Totul despre gin: Istoric, tipuri, mod de obținere, branduri celebre din oferta noastră

bauturi alcoolice si non-alcoolice

 

Ginul este o băutură apreciată la nivel mondial, pe baza unor trăsături ce îi oferă unicitate. Se remarcă față de celelalte băuturi din categoria „white spirits” prin aromele ce pot fi combinate într-un pahar de cocktail cu alte gusturi uimitoare.

Un pahar de gin este ideal pentru o seară în compania prietenilor și, chiar dacă ai miza pe faptul că este este o băutură alcoolică asociată vremurilor de astăzi, vei vedea, în cele ce urmează, că are o istorie cât se poate de bogată.

Așadar, fie că preferi ginul ca băutură de sine stătătoare sau ca ingredient de bază pentru un cocktail pregătit celor care îți trec pragul, această licoare spune o poveste pe care dorim să o împărtășim cu tine astăzi:

Care este adevărata istorie a ginului?

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Popularizarea ginului în Olanda

Ginul este o băutură veche și care își are rădăcinile pe teritoriul Olandei de astăzi. Primele atestări despre această băutură datează din perioada sfârșitului de secol XVI, băutura fiind, la acea dată, menționată sub denumirea de „genever”.

Cei care consumau inițial gin o făceau din considerente terapeutice, acesta fiind regăsit pe rafturile farmaciilor și recomandat pentru ameliorarea simptomelor caracteristice unor afecțiuni precum cele renale sau gastrice.

Formula ginului, așa cum și-a găsit aceasta un binemeritat loc în istorie, reprezintă creația fizicianului olandez Franciscus Sylvius, acesta fiind acreditat cu inventarea sa la mijlocul secolului al XVII-lea. Din acel moment, ginul s-a bucurat de o popularizare galopantă.

Popularizarea ginului în Anglia

Englezii au luat contact cu ginul odată cu finalizarea expediției militare a lui Wilhelm al III-lea în Orania. Odată ajunsă în Regat, această băutură a devenit rapid un simbol al licorilor bahice preferate ale locuitorilor. În secolul XVI, englezii legiferează interzicerea importurilor de gin olandez, favorizând, astfel, producerea acestei băuturi spirtoase în țară.

Astfel, ginul devine o băutură asociată într-o primă fază burgheziei britanice, iar, mai târziu, unui întreg popor. Aromele și aspectul ginului s-au schimbat considerabil, odată cu „britanizarea” acestuia, devenind, astfel, mai ușor și mai sec.

„Actul Ginului” din anul 1736 legifera cadrul în care distribuitorii de gin urmau să își desfășoare activitatea, prin introducerea anumitor taxe. Prevederile din „Actul ginului” au provocat revolte de amploare, astfel că, la începutul secolului al XVII-lea, Londra reprezenta un teren propice pentru contrabandiști, existând în acest oraș o mulțime de distilerii ilegale.

Popularizarea ginului în India

Începând cu secolul XIX, ginul devine extrem de popular în India, după ce britanicii au colonizat acest teritoriu. Merită precizat faptul că tot britanicii se fac „vinovați” de inventarea ginului tonic, băutura căpătând o foarte mare popularitate pe pământ indian.

Ginul ca remediu în acele vremuri

Din cauza condițiilor precare în care erau nevoiți să navigheze, marinarii erau diagnosticați frecvent cu o afecțiune numită scorbut, descrisă de o lipsă acută a vitaminei C în organism. Aparent, ginul reprezenta o alternativă simplu de administrat în acea perioadă în care medicamentele erau, de multe ori, un lux pentru mulți locuitori ai planetei.

De altfel, ginul combinat cu suc de lămâie reprezenta „medicamentul” preferat de majoritatea bolnavilor de scorbut, combinație ce a fost denumită în societate „Gimlet”. Așadar, iată că ginul are o istorie cât se poate de interesantă, pe baza particularităților sale, ce oferă un gust unic în fiecare pahar. Despre cum se obține ginul, chiar acum:

Cum poate fi obținut ginul?

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Dacă îți dorești să afli și mai multe lucruri interesante despre gin, te invităm să rămâi până la final alături de noi. Ne aflăm la jumătatea acestui articol, iar lucrurile cu adevărat interesante abia acum urmează sa fie descoperite de noi.

Există o gamă variată de procese prin care se poate obține un gin de calitate, testate și perfecționate cu succes de-a lungul întregii perioade despre care am discutat puțin mai sus. Dintre dintre toate acestea, doar 3 moduri de realizare a ginului au devenit consacrate:

Cum se obține ginul prin distilare în recipient?

Odată cu realizarea primelor sortimente de gin, această metodă a devenit foarte populară în distileriile din Olanda și Anglia. Are la bază distilarea vinului de malț fermentat, pe care cei familiarizați cu acest procedeu îl mai denumesc și „terci”, și care este compus dintr-o listă variată de cereale.

O a doua distilare urmează în etapa care survine procesului de distilare în recipient. De această dată, materia obținută până în acest moment pe bază de terci se distilează cu ierburi aromatice, astfel încât produsul final să ofere un gust cu totul special.

Se recomandă ca ginul obținut prin această primă metodă să fie ulterior depozitat în butoaie de lemn. Aroma sa oferă nuanțe sublime de malț, pe care mulți o pot asemăna cu aceea resimțită în cazul anumitor sortimente de whisky.

Cum se obține ginul prin distilare în coloană?

Chiar și în prezent, această variantă de obținere a unui gin de calitate rămâne cea mai des utilizată în distileriile acreditate. Ca urmare a utilizării metodei de distilare a ginului în coloană, se produce o băutură cu o tărie însemnată, care urmează a fi încă o dată distilată.

Cea de-a doua distilare din cadrul acestui proces se realizează cu ajutorul fructelor de ienupăr, alături de alte ierburi aromatice, într-un recipient fix. Odată cu desfășurarea acestui flux de lucru, vaporii emanați de căldură încep să se ridice.

Astfel, aromele extrase din ierburile aromatice utilizate în procesul de distilare sunt absorbite, iar ginul produs în această manieră capătă un gust extrem de apreciat chiar și de cei mai pretențioși degustători ai acestei băuturi spirtoase speciale.

Cum se obține ginul prin metoda compunerii?

Ultima metodă clasică prin care se obține ginul este cea a compunerii. Ginul compus se obține ca urmare a desfășurării unui proces utilizat în continuare chiar și în zilele de astăzi, la fel ca în cazul metodei de distilare în coloană.

Procesul despre care discutăm acum generează în primă fază o băutură alcoolică aromatizată chiar pe baza esențelor naturale, fără a mai fi necesară o a doua etapă de distilare a produsului.

În cazul obținerii ginului compus, în proces se integrează de multe ori arome variate, precum cele de citrice, șofran, coriandru, scorțișoară sau nucșoară, generându-se astfel experiențe senzoriale unice, pentru toți care încearcă un astfel de sortiment de gin.

Care sunt cele mai bune tipuri de gin?

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Piața mondială a ginului se împarte în momentul de față în trei sortimente generale:

Ginul de ienupăr

Începem această listă cu un sortiment care a făcut istorie pe nișa băuturilor spirtoase: ginul pe bază de flori de ienupăr. Se produce încă din cele mai vechi timpuri, din terci de cereale fermentat, așa cum văzut puțin mai devreme.

Într-o primă etapă de distilare, are un nivel de tărie de aproximativ 70%. Ulterior, se redistilează cu o serie variată de ierburi aromatice, însă, cea mai puternică este, de departe, aromă de ienupar.

Ginul londonez

Cine nu a auzit de acest sortiment celebru, mult mai cunoscut sub denumirea de „London Dry Gin”? Modul de realizare a ginului londonez are la bază alcoolul etilic, distilat cu 5 gr de metanol/hectolitru. De aceea, concentrația alcoolică obținută inițial este de 100%. Dar, pentru a se obține un gin londonez veritabil, îndulcitorii adăugați în etapa ulterioară trebuie să se încadreze în plafonul de 0.1 gr/litru în sticla comercializată la raft.

Mai mult decât atât, un „London Dry Gin” așa cum toate trebuie să fie nu poate conține alți coloranți sau alte ingrediente în afară de apă.

Ginul distilat

Ultimul sortiment de gin popular în lume se obține prin distilarea alcoolului etilic, ingredient cu o concentrație alcoolică de aproximativ 95%. Se aromatizează cu ajutorul ienupărului și a altor ierburi aromatice.

Care sunt cele mai cunoscute branduri de gin?

bauturi alcoolice si non-alcoolice

Ești în căutarea celor mai importante branduri de gin? Poți găsi sortimente ale acestora în oferta pe care ți-o punem la dispoziție. Iată 3 marci de gin recunoscute la nivel mondial pentru calitatea produselor oferite pe piață:

Ginul Hendrick’s

Acest tip de gin este unul cu adevărat special, în compoziția sa regăsindu-se arome fructate sau de flori, în funcție de sortimentul pe care tu dorești să îl pui în coșul tău

de cumpărături. Este un gin pe cat de celebru, pe atât de nou, acest brand fiind lansat în 1999.

Celebra companie scoțiană William Grant and Sons este producătoarea acestei mărci celebre de gin, iar în portofoliul acesteia se mai regăsește, de altfel, un alt nume la fel de celebru pentru cunoscătorii băuturi spirtoase: brandul de whisky Glenfiddich.

Fiind realizat în Scoția și având în compoziția sa apă de o calitate renumită în lumea producătorilor de gin, brandul Hendrick’s surprinde prin caracteristicile sale gustative: arome proaspete, naturalețe, nivel al tăriei perfect echilibrat, șamd.

Ginul Beefeater

Este un brand de gin pur londonez, definit de tradiție, excelență și calitate. Sortimentele Beefeater au în compoziție ienupărul, ca ingredient principal, acest putând fi secondat de note parfumate de citrice sau flori.

Beefeater este sortiment autentic de london dry gin, ideal pentru cei care se bucură cu adevărat de experiențele senzoriale pe care le oferă un pahar cu o astfel de băutură. Este ideal pentru a realiza cocktailuri alcoolice pe bază de gin. Vezi articolul nostru despre cele mai populare retetete de cocktailuri alcoolice. (să se pună pe această ancoră link spre articolul de blog cu cele mai populare 25 rețete de cocktailuri alcoolice de pe blog; articolul nu este încă postat)

 

Sortimentele de gin Beefeater, pe care le poți descoperi acum în oferta noastră, sunt realizate pe baza rețetei originale a fondatorului, James Burrough, ce cuprinde 9 plante, dintre care amintim: ienupărul și citricele (portocalele de Sevilla, coaja de lămâie).

Ginul Tanqueray

Compania producătoare, originară din Londra, și-a mutat operațiunile în Scoția, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Cea mai mare piață de desfacere în acest moment pentru sortimentele Tanqueray este în Statele Unite ale Americii.

Tanqueray este un dry gin realizat din cele mai bune ingrediente pentru o astfel de băutură spirtoasă, atent selectate de specialiști cu experiență în obținerea acesteia. Ienupărul, coriandrul sau angelica sunt doar câteva dintre acestea.

Gustul său este unul dulce și catifelat, de aceea, este preferat pentru realizarea celor mai populare cocktailuri alcoolice pe bază de gin, precum Martini, Negroni sau Gin Tonic. Descoperă acum oferta noastră cu sortimente ale brandului Tanqueray London Gin!

Totul despre gin: Concluzii

Așa cum ai putut afla din rândurile de mai sus, ginul este o băutura pretențioasă, ce oferă experiențe senzoriale spectaculoase celor care doresc să se delecteze cu un pahar de Hendrick’s, Beefeater sau Tanqueray. Toate aceste mărci se regăsesc și la noi pe site, așadar, vezi cum arată oferta de azi.

Fiind o băutură ideală pentru realizarea unora dintre cele mai cunoscute cocktailuri alcoolice din întreaga lume – Martini, Tom Collins, Vesper, Negroni, French 75 – ginul surprinde prin aromele sale puternice, pe baza unor ingrediente naturale și atent selectate. Așadar, dacă îți dorești să îi acorzi o binemeritată șansă, noi te așteptăm pe site cu sortimente de top.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *