Băuturile aperitive și digestive: Care sunt diferențele?

Băuturile aperitive și digestive: Care sunt diferențele?

Sursa: https://www.pexels.com/photo/assorted-wine-bottles-1283219/

 

Chiar dacă nu consumi alcool în mod frecvent, este important să cunoști rolul băuturilor pe care le savurezi. Descoperă diferența dintre aperitiv și digestiv din articolul nostru pentru a ști cum să te organizezi mai bine atunci când găzduiești o petrecere sau ești invitat la un eveniment și nu știi ce să comanzi. Îți oferim sfaturi și informații utile care țin de etichetă.

Ce sunt băuturile aperitive?

Sursa: https://www.pexels.com/photo/crop-woman-with-tray-of-champagne-glasses-5306739/

 

Rolul principal al băuturilor aperitive este acela de a stimula pofta de mâncare. Prin urmare, acestea se savurează înaintea mesei, fiind seci și având un conținut de alcool de maxim 25%. Printre cele mai cunoscute se enumeră: Vermouth, Campari, Aperol și Dubonnet, o băutură franțuzească ce a apărut ca un remediu împotriva malariei în anul 1846. Ideea de băutură aperitiv a venit tot din Franța, fiind o moștenire lăsată de Imperiul Roman.

Există trei tipuri de băuturi aperitive: simple, în combinație sau hibrid. Un exemplu de băutură simplă este Vermutul, care se bea sec. O variantă de combinație o reprezintă Aperol Spritz, iar o băutură aperitiv hibrid poate fi un cocktail precum Negroni. Cocktailurile non-alcoolice sunt de asemenea considerate băuturi aperitive, alături de apă sau suc.

 

Ce sunt băuturile digestive?

Sursa: https://www.pexels.com/photo/a-person-holding-a-glass-of-wine-6760879/

 

Dacă băuturile aperitive sunt servite înaintea mesei, rolul băuturilor digestive este acela de a facilita procesul de digestie în urma prânzului sau cinei. Acestea conțin o concentrație de alcool de peste 30% și sunt în general extrem de aromate. Originea acestui concept provine tot din Franța, când călugării Carthusian au inventat lichiorul “Chartreuse” în anul 1737. Iată câteva exemple de băuturi digestive: Jägermeister, Brandy Calvados, Irish Cream și coniacul.

Dacă îți dorești să savurezi versiunea mai light a unei băuturi digestive, poți să adaugi cidru de mere într-o pahar de Brandy, de exemplu. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că digestivele conțin în general alcool distilat dintr-un număr mare de plante, condimente și ierburi, ceea ce le face aromate. Consumă-le cu responsabilitate, în cantități mici și la temperatura camerei sau răcite cu gheață.

Băuturi aperitive vs. Băuturi digestive: Principalele diferențe

Sursa: https://www.pexels.com/photo/person-poring-cocktail-on-clear-drinking-glass-1189257/

  1. Momentul în care sunt servite

 

După cum știi deja, băuturile aperitive se servesc înainte de masă, iar cele digestive după savurarea mâncării. Regula spune că, dacă ești gazda unei petreceri sau participi la un eveniment festiv la restaurant, aperitivele trebuie să fie servite cu aproximativ 30-60 de minute înainte de mâncare. În schimb, digestivele vor fi aduse după savurarea desertului, deși anumite băuturi precum este Irish Cream pot înlocui cu ușurință orice poftă de dulce ai avea după cină.

  1. Rolul pe care îl îndeplinesc

 

Cuvântul în sine, “apéritif” provine din latinescul “aperire”, care înseamnă “a deschide”. Pe lângă rolul de a deschide apetitul, aceste băuturi de început mai contribuie și la relațiile sociale care se leagă înainte de servirea mesei într-o anumită locație. Fie că este vorba de vin sec sau un pahar de absint, starea de spirit pe care băuturile aperitive o creează este diferită de cea a digestivelor.

Cuvântul “digestif” provine tot din limba latină, de la cuvântul “digestivus” și se traduce drept “(ceva care) ajută la digestie”. Nu există o certitudine medicală cu privire la acest efect al băuturilor alcoolice, însă, în combinație cu anumite tipuri de mâncare, o băutură digestivă de calitate se poate dovedi folositoare. De exemplu, dacă nu ai mâncat decât o salată, cel mai indicat ar fi să optezi pentru Whisky, astfel încât alcoolul să nu îți afecteze în mod negativ stomacul.

Sursa: https://www.pexels.com/photo/two-margarita-glasses-on-brown-wooden-surface-2260281/

 

  1. Ingredientele din componența lor

 

Conform unei reguli nescrise, digestivul trebuie să fie întotdeauna mai închis la culoare și cu o concentrație mai mare de alcool decât băutura aperitivă servită la începutul mesei. Un digestiv “românesc”, savurat în cantități minime după masă, este țuica. Aceasta poate avea în componența sa diferite fructe, ceea ce o face o băutură tare și aromată. Fructele, citricele sau nucile pot fi ingrediente principale în anumite cocktailuri digestive cum ar fi Mojito.

Și băuturile aperitive pot avea fructe în componență, însă concentrația de alcool este mai mică – cum este, de exemplu, în cazul cidrului de mere. Șampania, ginul sau berea sunt considerate aperitive și pot fi savurate fără adăugarea unui alt tip de alcool în combinație. În schimb, digestivele pot fi o combinație între mai multe plante, cum este de exemplu Sambuca sau pot intra în categoria italienească de “amaros”, precum băutura Amaro Meletti.

 

Alte informații utile despre băuturile aperitive și băuturile digestive

 

  • O diferență importantă dintre cele două o reprezintă felul în care sunt produse; băuturile aperitive sunt realizate prin fermentare, pe când cele digestive se realizează prin distilare.
  • “Lichior” vine de la latinescul “Liquifacere” și înseamnă “a dizolva”. În primă fază, termenul se referea la a dizolva diverse părți ale unei plante pentru a obține astfel o băutură alcoolică prin infuzare și macerare. Astăzi, poate fi folosit ca un reminder al faptului că lichiorul este servit ca o băutură digestivă, care ajută în procesul de digestie.
  • Digestivele care se servesc după masă diferă în funcție de locație. De exemplu, nemții consumă Jägermeister, una dintre cele mai aromate băuturi alcoolice de acest tip, pe când grecii savurează un pahar de ouzo sau rachiu. În Statele Unite, acest concept este aproape inexistent deoarece gastronomia lor nu constă în feluri bogate de mâncare, așa cum e în Europa.
  • Digestivele se servesc în pahare de maxim 60ml, iar limita maximă admisă la un eveniment formal este de un pahar per invitat.
  • O băutură digestivă nu este același lucru cu o băutură de desert, acestea din urmă fiind mult mai dulci și având o concentrație de alcool mai mică. De exemplu, un vin rose demidulce este ideal pentru a fi savurat alături de o salată de fructe.

 

Citește și articolul nostru despre ce este Prosecco și cum a apărut.

 

Sperăm că acum diferența dintre aperitiv și digestiv ți-e mult mai clară și vei reuși să îți încânți musafirii cu cele mai rafinate băuturi. Te așteptăm pe site-ul nostru unde găsești tot ce ai nevoie în materie de băuturi alcoolice. Încurajăm consumul limitat și responsabil, în contextele potrivite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *