Cel mai bun vin spumant: Ghid complet

Cel mai bun vin spumant: Ghid complet

Vinul spumant este băutura deja consacrată la evenimente speciale precum nunțile, zilele de naștere, petrecerile de Revelion sau toast-urile din cadrul aniversării unei companii. Poate de prea puține ori alegi vinul spumant, sau șampania, în funcție de cunoștințele dobândite si preferi să alegi o variantă simplă și economică.

Ei bine, pentru a fi cât mai educat la acest capitol și pentru a te bucura de magia acestei băuturi selecte, ți-am pregătit un ghid despre vinul spumant, tipuri, caracteristici principale, dar, cel mai important, recomandări pentru toate gusturile.

Iată care sunt informațiile de bază:

Ce este vinul spumant?

Un lucru important de notat este că vinul spumant este mai mult decât șampania. Șampania, care vine din cuvântul francez champagne, se referă la produsele fabricate în regiunea Champagne din Franța.

Ce este, mai exact, vinul spumant? Acesta este o băutură acidulată, rezultată în urma procesului de fermentație a vinului.

Vinul spumant există de peste 500 de ani, cu cel mai vechi vin produs în Blanquette de Limoux, de către călugării Abației Saint Hilaire.

Istoria speculează că vinul spumant a fost descoperit de călugărul Dom Perignon, care, printr-o eroare, a îmbuteliat vinul mai devreme în beciul mânăstirii, iar acesta a atins stadiul de fermentare. Se mai spune că superiorii lui Dom Perignon l-au obligat pe acesta să găsească o soluție pentru a scăpa de bulele de aer din sticlele de vin, deoarece multe dintre acestea explodau în beci. Află mai multe despre istoria Dom Perignon.

Mai târziu, în secolul 18 a început producția deliberată a vinului fermentat, iar muncitorii erau obligați să poarte măști de protecție în beciuri, pentru a-și proteja fața de sticlele care explodau sub presiune.

Cum se obține vinul spumant?

Procesul de obținere a vinului spumant nu diferă radical de cel folosit în cazul vinului obișnuit. Presiunea este cel mai important aspect la care este supus vinul pentru a se transforma în cel spumant, efervescent. Mai exact, cu cât presiunea este mai mare, cu atât mai fine vor fi bulele de aer din vin.

Cum arată metoda tradițională de producere a vinului spumant:

  • Vinul trece prin prima etapă de fermentare în butoaie, iar apoi se creează un amestec de vinuri de bază.
  • Vinurile sunt îmbuteliate cu un amestec de drojdie și zahăr pentru a declanșa cea de-a doua fermentație. (Acest amestec este cunoscut și sub numele de Liquer de Tirage).
  • Vinul este depozitat apoi pe o perioadă între 9 luni și 5 ani, în funcție de nivelul de calitate.
  • Sticlele sunt rotite în așa fel încât drojdia să ajungă în partea superioară a sticlei, către dop. Mai apoi, gura sticlei este depozitată într-o baie de gheață și dopul de drojdie este îndepărtat direct.
  • La final se mai adaugă o cantitate de zahăr sau must. (Această combinație poartă numele de Liquer d’Expedition.)
     

Există și alte metode de a obține vinul spumant, printre care se numără și cea a impregnării cu dioxid de carbon. În acest caz nu se mai ajunge la a doua etapă a fermentării vinului, ci dioxidul de carbon este impregnat direct în băutură.

În alte regiuni, precum Australia, se folosește adesea și metoda transferului bulelor de dioxid de carbon direct în sticlă.

 

 

Tipuri de vin spumant

Termenul de vin spumant înglobează o serie de băuturi diferite ca gust, textură, aciditate. Îți prezentăm principalele categorii, în funcție de aromă:

  • Brut Nature (nu mai mult de 3 grame de zahăr/litru);
  • Extra Brut (nu mai mult de 6 grame de zahăr/litru);
  • Brut (nu mai mult de 15 grame de zahăr/litru);
  • Extra sec (între 12-20 de grame de zahăr/litru);
  • Sec (între 17-35 de grame de zahăr/litru);
  • Demisec (între 35-50 de grame de zahăr/litru);
  • Dulce (nu mai mult de 50 de grame de zahăr/litru).
     

Dincolo de aceste categorii generale se regăsesc tipurile de vinuri spumante în funcție de note și zone. Iată care sunt acestea:

Prosecco

Printre cele mai cunoscute tipuri de vin spumant se află chiar cel produs în Italia, și nu în Franța. Prosecco vine din satul cu același nume, din regiunea Trieste, Italia. Deși Prosecco este adesea categorisit ca șampanie, producția urmează pași diferiți, motiv pentru care nu trebuie confundat.

Prosecco este produs prin metoda Charmat-Matinotti, caracterizată de a doua etapă de fermentație care are loc în butoaie din oțel inoxidabil, și nu în sticle individuale. În 2018, producția de Prosecco a ajuns la 600 milioane de sticle, cu un trend ascendent.

Prosecco este un vin spumant produs din struguri Glera, cu o paletă diversă de arome, printre care se fac remarcate cele de mere, pere, lămâie și caprifoi (cunoscută popular ca Mâna Maicii Domnului). De asemenea, gustul se află, de regulă, în partea mai dulce, dar de cele mai multe ori Prosecco este declarat brut, extra sec sau sec.

Prosecco se servește ca aperitiff, motiv pentru care se recomandă consumarea acestuia încă tânăr, nu mai vechi de maximum 3-5 ani. Acesta poate fi folosit și ca ingredient în băuturile precum Mimosa.

Cava

Cava este un vin spumant originar din Spania, cu accente aromate florale, fructate. Acesta este produs din struguri Macabeu, care oferă un gust simplu băuturii. Cele mai multe vinuri spumante Cava au un gust zemos-lămâios, suplu și sec. Dacă îți dorești un vin spumant dulce, Cava nu este alegerea potrivită, dar este potrivit pasionaților de Chardonnay și Pinot Noir.

Un Cava îmbătrânit oferă arome de mere și migdale coapte, mai intense și bogate.

Crémant

Crémant se referă la vinurile spumante cu aromă cremoasă. Acestea se caracterizează printr-o doză mai mică de dioxid de carbon, care le face mai slabe în aciditate și mai puternice ca textură.

Vinurile spumante Crémant trebuie să urmeze un proces strict de producție și să se respecte în întregime pașii necesari. Printre regulile de producție se numără și îmbutelierea pentru minimum un an.

De asemenea, vinurile spumante sub denumirea Crémant sunt doar cele care folosesc méthode champenoise.

 

 

Cel mai bun vin spumant: 4 recomandări

Pentru a putea face alegerile corecte, indiferent că găzduiești un eveniment important sau vrei să te bucuri de o sticlă din cel mai bun vin spumant alături de persoana iubită, îți prezentăm recomandările noastre:

MIMOSA CANELLA APERITIV 0.75L

 

Mimosa este o băutură cunoscută la nivel mondial în special în contexte precum brunchurile sau picnicurile, dar și petrecerile organizate în timpul zilei, în aer liber. Mimosa Canella este preparată după rețeta clasică de Mimosa, cu două treimi vin spumant și o treime de suc de portocale roșii. Această băutură este ușoară, fresh, cu 5% alcool și conține portocale proaspete culese din regiunea siciliană a Italiei.

CANELLA PROSECCO DOC 0.75 L

 

 

Vinul spumant extra dry de la Canella oferă un buchet complex de arome și o textură cu perlaj fin. Acesta este produs prin metoda Charmat și fermentat în rezervoare din oțel inoxidabil.

PUCCINI CANELLA APERITIV 0.75L

 

 

Puccini este o băutură obținută din combinarea vinului spumant cu suc de mandarine și care poate fi savurată în orice moment al zilei, ca aperitiv. Gustul este bogat, dulce, fără zahăr adăugat și conține doar 80 kcal.

BOTTEGA PROSECCO IL VINO DEI POETI DOC 3L

 

 

Găsește inspirația din viața artiștilor și nu aștepta un motiv special pentru a închina un pahar de Prosecco de calitate. Vinul fermentat după metoda Charmat oferă note de mere, piersici și note puternice florale. Un Prosecco trebuie să fie mereu la îndemână în locuința ta și să te delectezi cu acesta la momentul oportun.

Cum se servește vinul spumant?

  • În primul rând, vinul spumant se servește rece, pus cu 30 de minute înainte într-o găleată cu gheață sau 3 ore la frigider, iar apoi se toarnă în pahare înalte, înguste.
  • În funcție de tipul vinului, acesta se poate servi alături de anumite alimente, precum:
  • Vinul extra brut cu scoici, sashimi sau cartofi franțuzești.
  • Vinul brut cu un platou de brânzeturi, risotto cu ciuperci.
  • Vinul extra sec alături de un platou de carne, brânzeturi și fructe (tip charcuterie).
  • Vinul demisec alături de căpșuni, cheesecake.
  • Vinul dulce cu somon, foie gras.

 

Vinul spumant poate face parte din meniul pentru nunți, aniversări, petreceri de logodnă sau aniversări de la locul de muncă. Este o opțiune ideală pentru cele organizate în aer liber, în timpul lunilor calde.

Nu doar eleganța acestei băuturi o face ideală pentru servire în momentele speciale, dar și paleta variată de gusturi, alături de gustări, duce la o experiență senzorială deosebită.

Alege acum sortimentele tale preferate și extinde-ți paleta cu vinurile spumante pe care nu le-ai încercat încă. În magazinul nostru ai acces la vinuri spumante, șampanie și informații despre cum să alegi băuturile pentru plăcerea ta și a oamenilor dragi din jurul tău.

Postat de: Diaconu Elena