Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/pile-of-labeled-bottles-2606387/
Te-ai gândit vreodată câte băuturi alcoolice există pe lumea asta? Noi da, dar suntem siguri că nu este posibil de-a lungul unei singure vieți să le încerci pe toate. Totuși, ar putea fi posibil să încerci măcar una din fiecare categorie. Tocmai de-asta, în cele ce urmează, vom lista cele mai populare tipuri de băuturi, în ordine alfabetică. Tu mai trebuie doar să alegi ce-ți place din lista noastră de băuturi online!
Absint
Ce este absintul? O băutură făcută dintr-o combinație de ierburi și frunze, cu o concentrație foarte mare de alcool, mai exact 40%. Desigur, ai putea descoperi și sortimente care au un volum de 90%, dar acelea îți vor părea de-a dreptul halucinogene. Francezii de exemplu au interzis această băutură timp de 100 de ani.
La bază, absintul este făcut din pelin, la care se adaugă în general anason, fenicul, mentă și lemn dulce, dar și alte plante. Printre cele mai populare metode de a bea absint se numără metoda cehă și cea franceză.
Gustul unui cocktail memorabil stă în detalii și, mai ales, în ingredientele de calitate. Am selectat mai jos exact produsele pe care le folosim și le recomandăm pentru a-ți asigura succesul la fiecare preparare.
Bere
Bănuim că pentru bere nu ai nevoie de cine știe ce introduceri, nu? Una dintre cele mai cunoscute băuturi slab alcoolizate, berea este și cea mai veche băutură alcoolică din lume, dar și cea mai populară. Serios, primele scrieri în care este menționată berea datează de pe vremea Mesopotamiei Antice. Și, pariem că nu știai asta, meseria de berar era una foarte respectată, practicată în general de femei!
Din punct de vedere al conținutului de alcool există patru categorii generale de bere: cele fără alcool, cele slab alcoolizate (0,5 – 1,5% alcool), cele obișnuite (3 – 4,5% alcool) și cele mai tari (peste 4,5% alcool)
Cidru
O altă băutură slab alcoolizată, cidrul are un conținut de alcool ce se încadrează în medie între 3 și 8%. El se obține prin fermentarea fructelor, cel mai des a merelor, gutuilor sau perelor, la temperaturi cuprinse între 4 și 16 grade Celsius. Este foarte apreciat datorită gustului și aromei proaspete, fiind ușor acid.
Și cidrul se împarte în mai multe categorii, mai exact dulce, mediu sau sec, fiecare tip fiind specific unei anumite regiuni. În plus, cidrurile pot fi plate sau carbonate natural.
Coniac
Despre coniac am vorbit deja foarte multe la noi pe blog, așadar ni se pare relevant mai ales să descoperi care este diferența între brandy, coniac și vinars. Vinarsul de exemplu se remarcă printre băuturile alcoolice românești. Află totul despre coniac, o băutură alcoolică distilată din vin. Este o băutură destul de tare în ceea ce privește conținutul de alcool (variază între 35 și 60%).
Indicatorul de calitate în cazul Cognacului este vechimea, informație ce va apărea pe sticlă. El poate fi judecat și după numărul de stele: 3,5 sau 7.
Gin
Ginul este făcut din fructe de ienupăr și poate avea o concentrație de alcool ce variază între 35 și 55% ABV. Află totul despre gin tot de la noi de pe site! Nu uita, este o băutură destul de pretențioasă care se bea mai degrabă ca bază pentru cocktail, nu de sine stătătoare. Deci alege cea mai bună sticlă de gin și caută variante de cocktail.
Rachiu
Prin rachiu înțelegem băuturile alcoolice obținute în urma distilării sucurilor ce rezultă din fermentarea fructelor sau cerealelor. Este o băutură alcoolică tare, naturală. De fapt, prin asta se și remarcă, un conținut de alcool ridicat. Printre cele mai populare tipuri de rachiu de la noi se numără țuica, horinca și pălinca.
Rom
Produs în principal în Caraibe, romul este un lichior, obținut din melasă sau suc de trestie de zahăr, prin fermentare și distilare. El este lăsat la învechit în butoaie până când capătă o aromă specifică și un colorit brun. În general are o concentrație tipică de alcool de 40%. Desigur, există și romuri numite suprarezistente, mai exact cele care prezintă o concentrație de alcool de minimum 57,5%.
Tipurile de rom variază în funcție de locația în care au fost produse și astfel aveam de-a face cu: rom Dark, rom aromat, rom auriu, rom light, rom premium sau rom condimentat. Încearcă-le pe fiecare și descoperă care este pe gustul tău. La fel ca ginul și romul se folosește foarte mult la cocktailuri. Cu siguranță ai auzit de Cuba Libre, Mojito, Daiquiri sau Mai Tai.
Sake
Foarte puțin cunoscute pe meleagurile noastre, Sake este una dintre cele mai populare băuturi de origine japoneză, produsă din orez fermentat. Are o concentrație de alcool de aproximativ 16% și nu seamănă cu vodca, ci mai degrabă cu un lichior.
Are o culoare ușor aurie, iar la gust seamănă cu un sherry amestecat cu note de fructe. Există nouă tipuri diferite de Sake în funcție de metoda de obținere, dar majoritatea se împart în filtrat și nefiltrat sau pasteurizat și nepasteurizat.
Tequila
De Tequila, un alt tip de lichior, de data asta originar din Mexic, cu siguranță ai mai auzit. Ea este produsă din planta agave și prezintă o concentrație de alcool de regulă de 40%. Băutura seamănă ca idee generală cu vodca, dar se bea foarte diferit pentru a putea fi savurată la adevărata ei valoare.
Se servește de obicei la o temperatură de aproximativ de 20 de grade, ideal ca aperitiv sau digestiv. Cunoscătorii îți vor spune de asemenea că n-ar rost să-i strici gustul clasic cu sare sau cu lime, și merită savurată, nu dată pe gât, dar până la urmă și asta este o chestiune de…gust!
Vin
Revenim la cele mai populare băuturi din țara noastră și nu avem cum să nu vorbim despre vin, cel care poate fi roșu, alb, rose sau spumant (adică șampanie sau altele). Cine a inventat vinul? Nu putem să-ți răspundem cu exactitate la această întrebare, dar cele mai vechi mențiuni datează încă din anul 6000 înainte de Hristos și vinul apare mereu în strânsă legătură cu religia.
El se obține prin fermentație alcoolică a mustului de struguri, iar calitatea lui va fi judecată în funcție de miros, gust, limpezime, buchet și culoare, dar și în funcție de conținutul de zahăr natural, alcool, aciditatea totală sau volatilă. Cum probabil ți-ai dat seama deja, există nenumărate tipuri de vin din care poți alege!
Vodcă
Din ce se face vodca? Denumită și regina băuturilor spirtoase, vodca este foarte versatilă, putând fi obținută din orice fel de aliment care conține amidon sau zahăr. În general, producătorii folosesc porumb, grâu, sorg sau secară. În componența acestei băuturi vom descoperi apă, alcool purificat prin distilare și diverse arome.
Deși băutura în sine nu are gust, culoare sau miros, anumiți producători aleg să adauge și glicerină sau puțin zahăr pentru a-i potența aromele. Concentrația sa standard de alcool este de 40%.
Whisky
Nu puteam încheia lista altfel decât cu whisky sau whiskey, așa cum este el cunoscut în Statele Unite și în Irlanda. Tot la noi pe site vei descoperi și un ghid complet despre whisky, dar și răspunsul la întrebarea „din ce se face whisky?”. Pe scurt, această băutură este obținută din cereale fermentate și are un conținut de alcool între 40 și 50%.
Gustul acestei băuturi va fi influențat de foarte multe aspecte, printre cele mai importante fiind: calitatea apei utilizate, tipul de cereale folosite, metoda de malțare și particularitățile procesului de distilare, dar și vechimea lemnului din care au fost realizate butoaiele în care băutura va fi lăsată la învechit.
Ei bine, tu ce fel de băutură vrei să încerci mai întâi?
Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!