Cum se ține și cum se umple corect paharul de vin

Cum se ține și cum se umple corect paharul de vin

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/tAH2cA_BL5g

Vinul este o băutură nobilă care trebuie savurată, nicidecum băută „cu borcanul” așa cum spun versurile unui celebru cântec de petrecere. Desigur, oricine este liber să bea vinul așa cum dorește, însă atunci când mergi la restaurant sau la un eveniment, decența te obligă să respecți niște reguli care țin de codul bunelor maniere.

În astfel de situații, este important să știi cum se ține paharul de vin, cât vin se pune în pahar și cum se bea ca să nu riști să ajungi în centrul atenției într-un mod negativ.

De asemenea, și în calitate de gazdă trebuie să cunoști regulile de servire a vinului, pentru a le oferi musafirilor experiența unei degustări „ca la carte”.

Noi am sintetizat toate aceste reguli și am realizat un mic ghid al servirii vinului, care să-ți fie util în orice împrejurare.

Cum se ține paharul de vin?

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WrueFKpTlQs

În primul rând, trebuie precizat faptul că vinul se bea din pahare speciale, în formă de cupă și cu picior înalt. Există mai multe tipuri de pahare de vin, fiecare potrivit pentru anume sortimente, astfel încât să permită utilizatorului să simtă cât mai bine parfumul și aromele băuturii.

Contează mult și cum se ține paharul de vin, iar în cele ce urmează îți prezentăm regulile de bază.

Apucă paharul doar de picior

Dacă te-ai întrebat vreodată care este rolul acelui picior înalt al paharului de vin, explicația stă în faptul că acesta trebuie să-i ofere posibilitatea utilizatorului să apuce paharul cât mai bine, fără să atingă cupa. Așadar, paharul de vin se prinde doar de picior și tot astfel se ține în mână.

Nu prinde paharul cu toată mâna

Chiar dacă respecți regula de mai sus,  nu este deloc elegant să apuci piciorul paharului cu toată mâna și să îl ții precum o coadă de ciocan. Piciorul paharului de prinde cu degetul arătător, cel mijlociu și cel mare, în timp de degetul mic se ține sub talpa paharului ca un fel de suport.

Ține mâna cat mai departe de cupă

Cea mai importantă regulă cere să nu atingi cupa paharului cu degetele sau cu mână, din două considerente cât se poate de întemeiate. În primul rând, grăsimea de pe degete ar lăsa urme inestetice pe sticla paharului, iar atunci când te afli în societate, acest lucru ar face o impresie proastă.

În al doilea rând, dacă ții cupa cu mâna, temperatura corpului va încălzi vinul, iar astfel, gustul acestuia va fi schimbat și aromele își vor pierde din intensitate.

Ciocnește paharul ușor

Odată ce ai învățat cum se ține paharul de vin, trebuie să știi și cum să ciocnești cu persoanele de la masă. Contrar convingerii multora, paharele ciocnite nu trebuie să răsune, să se audă până în celălalt colț al camerei, ci trebuie să scoată doar un clinchet ușor. Așadar, paharele de vin nu se ciocnesc precum ouăle roșii, ci doar se ating ușor.

Evită să ciocnești cu partea superioară, pentru că buza paharului este mai subțire și riști să se spargă. Cel mai bine este ca paharele să fie ciocnite la jumătatea cupei, evitând astfel și acel clinchet strident care ar putea atrage atenția celor din jur.

Cum se umple corect paharul de vin

Oricât de bun ar fi vinul, nu trebuie să umpli niciodată paharul până dă pe dinafară, indiferent dacă îți torni singur sau altcuiva.

În cele ce urmează, poți afla cum se umple paharul de vin, dar și care sunt explicațiile pentru aceste reguli.

Nu depăși diametrul maxim al cupei

În funcție de tipul de vin căruia îi sunt destinate, cupele paharelor au diferite forme și dimensiuni, însă regula generală este că acestea se umplu până la nivelul diametrului maxim. Aceasta înseamnă între o treime și o jumătate din capacitatea paharului.

În cazul degustărilor, se toarnă în pahar circa 100 de mililitri de vin, pentru a lăsa posibilitatea consumatorului să testeze mai bine proprietățile băuturii.

Dacă vrei să promovezi un produs, poți apela la miniaturi de sticle de vin care conțin o cantitate suficientă pentru ca un consumator să își facă o părere despre acel sortiment.

De ce nu se umple paharul?l

Cum spuneam și la începutul acestui material, vinul se savurează, iar paharul din care este servit are un rol important în acest scop. Ca să-l poți savura, vinul trebuie rotit ușor în pahar, dar pentru asta trebuie să fie loc suficient în cupă.

În cazul vinurilor roșii, rotirea paharului accelerează procesul de oxigenare, și, astfel, aromele băuturii devin mai pronunțate. Regula este valabilă și în cazul vinurilor albe care nu se beau imediat ce sunt turnate în pahar, ci se rotesc mai întâi, pentru a-și deschide aromele.

E de la sine înțeles că ar fi imposibil să rotești vinul într-un pahar plin fără să verși din el, iar aceasta este principala explicație pentru care cupele nu se umplu „până în buză“.

 Reguli de servire a vinului

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/hErgu3X7gvY

A venit acum momentul să afli și cum se servește vinul, pentru că mai există o serie de alte reguli de care e bine să ții seama.

 

Alege paharul potrivit

Am precizat mai devreme că există mai multe tipuri de pahare de vin, pentru fiecare sortiment, iar o condiție esențială este alegerea paharelor potrivite.

Astfel, pentru vinurile roșii se folosesc pahare cu o cupă mai mare și o deschidere mai largă la buză, pentru a asigura o mai bună oxigenare a băuturii. Această formă a cupei ajută și la o mai bună dispersare a parfumurilor specifice vinurilor roșii, parfumuri eliberate doar în urma procesului de oxigenare.

Paharele pentru vinurile albe au cupa mai mică, sub formă de lalea, cu o deschidere mai îngustă. Această ajută la menținerea parfumurilor în interiorul paharului și le dirijează către nas în timpul degustării. Acest tip de pahare se folosește și pentru vinurile rozé, din aceleași considerente.

Șampania și vinurile spumante se servesc din cupe înalte și înguste care permit ca bulele să se păstreze mai mult timp. Vinurile spumante aromate pot fi servite și din pahare pentru vin alb, pentru a le simți mai bine buchetul.

Lasă vinul roșu să respire

Vinul roșu nu se toarnă niciodată în pahar imediat ce sticla a fost desfăcută, ci se așteaptă puțin pentru ca licoarea să se oxigeneze. Se spune că vinul roșu trebuie lăsat să respire, pentru că doar așa își dezvăluie în totalitate aromele și parfumurile.

O altă variantă este turnarea vinului într-un decantor în care să fie lăsat câteva minute, pentru ca apoi să fie turnat în pahare.

Ține cont de temperatura de servire

În general, se spune că vinul trebuie servit „la temperatura camerei”, însă termenul este destul de abstract pentru că această temperatură variază de la caz la caz.

Cel mai bine este să te ghidezi după niște valori exacte, recomandate în funcție de tipul de vin servit. Așadar, vinul roșu se servește la o temperatură între 15 și 19 grade C, în timp ce vinul alb se servește ceva mai rece, la o temperatură între 8 și 12 grade C.

Pentru vinurile tinere, se acceptă și temperaturi mai scăzute, însă niciodată sub pragul de 6 grade C.

Șampania și vinurile spumante trebuie ținute câteva minute la congelator înainte de a le deschide. Astfel, gustul se accentuează și sticlele pot fi desfăcute mai ușor, fără riscul de a face multă spumă și a pierde jumătate din conținut.

Sticla nu trebuie să atingă buza paharului

Indiferent că îți torni singur în pahar sau faci oficiile de gazdă, trebuie să ai grijă ca niciodată gâtul sticlei să nu atingă marginea paharului. Paharul trebuie să stea așezat pe masă, iar vinul se toarnă de la o înălțime de câțiva centimetri deasupra acestuia. De asemenea, vinul nu trebuie turnat pe marginea paharului, ci doar în mijlocul cupei.

După ce ai terminat de turnat, trebuie să rotești sticla ușor pentru a împiedica picăturile de vin să se scurgă pe pahar sau pe masă.

Vinul rămas în sticle nu se mai servește

Dacă vinul este turnat în cantitățile potrivite, o sticlă ar trebui să ajungă pentru șase pahare. Inevitabil, la un eveniment vor rămâne sticle golite doar pe jumătate sau pe trei sferturi, dar, în acest caz, vinul nu va fi „redistribuit” la alte mese. De asemenea, nici nu se vor completa cantitățile turnând vinul dintr-o sticlă în alta, chiar dacă este același sortiment.

Dacă este vorba despre un eveniment festiv la care se va servi șampania doar în mod simbolic, poți înlocui clasicele sticle cu miniaturi de vin spumant, pentru a avea siguranța că nu vei rămâne cu recipiente golite doar pe jumătate.

Nu face șpriț din orice vin

Se știe că românii au o bogată tradiție a șprițului, obișnuind să amestece vinul cu apă minerală sau sifon. E drept că șprițul e o băutură savuroasă și „de cursă lungă”, însă, în cazul unor vinuri fine, este o împietate să le combini cu orice altă băutură.

Șprițul se face doar din vinurile de masă de soi comun, în timp ce vinurile bune se beau seci, pentru a le putea savura gustul și buchetul.

Acestea au fost cele mai importante reguli de etichetă pe care trebuie să le ai în vedere când ții în mână un pahar cu vin sau când îți tratezi musafirii cu o astfel de băutură.

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena