Totul despre coniac: ce este, cum îl alegi, produse recomandate

Totul despre coniac: ce este, cum îl alegi, produse recomandate

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-brown-liquor-in-a-glass-7254446/

 

Dacă ai ajuns pe blogul nostru, cel mai probabil te pasionează de ceva vreme băuturile și cauți să-ți extinzi orizontul. Vinul și berea vor fi mereu populare, dar câtedată chiar simți nevoie unei băuturi mai fine care se cere savurată într-un context deosebit. Aici pot intra în scenă coniacul și brandy-ul! Desigur, ai putea direct să-ți comanzi o sticlă și să începi degustarea, dar suntem dispuși să pariem cu tine că te vei bucura mai mult de caracteristicile coniacului dacă mai întâi afli câte ceva despre ele. Continuă să citești dacă vrei să afli totul despre coniac.

 

Ce este coniacul: proprietăți și caracteristici

 

Nu vom începe să-ți relatăm aici întreaga istorie a coniacului, deși te sfătuim să citești despre ea între două degustări. În cele ce urmează vom discuta mai degrabă despre producția coniacului și mai exact despre „tehnologia coniacului”.

 

Pe scurt, coniacul este un tip de brandy obtinut prin distilarea vinului. Cât alcool are coniacul? În jur de 35-60%, ceea ce-l transformă într-un digestiv extraordinar, numai bun după o masă copioasă. Astfel, el intră în categoria băuturilor recunoscute drept digestive.

 

Și totuși, așa cum oamenii încurcă vinul spumant cu șampania, așa este confundată și denumirea de coniac cu ce este de fapt brandy-ul. Așa cum spuneam și mai sus, coniacul este un tip de brandy, dar pentru ca o băutură să fie cu adevărat coniac, ea trebuie să fie distilată dintr-un anumit tip de struguri pentru coniac ce se găsesc doar într-o anumită regiune din Franța, evident regiunea Cognac. Doar distilatul de vin obținut din strugurii Ugni Blanc, Folle Blanc, Colombar, Folignan, Blanc Rame sau Jurnacon din regiunile Grande Champagne, Petite Champagne, Bon Bois, Fins Bois, Borderies și Bois Ordinaire se poate numi, din punct de vedere legal, cognac.

 

Pentru a se obține coniac este necesară fermentarea strugurilor timp de câteva săptămâni și apoi se adaugă drojdie sălbatică. După ce fermentează complet, băutura va fi distilată de două ori în vase de cupru, dimensionate în funcție de norme legislative. După distilare, lichidul va fi depozitat în butoaie de stejar și își va continua maturarea timp de cel puțin doi ani înainte de a fi îmbuteliat. Ce gust are coniacul după ce trece prin tot acest proces? Încearcă-l și vei descoperi!

 

Tipuri de coniac

 

În funcție de calitatea sa vei descoperi că poți clasifica coniacul în mai multe tipuri:

 

  • Cognac VS, adică very special, înseamnă că a fost maturat cel puțin doi ani de zile. De obicei vei recunoaște acest tip prin cele trei stele trecute pe sticlă;

 

  • Cognac VSOP, adică very superior old pale, denotă un cognac maturat dar care nu prezintă dulceața și culoarea sortimentului de mai sus, calitatea ingredientelor fiind superioară. De obicei un VSOP va fi mai vechi de patru ani;

 

  • Cognac XO, adică extra old, mai exact un coniac care a stat în butoaie de stejar pentru cel puțin șase ani. Deși în general cea mai tânără componentă a acestei băuturi are puțin peste șase ani, un XO poate fi mai vechi de 15, sau chiar 20 de ani. În 2016 s-a decis că maturarea să se extindă la 10 ani, iar toate categoriile care urmează intră teoretic tot sub numele de XO, chiar dacă există diferențe considerabile când vine vorba despre vârstă și calitatea băuturii;

 

  • Cognac Napoléon, un tip de coniac de calitate XO, vârsta medie a acestui tip neoficial fiind în jur de 20 de ani;

 

  • Cognac Réserve, tot din categoria XO, un blend atât de rar încât producția este limitată, lucru evident atunci când consultăm prețul;

 

  • Cognac Hors d’Age, adică fără vârstă. Deși este tot un XO, el se încadrează mai degrabă în categoria 30+, ajungând să conțină și elemente mai vechi de 100 de ani;

 

  • Cognac Vintage, mai special decât cel de mai sus deoarece, spre deosebire de precedentul, nu este un blend și provine din recolta unei singure culturi, dintr-un singur an, din același butoi.

 

Evident, există multe alte tipuri de coniacuri speciale, precum cele în ediții limitate sau care sunt atât de rare încât nu pot fi clasificate.

Cum alegi cel mai bun coniac?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/art-alcohol-drink-abstract-7253818/

 

Vei putea alege cel mai bun sortiment după ce ai aflat totul despre coniac? Deși în mare parte noi credem că cel mai bun este o chestiune de gust, îți vom oferi și câteva criterii care să-ți ușureze procesul decizional:

 

  • Clasificare, adică VS, VSOP și XO. Aici contează mai multe gusturile tale, calitatea nefiind neapărat direct proporțională cu vechimea băuturii. În funcție de alegere te vei bucura de arome diferite;

 

  • Regiunea de proveniență. Teoretic, cu cât regiunea este mai faimoasă pentru producerea coniacului, cu atât sortimentul va fi mai bun;

 

  • Brandul/prețul. Nimic nu se compară cu branduri precum Martell, Courvoisier și Remy Martin, e adevărat. Și totuși, dacă vrei ceva calitativ, dar care să nu-ți dea o gaură în buget, poți începe și cu branduri mai puțin celebre precum Frapin, Hine sau Tesseron.

 

De ce nu, află și care este cel mai bun coniac românesc, adică vinars. Dacă vrei doar să testezi până îți desăvârșești gusturile, optează pentru miniaturi.

 

Cocktailuri celebre cu coniac

 

Coniacul se poate savura simplu, fără gheață sau doar cu câteva picături de apă. De fapt, așa se și recomandă. Dacă totuși dorești să te bucuri de aroma lui și în alte combinații, îți punem la dispoziție câteva sugestii de cocktailuri celebre cu coniac:

 

Sidecar

 

Pentru acest cocktail vei avea nevoie de:

 

  • 60 ml cognac;
  • 30 ml Cointreau;
  • 30 ml suc de lămâie;
  • Zahăr, în funcție de gusturi.

 

Se amestecă toate ingredientele împreună până se omogenizează și apoi se servește în pahare de martini ale căror margini au fost mai întâi presărate cu zahăr.

 

Almond Crusta

 

Pentru acest cocktail vei avea nevoie de:

 

  • 30 ml cognac;
  • 15 ml gin;
  • 22 ml suc de lămâie;
  • 15 ml sirop de migdale;
  • Câteva picături de bitter;
  • Zahăr, în funcție de gusturi;
  • O coajă de lămâie care va fi tăiată într-o singură bucată mai lungă.

 

Toate elementele se vor combina, apoi adaugi gheață și agiți recipientul. La final poți decora paharul cu coaja de lamâie.

 

Bermuda Highball

 

Pentru acest cocktail vei avea nevoie de:

 

  • 30 ml cognac;
  • 30 ml vermut;
  • 90 ml apă minerală;
  • Câteva picături de bitter.

 

Combină ingredientele, adaugă gheață și agită recipientul. Băutura se servește într-un pahat înalt, decorată cu coajă de lămâie sau de portocală.

 

 

 

Sazerac

 

Pentru acest cocktail vei avea nevoie de:

 

  • 60 ml cognac;
  • 8 ml absint;
  • Câteva picături de bitter;
  • Un cub de zahăr.

 

Paharul se va clăti cu absint și apoi se va arunca conținutul. Cubul de zahăr se pune pe fundul paharului, iar apoi se toarnă bitterul. Cubul se zdrobește până devine fin, iar la final se adaugă coniac și gheață. Amestecă până se omogenizează și decorează cu o felie de lămâie.

 

French 75

 

Pentru acest cocktail vei avea nevoie de:

 

  • 38 ml cognac;
  • 8 ml sirop;
  • 8 ml suc de lămâie proaspăt;
  • Șampanie;
  • Coajă de lămâie.

 

Se amestecă siropul, sucul de lămâie, gheața și coniacul, iar la final adaugi șampania și coaja de lămâie.

 

Cel mai bun coniac: top 3 produse recomandate

 

Cel mai bun coniac este, din punctul nostru de vedere, cel care-ți place ție. Cu toate acestea, vrem să te lăsăm și cu câteva recomandări pe care le găsești la noi pe site. Iată care sunt ele:

 

Hennessy Cognac XO 0.7L

 

Sursa foto: https://nitelashop.ro/wp-content/uploads/2022/01/HENNESSY-COGNAC-XO-0.7L.jpeg

 

Combinând peste 100 de sortimente de eaux-de-vie din regiunea Cognac, Hennessy Cognac XO are o vechime de până la 30 de ani. Te vei bucura atât de note dulci, cât și de arome lemnoase pe măsură ce-l savurezi în tihnă. Acesta se remarcă și datorită mirosului. Poate fi consumat cu puțină gheață sau doar câteva picături de apă care să ajute la eliberarea aromelor. Ține minte și faptul că fiecare sticlă se bucură de un amestec unic de struguri.

 

Martell VSOP 0.7L

 

Sursa foto: https://nitelashop.ro/wp-content/uploads/2020/11/martell-cognac-vsop-0.7Lcarton-box.jpg

 

Cunoscătorii vor aprecia cu siguranță Cognacul Martell VSOP grație îmbinării perfecte dintre aromele fructate și cele lemnoase. Cel mai tânăr ingredient (eaux-de vie) din acest amestec a fost învechit pentru cel puțin patru ani, evident în butoaie de stejar. La fel ca pe precedentul, noi îți recomandăm să-l consumi individual, sau doar cu puțină gheață.

Hennessy VS 0.7L

Sursa foto: https://nitelashop.ro/produs/hennessy-vs/

 

Propus drept unul dintre cele mai populare tipuri de Cognac din lume, Hennessy VS se remarcă datorită notelor dulci de fructe, asemănătoare unui brandy. În, vei simți cu siguranță și arome de vanilie și ciocolată. Este o băutură fină, dar în același timp îndrăzneață și parfumată, ușor de savurat, mai ales în cadrul unui cocktail clasic sau a unuia ceva mai sofisticat.

 

Ei bine, acum alegerea unui coniac pe gustul tău nu mai este o problemă. Îți recomandăm totuși să consumi această băutură cu moderație, ea fiind mai bună pe măsură ce te obișnuiești cu stilul tihnit de savurare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Continut restrictionat persoanelor sub 18 ani

Confirm ca am peste 18 ani

sau

Intotdeaua consuma responsabil!