Una dintre cele mai populare băuturi din lumea întreagă, cafeaua dă startul fiecărei dimineți, vă însoțește pe parcursul zilei și vă dă un plus de energie pentru seri antrenante. Iată cum se face cafeaua și care este povestea acestei licori aromate.
Care este istoria cafelei?
Fiecare ceașcă de cafea poartă cu sine o istorie îndelungată, ce s-a născut în Etiopia și a străbătut mări și oceane. Boabele aromate au călătorit pe corăbii cu mirodenii, în rețete păstrate cu grijă și s-au transformat în diferite tipuri de cafele, pe care le savurăm astăzi.
Cum a apărut cafeaua
Legenda spune că un păstor etiopian a observat cum caprele sale devin agitate după ce mănâncă niște fructe roșii, care le dau energie. I-a povestit întâmplarea unui călugăr, care a folosit boabele pentru prepararea unei băuturi, care să-l ajute să rămână treaz noaptea, pentru rugăciune. Altă versiune a poveștii este că păstorul a aruncat boabele în foc, iar aroma lor l-a fermecat.
Obiceiul măcinării și fierberii boabelor de cafea s-a născut în Etiopia și a ajuns mai târziu, prin secolul al XV-lea, peste Marea Roșie, în Yemen, în portul Mocha, care a și dat numele unui sortiment de cafea faimos. Denumită „vinul Arabiei”, cafeaua a crescut constant în popularitate și a devenit băutura preferată în Egipt, apoi în India.
La începutul anilor 1700, boabele de cafea sunt duse din Ceylon în Indonezia, de către coloniștii olandezi. Este momentul unui episod important din istoria cafelei, deoarece Java avea sa devină unul dintre cei mai mari producători de cafea, iar pentru o cafea boabe bună mulți comercianți veneau în această țară.
Cum a ajuns cafeaua în Europa
Pe Bătrânul continent, cafeaua ajunge pe la 1570, la Veneția, adusă de negustorii de mirodenii exotice. Europenii învață repede cum se face cafeaua și apar tot mai multe cafenele cu licoarea aromată a Orientului. Nobili, comercianți, dascăli, capete încoronate și oameni simpli - cu toții au fost fermecați de această băutură. Prepararea cafelei a devenit un adevărat ritual, iar la petreceri cafeaua și-a găsit locul, alături de băuturi non alcoolice, băuturi spirtoase, softdrinks.
O cafea la ibric și-o narghilea sau o cafea cremoasă și o țigară de foi - istoria cafelei a însemnat și crearea unor cluburi unde s-a scris istoria lumii: afaceri, negoț, politică, filosofie, înțelepciunea lumii s-a rostit printre aburi aromați de cafea. Oxford Coffee Club, prima cafenea din Anglia, a devenit ulterior The Royal Society.
La Paris, ambasadorul turc a adus primele boabe de cafea, iar cofetarii parizieni au creat o adevărată tradiție a cafenelelor cochete, cu diferite tipuri de cafele și patiserie fină. După retragerea armatei otomane din Viena, în 1683, sacii cu boabe de cafea rămași au fost folosiți la deschiderea primei cafenele vieneze. Așa a apărut celebrul croissant, iar cafeaua la ibric a primit un upgrade de lapte și zahăr. În această formă cafeaua avea să devină celebră și peste Ocean. Cine n-a savurat cafea americană, în pahare generoase, cu arome diverse, gheață și sirop?
Istoria cafelei se scrie în continuare, cu fiecare cafea la filtru sau espresso cu care vă delectați. Iată cum se face cafeaua și ce rețete de cafea sau de cocktailuri cu cafea aveți la dispoziție, ca să creați voi înșivă mixurile ideale din cafea boabe bună și aromată.
Câte tipuri de cafea există?


Se spune că sunt atâtea tipuri de cafele câte regiuni există cu plantații de arbori de cafea. Iată care sunt principalele sortimente utilizate la prepararea cafelei.
Cafeaua Arabica
Cafeaua Arabica a fost prima specie de cafea și este originară din munții din sud-vestul Etiopiei, de unde îi vine și numele de “cafea montană”. Reprezintă cel mai cultivat sortiment de cafea din lume (peste 70% din producția de cafea) și are o aromă delicată, cu note de caramel.
Cafeaua Robusta (Canephora)
Cafeaua Robusta sau Canephora este o specie de arbore de cafea originară din centrul și vestul regiunii africane subsahariene. Este mai ușor de cultivat decât Arabica și ocupă locul al doilea în producția mondială de cafea, cu un procent spre 30%. Robusta are un bob mai mic și mai rotund, cu un conținut mai mare de cofeină, ceea ce-i conferă un gust mai amar. Când vă întrebați câtă cofeină are o cafea, luați în considerare ce tipuri de cafea conține.
Liberica
Cafeaua Liberica sau liberiană este cultivată în Africa de Vest și Centrală, din Liberia până în Uganda și Angola, de unde și numele său. Sunt plantații de Liberica și în Filipine, Indonezia, Seychelles, America Centrală, Venezuela, Columbia și Brazilia. Are boabe mari și un gust pregnant cu o aromă de fum. Este considerată o cafea exotică și reprezintă doar 2% din consumul mondial de cafea. Merge de minune lângă un pahar de rom, pentru o experiență tropicală, plină de ritm și pasiune.
Cafeaua Excelsa
Cafeaua Excelsa reprezintă sub 1% din producția anuală de cafea din lume, deci este un sortiment de nișă. Are un gust delicat, de ciocolată, fiind printre soiurile de cafea mai noi. Este cultivată în zona lacului Ciad, iar plantațiile datează de la începutul secolului XX.
Cum este prelucrată cafeaua?


De ce aveți nevoie pentru a face o cafea? De boabe prăjite de cafea! În mod tradițional, fructele roșii, bine coapte ale arborelui de cafea sunt culese manual, cu grijă, pentru selectarea boabelor potrivite. Procedeul clasic de cules asigură o cantitate redusă, de aceea se mai utilizează "stripping-ul”. Acesta înseamnă strângerea prin scuturare, mai rapidă, dar cu inconvenientul că sunt incluse și boabe prea coapte sau necoapte.
Boabele de cafea culese sunt prelucrate prin procesul uscat (dry) sau umed (wet). Procedeul dry se referă la uscarea boabelor de cafea așezate pe suprafețe întinse, la soare, timp de 3-4 săptămâni. Apoi boabele sunt decojite și trimise la prăjire. Procedeul wet include inmuierea boabelor și îndepărtarea pulpei, în rezervoare de umflare. Boabele sunt decojite și puse din nou în apă, iar ulterior sunt clasificate după mărime și calitate.
Urmează prăjirea cafelei, cea mai importantă etapă, ce-și pune amprenta asupra modului cum se face cafeaua. Prin prăjire se imprimă aroma specifică, nuanțele, se elimină apa și taninurile. Reglarea timpilor de prăjire și a temperaturilor de prăjire a cafelei reprezintă secrete bine păstrate ale diferitelor rețete de cafea realizate de producătorii celebri din domeniu.
De exemplu, boabele de Arabica sunt prăjite mai mult decât Robusta, iar amestecurile pentru espresso necesită o perioadă de prăjire mai îndelungată decât pentru cafea la filtru. Găsiți o gamă largă de sortimente de cafea. Alături de cafea boabe bună, aveți la dispoziție cafea măcinată pentru cafea la filtru sau cafea la ibric, cafea instant, cafea decofeinizată, coffee pods, cafea pentru espressor, capsule de cafea pentru espressor ș.a.
Cea mai bună cafea este aceea care vă place, așa că vă prezentăm în continuare câteva rețete de cafea, cu arome irezistibile. Adăugați pe tavă snacks, pentru gustări delicioase, ori un pahar de coniac sau brandy, pentru o siestă relaxantă.
Cum se prepară cafeaua la ibric?


Sunt multe povești despre cum se făcea cafeaua la ibric în cafenelele orientale, cafea la nisip, cu arome îmbogățite de mirodenii exotice, fiartă lent în vase de aramă. Și în zilele noastre puteți savura o cafea la ibric pe care s-o preparați pe aragaz ori cu ajutorul aparatelor speciale cu nisip.
Iată de ce aveți nevoie pentru a face o cafea la ibric: cafea proaspăt prăjită și proaspăt măcinată, cu grad de măcinare maxim fin, tip turkish, apă rece, ibric, lingură de mestecat, sursă de căldură.
Turnați apă rece până la jumătatea ibricului, puneți cafeaua și amestecați. Așezați ibricul pe sursa de căldură, la foc mic și îndepărtați ibricul când încep să se formeze bulele de fierbere. Nu lăsați să dea în clocot. Când crema se ridică deasupra, puneți ibricul deoparte, turnați repede cafeaua și așteptați să se așeze zațul, înainte de servire. Savurați licoarea aromată alături de un pahar cu apă rece și dulciuri, precum curmale, lokum sau șerbet. Această rețetă de cafea la ibric este simplă și vă oferă o experiență memorabilă.
6 rețete de cafea pe care să le pregătiți acasă
Caffe Latte


Caffe Latte sau simplu, Latte se prepară dintr-un espresso la care adăugați din belșug lapte spumat. În comparație cu un cappuccino, are de două ori mai multă spumă de lapte, ceea ce-l face o băutură de cafea aerată și ușoară, potrivită pentru orice moment al zilei. Stabiliți câte linguri de cafea se pun la o cană, în funcție de cât de tare vreți să fie latte-ul. Pentru caffe latte rețeta diferă la fiecare preparare, ca să vă bucurați de gustul inconfundabil de lapte proaspăt, așa cum vă place.
Pentru o cafea delicată, încercați și Piccolo Latte, realizată dintr-un espresso scurt, tip ristretto, peste care se adaugă lapte spumat într-o cantitate dublă față de cea a espresso-ului, astfel că se obține o cafea cremoasă, cu textură mai catifelată ca la un Latte. Este recomandată la desert, alături de un vin spumant cu aromă fructată.
Caffe Macchiato


Cum îi spune și numele, este o rețetă de cafea italiană, unde “macchiare” înseamnă a păta, a marca. Așadar la Caffe Macchiato laptele trebuie doar să „păteze” cafeaua din ceașcă. Pentru cea mai bună cafea macchiato, o cafea cremoasă și aromată, aveți nevoie de un espresso simplu sau dublu și de o linguriță de spumă, pe care o turnați încet, peste crema espresso-ului. Cei mai talentați barista realizează modele diverse, de la inimioare și flori, până la desene complicate, apreciate de pasionații acestor tipuri de cafele.
Caffe Americano


Printre cele mai populare rețete de cafea se numără cafea americană, potrivită pentru cei care se întreabă câtă cofeina are o cafea și cum se reduce tăria unei cafele. Ca să vă bucurați de un Caffe Americano veritabil folosiți espresso, dar dacă nu aveți posibilitatea, merge și cafea la filtru. Puneți cafeaua într-o cană mai mare și adăugați peste ea apă fierbinte. Temperatură optimă a apei este de 70-80°C, deoarece apa clocotită conferă cafelei o tentă prea amară. În barurile americane, această cafea însoțește diferite cocktailuri cu whisky, pe baza unei îndelungate tradiții irlandeze.
Cortado


Când vine vorba despre cum se face cafeaua cu lapte, italienii sunt specialiști de top, dar și spaniolii au creațiile lor. Unul dintre sortimentele de cafea pe care le puteți savura la Madrid sau Barcelona este Cortado. Se prepară simplu: amestecați un espresso cu o cantitate egală de lapte cald, ca să reduceți aciditatea cafelei. Laptele din cortado e fiert la aburi, dar nu va fi ulterior spumat, ca la rețetele de cafea din Italia. “Cortado” înseamnă în spaniolă a tăia, a dilua.
Espresso romano


Iată o variație interesantă la cum se face cafeaua în mod obișnuit: Espresso Romano. Constă în adăugarea de lămâie la un espresso dublu, preparat în mod tradițional. Preîncălziți paharul, ca să facilitați amestecul aromelor. Umeziți buza paharului cu zeama de la lămâie și îndulciți cu zahăr brun, după gust. La final adăugați espresso și omogenizați amestecul parfumat, cu tentă exotică.
Dirty Chai Latte


Savurați o rețetă de cafea în care prepararea cafelei este însoțită de măiestria pregătirii unui ceai asiatic plin de arome. Amatorii de esențe orientale o consideră cea mai bună cafea și este, fără îndoială printre acele tipuri de cafele cu personalitate. Conține concentrat de Masala Chai, lapte, espresso și mix de condimente, pentru un plus de savoare. Preparați un espresso, încălziți ceaiul și turnați-l peste espresso. Apoi adăugați laptele aburit și ornați cu mirodenii. Unele rețete de Dirty Chai Latte au și un strop de frișcă bătută, deasupra amestecului, pentru decor. Se poate servi și rece, cu gheață, pentru că are un efect răcoritor.
Alte moduri de preparare a cafelei
Sunt multe moduri în care vă puteți perfecționa în arta barista, ca să știți cum se face cafeaua în diferite țări ale lumii. Francezii prepară cafea la presă, marocanii adaugă nucșoară, piper negru, scorțișoară sau cuișoare în cafeaua fiartă la bric. În Vietnam se bea cafea cu ou, iar finlandezii preferă Kaffeost, cafea fierbinte în care se adaugă o brânză specială. Mexicanii beau cafea din oale de lut, cu trestie de zahăr, iar printre cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice au în componență cafea sau sunt decorate cu boabe de cafea, cafea măcinată, cafea instant.
Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!
Alegeți ce vă place din oferta generoasă de rețete cafea și preparați variate tipuri de cafele, pe care să le savurați alături de lichior, vermut, aperitiv sau alte băuturi preferate.