Cocktailuri pe bază de coniac: Află cum poți să le prepari la tine acasă

Cocktailuri pe bază de coniac: Află cum poți să le prepari la tine acasă

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/87xanthWNgM

 

Cei care știu cum se bea coniacul probabil că vor strâmba puțin din nas la vedere acestui titlu pentru că nu concep să amestece o astfel de băutură cu altele. Și noi considerăm ca ar fi o impietate să folosești cel mai bun coniac  pentru a prepara un cocktail, fiindcă o astfel de băutură trebuie savurată îndelung, într-un pahar de coniac ușor încălzit în podul palmei.

Totuși, nu e de refuzat nici ideea unui cocktail cu coniac pentru că aromele fine ale acestuia pot da băuturii un gust cu totul special. Noi îți oferim chiar mai multe idei de cocktail pe bază de coniac, împreună cu listele de ingrediente și metodele de preparare.

 

Înainte de a trece la rețete, am considerat necesar să îți spunem pe scurt care este istoria coniacului istoria coniacului și prin ce se deosebește acesta de alte băuturi din gama brandy.

Coniacul este o băutură alcoolică tare, obținută prin dubla distilare a vinului. Metoda de producere a coniacului este foarte veche și răspândită în întreaga lume, însă coniacul autentic este doar cel provenit din regiunea Cognac din Franța. Celelalte băuturi obținute prin metoda dublei distilări a vinului sunt similare coniacului, însă pot purta această denumire doar generic, nicidecum pe etichetă.

Coniacul poate fi preparat chiar și acasă, însă e lesne de înțeles că o astfel de băutură nu va putea concura niciodată cu un coniac fin.

În funcție de gradul de tărie și perioada de maturare, putem vorbi despre mai multe tipuri de coniac, după cum urmează:

Very Special (VS)

Această inscripție aflată pe etichetă indică faptul că este vorba despre un coniac tânăr care a stat la maturat cel puțin trei ani – perioada minimă în care vinul distilat trebuie păstrat în butoaie de stejar.

Very Superior Old Pale (VSOP)

Băuturile din această categorie au stat la maturat o perioadă mai îndelungată, de cel puțin 5 ani. Din acest motiv, un coniac VSOP este mai puțin dulce și are o culoare mai pronunțată decât unul din categoria anterioară.

Extra Old (XO)

Clasificarea XO este dată acelor tipuri de coniac ținute la maturat cel puțin 7 ani. Începând cu 2016, perioada de maturare a unui coniac XO s-a extins la 10 ani, așa că în 2026 vor fi scoase de la butoi primele sortimente din această gamă, cu perioadă de maturare de un deceniu.

Top rețete de cocktailuri pe bază de coniac

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/CwUW0Ef88gE

După ce ți-am dezvăluit cele mai importante lucruri despre coniac, revenim la tema principală a acestui material și intrăm în direct în subiect. Așadar, iată care sunt cele mai cunoscute cocktailuri pe bază de coniac pe care ți le poți prepara și acasă!

 

Sidecar

Listă de ingrediente:

  • 60 de mililitri de coniac;
  • 30 de mililitri de lichior triplu sec sau orice alt lichior de portocale;
  • 30 de mililitri de suc de lămâie;
  • gheață;
  • zahăr.

Toate ingredientele, cu excepția zahărului, se amestecă într-un shaker până când se omogenizează. Se umezește marginea unui pahar de Martini care se așază apoi cu gura în jos peste zahărul întins pe o farfurioară. După ce se formează o crustă de zahăr pe buza paharului, se toarnă cocktailul și se savurează.

 

French 75

Lista de ingrediente conține:

  • 40 de mililitri de coniac;
  • 10 mililitri de suc de lămâie;
  • 10 mililitri de sirop dule;
  • 200 de mililitri de șampanie;
  • coaja unei felii de lămâie;
  • gheață;

În primă fază, se toarnă sucul de lămâie, coniacul și siropul peste câteva cuburi de gheață și se amestecă în paharul de cocktail. Când amestecul devine omogen se toarnă deasupra șampania și se adaugă coaja de lămâie.

Almond Crusta

Pentru acest cocktail ai nevoie de:

  • 30 de mililitri de coniac;
  • 15 mililitri de gin;.
  • 15 mililitri de sirop de migdale;
  • 20 de mililitri de suc de lămâie;
  • un strop de bitter;
  • zahăr, după gust;
  • o coajă de lămâie;
  • gheață;

Toate ingredientele se pun într-un shaker care se agită 1-2 minute după care conținutul bine omogenizat se toarnă într-un pahar de cocktail.

Sazerac

Acesta e unul dintre cel mai cunoscute cocktailuri pe bază de coniac, iar pentru a-l prepara trebuie să ai la dispoziție:

  • 60 de mililitri de coniac;
  • 10 mililitri de absint;
  • un strop de bitter;
  • un cub de gheață;

Mai întâi, se toarnă absintul și se rotește paharul, astfel încât licoarea să acopere pereții interiori ai acestuia. Apoi, pe fundul paharului se pune cubul de gheață, peste care se toarnă puțin bitter, cât să îl acopere pe sfert. Se pisează cubul de gheață și se amestecă bine cu bitterul de pe fundul paharului, iar la final se adaugă coniacul. După aceea, trebuie amestecat în pahar cu o spatulă până când băutura se omogenizează; dacă preferi un plus de savoare, poți folosi un coniac fin cu boabe de cafea.

Bermuda Highball

Vorbim despre un alt cocktail pe bază de coniac, ușor și rapid de preparat, dacă ai la îndemână:

  • 30 de mililitri de coniac;
  • 30 de mililitri de vermut;
  • 10 mililitri de bitter;
  • 100 de mililitri de apă minerală;
  • gheață.

Nu trebuie decât să pui toate ingredientele într-un shacker pe care să-l agiți de câteva ori, după care amestecul omogen se toarnă în pahar. Dacă ții neapărat, poți orna buza paharului cu o coajă de lămâie sau de portocală.

Coniac pentru cocktailuri: 3 sortimente

Pentru prepararea unui cocktail pe bază de coniac, îți recomandăm să folosești o băutură tânără, din categoria VS. Cele din gama VSOP și  XO sunt deja coniacuri fine pe care nu le poți savura la justa lor valoare dacă sunt amestecate cu alte băuturi.

Noi îți recomandăm câteva sortimente din care poți alege ingredientul de bază pentru un cocktail pe bază de coniac.

Hennessy VS

Este un coniac cunoscut în toate colțurile lumii, având un gust unic, ușor de recunoscut. Chiar și maturat în perioada minimă, oferă oricărui cocktail pe bază de coniac acel gust special caracterizat de arome fructate cu note lemnoase.

Camus VS Elegance

Este obținut din vinuri distilate fără drojdie care își păstrează astfel aromele autentice. Vinurile sunt preparate din struguri de pe podgoriile din regiunea viticolă Charente care au ca notă caracteristică discrete arome florale și fructate. Aceste arome se păstrează și după distilare, fiind îmbogățite cu note ușor lemnoase, datorate lemnului de stejar al butoaielor în care este păstrat coniacul.

Martell VS

Dacă preferi un coniac bun, dar cu arome mai pronunțate, aceasta este cea mai potrivită alegere. Martell VS este el însuși un cocktail de arome în care se regăsesc citrice, pere, șofran și flori de tei. Acestea sunt completate cu o notă discretă de condimente și rășină.

De asemenea, dacă nu ai la dispoziție un coniac autentic, poți să apelezi la un alt brandy obținut prin dubla distilare a vinului, însă produs în altă regiune. Un exemplu elocvent este vinarsul produs în România și Republica Moldova care poate fi comparat cu orice coniac franțuzesc autentic.

Pentru că vorbim despre cocktailuri pe care le poți prepara acasă, trebuie să știi că și un coniac de casă este perfect pentru un cocktail, dacă știi cum să-l faci. Există numeroase rețete vechi de coniac de casă, dintre care ne-a atras atenția rețeta de coniac cu zahăr ars.

Atât pentru astăzi despre cocktailurile pe bază de coniac, iar acum te lăsăm pe tine să decizi cât de inspirați am fost în alegerea rețetelor prezentate. Bineînțeles, pentru o părere avizată, va trebui să le încerci pe toate, iar după aceea așteptăm feedback din partea ta. Cheers!  

Postat de: Diaconu Elena