background-715995/

Istoria whisky-ului: fascinanta poveste a acestei băuturi

Cine și ce proces stă la originea băuturii de care ai ales să te bucuri de fiecare dată când ai ocazia? În mod responsabil, evident. Adevărul este că istoria whisky-ului este destul de complicată, iar anumite date au fost cel mai probabil uitate sau aproximate, probabil chiar din cauza consumului de whisky. În fine, în cele ce urmează vom încerca să-ți oferim o imagine cât mai clară a parcursului acestei băuturi, iar în final îți vom oferi și câteva sugestii de cocktail, asta dacă nu preferi să-l bei simplu. Evident, pentru și mai mult inspirație, îți punem la dispoziție o categorie vastă de whisky. Alegi tu ce-ți place! 

 

Din păcate nu putem atribui inventarea acestei băuturi unei singure persoane, ci mai degrabă unui concurs de evenimente. La baza descoperirii whisky-ului putem spune că se află procesul de distilare, prima data descoperit în Mesopotamia antică, undeva prin 2000 înainte de Hristos. În acele vremuri distilarea era folosită pentru a produce parfumuri, deci nu putem să le atribuim vechilor mesopotamieni prea multe merite.

Prima atestare istorică a procesului de distilare este făcută de filozoful antic Alexander de Aphrodisias, cel care descrie procesul prin care se distila apa de mare în apă bună de băut. În anul 100 după Hristos tot eram destul de departe de obținerea propriu-zisă a whisky-ului prin această metodă. 

Din fericire, cunoștințele despre distilare se răspândesc în Europa o dată cu Maurii, undeva între anii 500-1000 după Hristos, iar procesul este preluat de clerul creștin care folosește această metodă în slujba cermoniilor creștine, dar și sub formă de medicament pentru variolă, paralizie sau colici.

Tot cele sfinte sunt până la urmă responsabile pentru începuturile whisky-ului, deoarece călugării misionari ajung în Irlanda și Scoția în jurul anului 1200 după Hristos. Călugării din mânăstirile scoțiene și irlandeze sunt ceva mai inspirați, și ceva mai însetați, în lipsa viilor prezente pe continent, așa că ajung să fermenteze cereale (practic o combinație între orz și apă simplă) și obțin ceea ce se numea la vremea aceea apa vieții sau pe limba localnicilor „uisge beatha”. Vecinii scoțieni au fost încântați și au preluat rapid rețeta. Se pare că denumirea de whisky ar fi atribuită supușilor regelui Henry al doilea al Angliei, duce de Normandia, în 1170 . Aceștia au găsit mult prea greu de pronunțat (probabil după câteva pahare) denumirea adaptată din latină (aqua vitae) și trecută prin gaelică (uisge beatha —> uisge—> usky—>), rezultând într-un final „whisky”. Practic, de-abia din acest moment putem discuta despre istoria whisky-ului! 

Istoria whisky-ului 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/brown-wooden-barrel-1267358/

 

Așadar, whisky-ul devine din ce în ce mai popular, poate prea popular pentru binele anumitor persoane: una dintre primele atestări datează din 1405 atunci când se menționează că o căpetenie a unui clan irlandez a murit în urma consumului exagerat în ziua de Crăciun. Se pare că apa vieții poate fi mortală dacă nu este consumată în mod responsabil. 

În 1494 distilarea whsiky-ului în Scoția se puses deja pe picoare, fenomen observat și de Regele James al patrulea al Scoției, cel despre care se consemnează în izvoarele istorice  “Exchequer Rolls” că ar fi comandat aquavitae de la călugărul John Cor. În jurul anului 1540 producția de whisky devine o ocupație a publicului larg, deoarece regele Henry al optulea al Angliei desființează mănăstirile. Deloc suprinzător, călugării recurg la meșteșugul învățat pentru a supraviețui. De la 1600 încolo coloniștii europeni ajung în America și aduc cu ei practica distilării. Imigranții scoțieni și irlandezi se pun pe treabă!

În 1608, doar opt ani mai târziu, apare renumita distilerie Old Bushmills Distillery în Irlanda de Nord, cea mai veche distilerie cu licență din lume. Uniunea Angliei și Scoției aduce cu sine taxa pe malț din 1725, fapt care amenință serios producția de whisky. Scoțienii încep să producă băutura noaptea, de unde și denumirea de “moonshine.” Nu e prima și nici ultima dată când producția de whiskey este taxată, această practică fiind întâlnită și în timpul revoluției americane, sub forma taxei pe whisky, cea care duce la o rebeliune între 1791-1794. Această taxă este abolită de abia în 1801 de către Thomas Jefferson. Englezii urmau să legalizeze distileriile scoțienilor abia în 1823, la trei ani după ce faimosul John Walker începea să-și producă faimosul Scotch whisky

Între timp se descoperă și alte metode de distilare, mai rapide și mai eficiente, iar în 1840 apare Bourbon whiskey, după o rețetă bazată pe porumb, evident în SUA. În 1850 lumea face cunoștință pentru prima data cu Blended Whisky, o combinație creată de Andrew Usher. 

Americanii nu se pot bucura prea mult, deoarece în 1920 începe Prohibiția, cea care va dura 13 ani și va pedepsi producția, vânzarea și chiar consumul de alcool. Guvernul federal face o singură excepție în ceea ce privește prescrierea whiskey-ului medicinal de către doctori, iar băutura se poate vinde prin farmaciile înregistrate. Curios lucru, oamenii se îmbolnăvesc tot mai des, iar lanțul de farmacii Walgreens se extinde de la 20 de magazine la aproape 400 în această perioadă. 

În zilele noastre există nenumărate tipuri de whisky sau whiskey (varianta americană, cele mai populare fiind: 

Dacă vrei să afli ce tipuri de whisky există, din ce se face whisky scoțian, care este formula chimică a whisky-ului sau care este procesul de învechire pentru whisky, îți recomandăm să citești și ghidul complet  și să ne urmărești blogul în continuare pentru mai multe informații! 

Întrebări frecvente despre whiskey

Tu poți spune că știi totul despre whiskey? Iată care sunt cele mai frecvente trei întrebări despre această băutură: 

id="ce-gust-are-whisky">Ce gust are whisky? 

Vestea proastă este că nu putem să-ți oferim un răspuns corect/final la această întrebare. Vestea bună este că trebuie să descoperi de unul singur! Gustul acestei băuturi nu poate fi definit deoarece există nenumărate tipuri de whisky, în funcție de tipul cerealelor, tipul de distilare/fermentare sau butoaiele în care este păstrat. Așadar, dacă vrei să descoperi ce gust are un tip de whisky, trebuie să guști. 

Câte grade are whiskey? 

Cu alte cuvinte, ce concentrație de alcool are whisky? Din nou, răspunsul variază în funcție de marcă. Ce putem să-ți spunem sigur este că această băutură se încadrează la o concentrație de alcool între 36 și 50%. Dacă vrei să afli mai multe despre gradele unei băuturi, verifică eticheta. Părerile sunt totuși împărțite, la fel ca gusturile. Așadar, anumiți experți susțin că un conținut prea ridicat de alcool poate strica gustul, astfel în unele zone se produce whisky de celt mult 30 de grade. Pe de altă parte, vei descoperi tipuri de whisky, în special scoțiene și japoneze, care împing această valoare spre 70 de grade. Alege ce ți se potrivește! 

Din ce se face whisky?

O să râzi, dar, din nou, depinde! În funcție de producător putem avea de-a face cu următoarele cereale: porumb, secară, orz, sau grâu. 

Cocktailuri celebre cu whisky

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/alcohol-alcohol-bottles-bar-beverage-372959/

Dacă nu vrei să-l bei neat, adică simplu, uite ce variante populare ai la dispoziție: 

The Revolver

Cu un astfel de nume va fi normal să te aștepți la o băutură tare, nu? Ei bine, această combinație este destul de gustoasă și revigorantă, fiind bazată pe o combinație de lichior de cafea, de exemplu Kahlua, pus după gust, câteva picături de orange bitter și o măsură de bourbon, de preferat Bulleit. Totul se combină într-un pahar mic de bar, pe care-l vei umple cu multă gheață și îl vei decora la final cu o coajă de portocală. 

The Kentucky Mule

Derivat din celebra băutură denumită Moscow Mule, pe bază de votcă, varianta cu whiskey presupune înlocuirea cu, ai ghicit, un Kentucky bourbon. Vei avea nevoie de 60 ml de bourbon Kentucky, 180 ml de bere de ghimbir, 15 ml de suc proaspăt de limetă și mentă pentru ornare. Se pune gheața într-o cană de cupru, iar apoi se toarnă sucul de limetă și bourbonul. La final se toarnă berea de ghimbir și se decorează cu menta și felia de limetă. Ai putea să storci limeta sau să o pui direct în interior și să adaugi gheață după gust. 

Whisky Sour 

Așa cum probabil îți dai seama din nume, combinația presupune atât whisky și sirop de zahăr, cât și sucul de lămâie. Vei avea nevoie de 45 ml de whisky, 30 ml de suc de limetă sau lămâie și 15 ml de sirop de zahăr. Rețeta originală include și un albuș de la un ou, dar vom lasă acest aspect la alegerea ta. 

 

Dacă încă ești însetat și vrei să descoperi și alte rețete pe care să le împărtășești cu prietenii, sau de care să te bucuri singur, iată un top al rețetelor de cocktail cu whisky. Îți recomandăm chiar și tipul de whisky pe care l-ai putea folosi! 

 

Nu uita să dai comandă pentru sortimentul preferat înainte de a părăsi site-ul nostru și nu uita să te bucuri de whisky așa cum merită: încet și cu măsură. 

Postat de: Diaconu Elena