Ce înseamnă vin spumant brut? Tot ce trebuie sa știi despre acest termen

Ce înseamnă vin spumant brut? Tot ce trebuie sa știi despre acest termen

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/xzKtOI1Cnxo

Unul dintre criteriile în funcție de care se face clasificarea tipurilor de vin este conținutul de zaharuri reziduale conținute în băutură după încetarea procesului de fermentație. Astfel, vinurile pot fi mai dulci sau mai puțin dulci, iar în funcție de intensitatea gustului sunt încadrate într-o anumită categorie.

Dacă ești familiarizat cu denumirile de sec, demisec, demidulce și dulce date vinurilor liniștite, probabil că ai observat că acestea diferă când vine vorba despre eticheta unui vin spumant. Și vinurile din această categorie se clasifică în funcție de conținutul de zaharuri reziduale, însă de această dată apare un termen nou.

Așadar, în cazul în care ești curios ce înseamnă vin spumant brut, găsești în acest material toate informațiile necesare.

 

Mai întâi, hai să lămurim ce este vinul spumant și de ce folosim acest termen, în loc să îi spunem simplu „șampanie”!

Trebuie precizat din capul locului că vinul spumant a apărut dintr-o greșeală a călugărului benedictin Dom Perignon. Acesta a îmbuteliat vinul produs în mănăstire, după ce acesta se oprise prematur din fermentație, din cauza vremii reci. Totuși, particulele de drojdie rămase au reînceput să fermenteze după ce vinul a ajuns în sticle, eliberând dioxid de carbon.

Prin urmare, sticlele din beci au început să explodeze, iar Dom Perignon a fost nevoit să găsească o soluție pentru a împiedica acest fenomen și a salva ce se mai putea. A folosit niște recipiente mai rezistente și a legat bine dopurile, iar astfel, dioxidul de carbon eliberat în urma procesului de fermentare a rămas în sticle. La momentul degustării, s-a constatat că gustul și aspectul vinului în pahar erau total diferite însă foarte plăcute.

Așa a apărut vinul spumant care este un vin obișnuit cu adaos de dioxid de carbon care îi conferă acele bule și gustul acidulat care fac diferența față de vinurile liniștite.

Istoria șampaniei începe odată cu apariția vinului spumant pentru că abația călugărului Dom Perignon se afla în regiunea viticolă Champagne din Franța. De aici și numele băuturii care nu trebuie să se confunde cu denumirea vinului spumant. Există mai multe tipuri de vin spumant, iar șampania este doar unul dintre ele, fiind vorba despre un spumant produs doar în regiunea Champagne și doar din anumite soiuri de struguri cultivate acolo.

Această băutură se produce acum în nenumărate podgorii din întreaga lume, iar alături de șampanie, există și alte tipuri renumite de vin spumant.

Ce înseamnă vin spumant brut?

 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/%c8%99ampanie-sticle-r%c4%83cire-vin-alcool-438448/

A venit momentul să-ți explicăm ce înseamnă un vin spumant brut, și care  este semnificația acestui termen pe care nu îl vei întâlni pe etichetele vinurilor liniștite.

Acesta se referă la conținutul de zaharuri reziduale și se atribuie vinurilor spumante cu nivel al zaharurilor de până în la 12 grade pe litru. Făcând o asociere cu vinurile liniștite, am putea spune că spumantele brute sunt vinuri seci și demiseci. Este totuși de evitat folosirea acestor termeni în locul termenului „brut” pentru că în cazul vinurilor spumante „sec” înseamnă un vin cu 17-32 de grame de zaharuri pe litru, iar demisec este un vin cu o concentrație de 32-50 de grame pe litru. Mai există și spumante dulci, în cazul cărora concentrația de zaharuri depășește 50 de grame pe litru.

Dacă vrei o definiție simplă, putem spune că termenul brut este „atribuit” ca denumire generică a vinurilor cu un conținut scăzut de zaharuri. Pentru detalii mai amănunțite îți recomandăm capitolul care urmează.

Tipuri de vin spumant brut, în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin

Dacă ți-ai închipuit că explicația este atât de simplă, te-ai înșelat! Există mai multe tipuri de vin spumant brut, iar clasificarea se face și de această dată în funcție de nivelul de zaharuri reziduale. Astfel, vorbim despre trei categorii distincte de spumant brut după cum urmează:

Brut Natural sau Brut Zero

După cum ai intuit, este vorba despre un vin spumant care nu conține nici măcar un gram de zaharuri. Prin urmare, aciditatea se resimte din plin, la fel și aromele specifice soiurilor de struguri din care este obținut vinul. Aromele trebuie să fie pronunțate pentru că în lipsa zaharurilor aciditatea poate fi percepută ca un gust acru.

Extra brut

Spumantele din această categorie au un conținut scăzut de zaharuri, conținut care poate varia între 1-6 grame pe litru. Și în cazul său, aciditatea se simte puternic de la prima degustare fiind, însă ușor atenuată de notele dulci discrete și de aroma specifică.

Brut

Pe lângă denumirea generică amintită anterior, termenul de vin spumant brut se referă la acele vinuri cu o concentrație de zaharuri reziduale între 6 și 12 grame pe litru. Este cea mai des consumată categorie de spumante pentru că păstrează un echilibru între gust și aciditate.

Cum se servește vinul spumant brut

Indiferent că este roșu, alb sau rose, vinul spumant brut se servește răcit la o temperatură între 6 și 10 grade C. Servirea se face din pahare speciale, cu o cupă îngustă și alungită, susținută de un picior înalt.

Datorită conținutului scăzut de zaharuri, vinurile din această categorie pot fi servite în timpul mesei alături de diferite preparate culinare, în timp ce spumantele dulci se potrivesc în special la desert.

Se pretează în special la mâncărurile ușoare, cum ar fi brânzeturile, fructele de mare sau felurile preparate cu sosuri albe.

Sperăm că informațiile noastre au reușit să te facă să înțelegi ce înseamnă vinul spumant brut și că de acum vei putea alege tipul potrivit, ca un adevărat cunoscător.

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena