Ghid complet despre whisky: Tipuri, caracteristici, cum îl alegi

Ghid complet despre whisky: Tipuri, caracteristici, cum îl alegi

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Un whisky bun se cunoaște de la prima înghițitură, însă pentru a te asigura că în paharul din față ai o băutură de calitate, este important să iei o decizie inspirată, atunci când o comanzi online de pe nitelashop.ro

 

De aceea, articolul de astăzi se potrivește ca o mănușă pasionaților de băuturi fine, aflați în vizită la noi pe site pentru a descoperi ce opțiuni au la dispoziție, în privința unui whisky foarte bun. Așadar, să nu mai pierdem timpul și să trecem la informațiile care ne interesează cu adevărat:

Istoria whisky-ului

Povestea acestei băuturi spirtoase are legătură cu un proces caracteristic realizării sale: distilarea. Procesul a apărut la egipteni și chinezi, civilizații care obțineau prin distilare parfumuri. Mai târziu, la mijlocul secolului al XI-lea, prin distilare s-a obținut mai întâi vin, apoi brandy.

Prima distilare a whisky-ului în Europa

Pe bătrânul Continent, distilarea băuturilor alcoolice (primele sortimente aveau o serie de caracteristici asemănătoare whisky-ului de astăzi) se realizează în secolul al XII-lea, în Irlanda. Abia mai târziu, le este prezentat acest procedeu scoțienilor, iar restul este istorie.

Prima atestare documentară a acestei băuturi

Este important de precizat faptul că numele original al acestei băuturi a fost “aqua vitae”, având traducerea în galeză “uisge beatha”. În anul de grație 1494, regele James al IV-ul îi cere lui Friar John Cor, producător de aqua vitae renumit în epocă, “eight bolls of malts”.

 

De asemenea, în paralel cu producătorii locali, călugarii irlandezi deprind rostul distilării acestei băuturi alcoolice, despre care se credea că ascunde reale calități medicinale. Fermierii intră și ei rapid în tagma producătorilor acestei licori, aducându-și aportul binemeritat la formulele consacrate (odată cu definitivarea rețetelor, cerealele au jucat un rol vital în proces).

Popularizarea whisky-ului

Odată cu intrarea pe piața de whisky a distileriilor licențiate pentru producerea acestei băuturi (la finalul secolului al XVII-lea), au apărut și primele nume celebre în branșă. Unul dintre acestea, Duncan Forbes of Culloden (distilerie fondată în 1670) a devenit furnizorul oficial al casei regale, oferindu-i-se privilegiul de a distila whisky fără a plăti taxele impuse de Coroană.

 

Tipuri de whiskey

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Vorbim despre un alcool puternic, ce poate fi descris de o serie de criterii precum: gustul, ingredientele, dinamica procesului de realizare, țara de producție sau producătorul. Toate aceste informații sunt obținute pe baza unui proces de informare ce poate dura foarte mult.

 

De aceea, ne dorim ca alături de tine să sintetizăm toate aceste informații în rândurile de mai jos, pentru a clarifica pe înțelesul oricarui pasionat de whisky ce opțiuni are, atunci când dorește să comande online aceste băuturi din oferta noastră actualizată.

 

În UE, băutura poartă denumirea de “whisky”, iar în America sau Irlanda, “whiskey”. Însă indiferent de locația producătorului acestei băuturi spirtoase, în principiu, gustul final este determinat de:

 

  • Calitatea apei utilizate pentru realizarea de whisky;
  • Tipul de cereală utilizată în procesul de realizare;
  • Metoda de malțare pe care se mizează în flux;
  • Particularitățile procesului de distilare;
  • Vechimea lemnului din care sunt realizate butoaiele samd

 

Dacă vrei să faci alegerea corectă, atunci când comanzi online de pe site băutura potrivită preferințelor tale și bugetului de care dispui, este important să știi câte sortimente de whisky există și ce conține fiecare dintre acestea:

Whiskey american

În categoria acestui sortiment sunt incluse:

 

Bourbon

Băutură alcoolică obținută de obicei din porumb fermentat, fiind produs pe intreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, statul american emblematic pentru realizarea de bourbon este Kentucky. Concentrația de grâne utilizate este redusă. Cele mai multe sortimente de bourbon sunt învechite în butoaie de stejar pentru o perioadă de cel puțin doi ani.

 

American Tennessee Whiskey

Băutură alcoolică filtrată pe bază de cărbuni, fie imediat după distilare, fie la o perioadă predefinită după îmbătrânire. Acesta este, de altfel, singurul detaliu ce diferențiază o sticlă de ATW de Bourbon.

 

Corn Whiskey

Un tip de whiskey realizat în proporție de 90% doar din porumb, fiind apoi comercializat direct dupa producerea sa, fără a fi necesar și un interval de timp pentru îmbătrânire.

 

Rye Whiskey

Tip de whiskey american realizat din secară fermentată. Se deosebește prin gustul său ușor picant, însă este foarte apreciat ca băutura de bază în cocktailuri pe bază de whiskey.

Single Malt

Single Malt Whisky este o băutură ce poate fi servită alături de prieteni, la o întâlnire retrasă pentru discuții plăcute, odată cu venirea serii. Este un whisky produs dintr-un singur tip de orz.

Scotch Whisky

Produs realizat exclusiv în distileriile de pe teritoriul Scotiei și îmbătrânit pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, în butoaie prin care a trecut în prealabil whiskey american.

Irish Whisky

Un Irish Whisky veritabil are de cele mai multe ori o aromă afumata, neutră sau robustă. În amestecul de ingrediente ce stă la baza acestui tip de whisky intră, de obicei, mai multe tipuri de grâne, iar rezultatul final are o tărie medie.

 

Blended Whisky

Dacă îți dorești să comanzi online de la noi Blended Whisky, află că această băutură alcoolică este, de obicei, amestecată cu mai multe tipuri de single malt whiskey, astfel încât să te bucuri de o aromă cât se poate de unică. Spre deosebire de single malt-ul scoțian, blended whisky-ul scoțian este mai accesibil, din punct de vedere al prețului.

 

Cum alegi un whisky de calitate?

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Având în vedere că sunt foarte multe branduri și sortimente de whisky pe piață, este chiar dificil să alegi un produs ce se poate potrivi gustului tău. Așadar, este esențial să cunoști principalele criterii după care un whisky bun poate fi ales, astfel încât să știi că ai comandat online cea mai bună variantă din această categorie de băuturi alcoolice.

 

Doar pe teritoriul Scoției se află în prezent sute de distilerii, cu sortimente ce oferă buchete variate și tării pe gustul fiecărui consumator de whisky. Cele 4 regiuni tradiționale din această țară, sinonime cu realizarea celor mai fine sortimente, sunt Highland, Lowlands, Speyside și Islands.

 

Însă indiferent de alegerea de whisky pe care dorești să o realizezi, trebuie să fii interesat de următoarele criterii, pe care le vom analiza împreună chiar acum:

Vârsta unui sortiment de whisky

Înainte de toate, să începem cu demontarea unui mit destul de popular în piață, ce sună cam așa: Cu cât este mai învechit, cu atât whisky-ul este mai calitativ. Ei bine, această afirmație nu este neapărat una justificată.

 

Dacă te afli pe nitelashop.ro în cautarea unui whisky cu o durată de maturare de aproximativ 10-12 ani, un astfel de sortiment poate fi la fel de bun precum unul îmbătrânit timp de 20 de ani, chiar dacă nu poate surclasa băutura mai veche pe anumite elemente de comparație. Ține cont de faptul că, în cazul whisky-ului, prețul este un indicator foarte bun al calității sortimentului.

Maturarea unui sortiment de whisky

 

Iată un alt criteriu esențial pentru alegerea unui sortiment de whisky ce poate surprinde prin calitatea aromelor sale. O astfel de băutură alcoolica este maturată în butoaie de stejar, această fiind o lege nescrisă în industrie, însă amintită în fiecare rețetă tradițională, lăsată din generație în generație.

 

Pe întreaga perioadă de maturare, whisky-ul păstrat în butoaiele de stejar își definește aromele clasice. Așa cum spuneam și puțin mai devreme, o tehnică-cheie a procesului de maturare prevede whisky-urile noi să fie păstrate în butoaie în care au fost păstrate inițial sortimente precum Sherry sau Bourbon.

 

În timpul scurs de la introducerea băuturii în butoaie și până la scoaterea acesteia, pentru a se putea începe perioada de îmbuteliere, whisky-ul interacționează cu moleculele fostului alcool, îmbibate în structura lemnului utilizat pentru realizarea unui butoi. De aceea, whisky-urile ținute în butoaie de Sherry au un gust mai dulceag, iar cele ținute în butoaie de Bourbon, un gust mai fin.

 

Cu cât perioada de maturare este mai lungă, cu atât aromele sortimentului ales vor fi mai nuantate. Așadar, informează-te atât în privința vârstei, cât și în privința perioadei de maturare a băuturii pe care dorești să o achiziționezi, două elemente definitorii vitale pentru gustul unui whisky bun.

Volumul de alcool al unui sortiment de whisky

Această variabilă îți poate transmite informații din două zone diferite:

 

  • Poți afla dinainte cât de potrivită este această băutură pentru evenimentul pe care îl organizezi, plecând de la tăria pe care o exprima volumul de alcool;

 

  • Poti ști ce efect are volumul de alcool asupra aromei sortimentului de whisky respectiv, deoarece un whisky de 40-50% alcool pe etichetă poate coborî la acest nivel pe baza diluării sale cu apă.

 

În Scoția, pentru că un sortiment de whisky să poată fi considerat Scotch, volumul de alcool legal al băuturii respective trebuie să fie de cel puțin 40% sau mai mult. Însă există și excepții de la regula diluării cu apa despre care am amintit mai sus, tehnica perfect legală și inclusă în procesul de realizare. Celebrele whisky-uri Cask Strenght sunt această excepție de la regulă.

 

Sortimentele Cask Strenght sunt lăsate să își păstreze exact volumul de alcool pe care băutura l-a înregistrat la momentul scoaterii din butoaie, după terminarea perioadei de maturare. Diluarea nu reprezintă o opțiune pentru această categorie de whisky, însă trebuie să ții cont ca tăria unui astfel de sortiment poate fi neplăcută pentru degustătorii neobișnuiți cu băuturi tari.

Depsre whisky: Concluziile de final

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Whisky-ul este o băutură legendară, preferată pentru serile liniștite în compania prietenilor apropiați, dar și pentru petrecerile cu bun gust, în cadrul cărora se pot servi cocktailuri pe baza sa. Dacă îți dorești să comanzi online whisky bun de la noi, avem pentru tine o mulțime de sortimente, unele dintre ele amintite deja mai sus.

Altele te așteaptă în oferta noastră actualizată de astăzi, așadar, la final, te invităm să descoperi ce surprize ți-am pregătit în categoriile Taiwan Single Malt, Japanese Blended Malt, Indian Single Malt. Cere-ne sfatul, pentru a pune în coșul de cumpărături cele mai bune sortimente din aceste pagini, sau află mai multe chiar tu, cu un singur click în pagina de produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *