Totul despre cocktail-ul Bellini: Istorie, compoziție și rețete

Totul despre cocktail-ul Bellini: Istorie, compoziție și rețete

Fructele exotice sunt apreciate pentru aportul oferit în realizarea unui cocktail cu gust echilibrat, iar Bellini reprezintă exemplul ideal pentru a susține această afirmație. Prezent în mod obligatoriu în orice meniu de cocktail bar sau restaurant care se respectă, acest deliciu pe bază de piersici este foarte simplu de realizat, iar istoria sa ne poate învăța câteva ceva despre cum evoluează rețetele de cocktail clasice, sau cum reușesc să își păstreze stropul de originalitate.

Citind acest articol până la final, vei afla povestea a celebrului cocktail Bellini, modul în care se obține rețeta de bază, precum și alte stiluri de preparare a diferitelor sale variații. Trecem împreună prin listele cu ingrediente savuroase, astfel încât să te familiarizezi cu experiențele senzoriale ale acestei băuturi fine, pe care o poți servi în diferite momente magice.

 

Povestea acestei băuturi alcoolice începe în Veneția, într-un bar extrem de popular la începutul secolului trecut printre cei care se perindau in zona Marelui Canal: Harry’s Bar. Această locație, căreia îi treceau pragul atât localnicii din clasele superioare, cât și numeroase personalități, a rămas in istorie pentru două creații: aperitivul tradițional Carpaccio și cocktailul Bellini.

Fondat în 1931, Harry’s Bar se afla în proprietatea lui Giuseppe Cipriani, figură marcantă a scenei artistice venețiene și un colecționar cu gusturi deosebite. Meniul dedicat celor care treceau pragul acestei locații era inspirat din lucrări ale unor mari maeștri ai Italiei, printre care și faimosul pictor renascentist Giovanni Bellini.

De altfel, nuanțele sale de galben și auriu au rămas emblematice pentru lumea artelor plastice, surprinzând prin luminozitatea formelor și spațialitatea generată de aceasta cromatica plăcută ochiului. Revenind la proprietarul barului venețian Harry’s, domnul Giuseppe Cipriani, aceasta a avut într-o zi inspirata idee de a-i surprinde pe oaspeții săi cu o rețetă de cocktail nouă, alcătuită din vin spumant și nectar de piersici proaspete.

Rezultatul obținut astfel se remarca prin notele oranj-aurii, a căror intensitate părea ca se schimba cu fiecare licărire proiectata către bar din apele populate ale Marelui Canal. Așa se face că aceasta băutură nouă a primit numele pictorului italian Bellini, a cărui expoziție Giuseppe Cipriani o vizitase cu puțin timp în urmă.

Datorită acestei noi rețete de cocktail, barul a devenit mult mai popular decât era până în acel moment, mai ales printre personalitățile marcante ale primei jumătăți de secol XX: Charlie Chaplin, Aristotel Onassis, Orson Welles sau regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei.

După moartea proprietarului, fiul acestuia, Arigo Cipriani, a continuat afacerea tatălui său, inaugurând propriul său bar în New York, pe Fift Avenue. Evident, din meniul noii locații nu putea să lipsească celebrul cocktail Bellini. Astfel, băutura despre care vorbim astăzi a devenit celebră și peste Ocean, iar mai târziu, în întreaga lume.

Ingrediente necesare pentru un Bellini clasic

Povestea acestei băuturi alcoolice începe în Veneția, într-un bar extrem de popular la începutul secolului trecut printre cei care se perindau in zona Marelui Canal: Harry’s Bar. Această locație, căreia îi treceau pragul atât localnicii din clasele superioare, cât și numeroase personalități, a rămas in istorie pentru două creații: aperitivul tradițional Carpaccio și cocktailul Bellini.

Fondat în 1931, Harry’s Bar se afla în proprietatea lui Giuseppe Cipriani, figură marcantă a scenei artistice venețiene și un colecționar cu gusturi deosebite. Meniul dedicat celor care treceau pragul acestei locații era inspirat din lucrări ale unor mari maeștri ai Italiei, printre care și faimosul pictor renascentist Giovanni Bellini.

De altfel, nuanțele sale de galben și auriu au rămas emblematice pentru lumea artelor plastice, surprinzând prin luminozitatea formelor și spațialitatea generată de aceasta cromatica plăcută ochiului. Revenind la proprietarul barului venețian Harry’s, domnul Giuseppe Cipriani, aceasta a avut într-o zi inspirata idee de a-i surprinde pe oaspeții săi cu o rețetă de cocktail nouă, alcătuită din vin spumant și nectar de piersici proaspete.

Rezultatul obținut astfel se remarca prin notele oranj-aurii, a căror intensitate părea ca se schimba cu fiecare licărire proiectata către bar din apele populate ale Marelui Canal. Așa se face că aceasta băutură nouă a primit numele pictorului italian Bellini, a cărui expoziție Giuseppe Cipriani o vizitase cu puțin timp în urmă.

Datorită acestei noi rețete de cocktail, barul a devenit mult mai popular decât era până în acel moment, mai ales printre personalitățile marcante ale primei jumătăți de secol XX: Charlie Chaplin, Aristotel Onassis, Orson Welles sau regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei.

După moartea proprietarului, fiul acestuia, Arigo Cipriani, a continuat afacerea tatălui său, inaugurând propriul său bar în New York, pe Fift Avenue. Evident, din meniul noii locații nu putea să lipsească celebrul cocktail Bellini. Astfel, băutura despre care vorbim astăzi a devenit celebră și peste Ocean, iar mai târziu, în întreaga lume.

Ingrediente necesare pentru un Bellini clasic

Prima formă a rețetei de Bellini clasic propunea un amestec realizat exclusiv din piersici albe. Ulterior, în urma numeroaselor testări cu diferite ingrediente pe care Giuseppe Cipriani le-a realizat, acesta a ajuns la concluzia că gustul desăvârșit al cocktail-ului este obținut astfel:

  • suc de piersici;
  • vin spumant.

 

Modul în care trebuie utilizate piersicile continuă să genereze păreri diferite. În timp ce unii consideră că pentru prepararea unui astfel de cocktail trebuie utilizat doar suc de piersici proaspete, alții sunt cred că un Bellini, în ton cu rețeta originală, poate fi pregătit și cu nectar de piersici sau piure de piersici, obținându-se, însă, texturi ușor diferite.

În privința celuilalt ingredient adăugat în mix, cea mai bună variantă este cea special concepută pentru realizarea acestui cocktail: spumantul Bellini. Îți oferim o gamă variata de produse îmbuteliate ale brandului Bellini, ideale atât pentru realizarea celebrului cocktail, cât și pentru alte ocazii sau moduri de servire.

Avem pentru tine pachete promoționale și sticle Bellini Canella, kit-uri de vară compuse din băuturi Bellini Canella, frapieră și pahare, alături de multe alte surprize la prețuri atractive. Intri pe site, vezi produsele de care ești interesat, click pe imagini pentru a afla mai multe informații utile despre ingredientele lor, apoi comanzi online de la noi sortimentele preferate.

Cocktail Bellini: Rețeta originală pas cu pas 

Pentru că ești acum familiarizat cu ceea ce oferă acest cocktail aromat, istoria sa și ingredientele ideale pentru obținerea unui gust echilibrat, continuăm cu prezentarea modului în care trebuie realizată, pas cu pas, rețeta originala de Bellini cocktail:

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • spumant Bellini: 300 ml
  • piure / suc de piersici: 150 ml 

MODUL DE PREPARARE:

Pentru realizarea unui pahar de cocktail Bellini sunt necesare 2 piersici. Acestea se decojesc și se curăță de sâmburi. Pulpa acestora este adăugată într-un blender / storcător de fructe și se amesteca până când se obține piureul / sucul de piersici. Pentru un gust desăvârșit, se pot gusta înainte piersicile, astfel încât să se utilizeze în proces fructe moi și cât mai coapte.

Produsul obținut în urma procesării piersicilor se toarnă la aproximativ ⅓ din capacitatea cupei. Cantitatea de spumant Bellini va fi adăugată ulterior, la aproximativ ⅔ din capacitatea cupei. Spumantul nu se adaugă tot deodată, ci puțin cate puțin, pentru a nu da pe afară. Între adăugări, conținutul prezent în cupă este amestecat ușor, cu ajutorul unei lingurițe de cocktail.

Cocktailul trebuie servit imediat după preparare, cât încât există un strat de spumă consistent.

Dacă dorești, poți utiliza în locul spumantului Bellini un prosseco de calitate. Vezi sortimentele disponibile pe site și comandă un produs cu un nivel de aciditate mediu spre ridicat. Optează pentru un produs cu note echilibrate, complementare cu gustul dulce al sucului de piersici utilizat.

Cocktail Bellini: Alte rețete inedite

De-a lungul timpului au și apărut alte cocktailuri alcoolice oarecum asemănătoare, plecându-se de la rețeta clasică a acestei băuturi. De aceea, putem spune că Bellini se număra printre cele mai versatile mix-uri pe care le poți pregăti. Însă indiferent de varianta aleasă de tine, vei fi surprins de același gust răcoritor, aflat la baza diferitelor arome utilizate în proces. Descoperă și alte rețete ale acestui cocktail inedit:

1. Cocktail Bellini cu cidru de mere și rozmarin

Cauți o variantă de Bellini în note ușor diferite de cele ale variantei clasice? Încearcă rețeta de Bellini cocktail cu cidru de mere și rozmarin, pentru o armonie de arome și texturi inedite.

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • 250 ml cidru de mere;
  • 150 ml prosecco;
  • 2 linguri lichior de portocale;
  • 2 linguri sirop de arțar;
  • crenguțe de rozmarin.

MODUL DE PREPARARE:

Se amestecă foarte bine într-un shaker umplut cu gheață cidrul de mere, lichiorul de portocale și siropul de arțar. Se toarnă apoi amestecul rece într-un pahar pentru servirea unui cocktail Bellini, peste care se adaugă cantitatea de prosecco. Pentru un aspect desăvârșit, dar și pentru o notă ușor florală a întregii mixturi, se adaugă la final o crenguță de rozmarin.

2. Cocktail Bellini cu arome parfumate de caisă

Aceasta rețetă de cocktail Bellini este dedicată celor care preferă băuturile non-alcoolice, pentru că în loc de spumantul utilizat în rețeta clasică, se va utiliza suc de struguri proaspăt storși. De asemenea, sucul / nectarul de piersici este înlocuit cu cel de caise.

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • 300 ml suc de struguri;
  • 100 ml nectar / suc de caise;
  • frunze de mentă proaspătă;
  • cuburi de gheață.

MODUL DE PREPARARE:

Pentru un gust intens, strugurii și caisele se vor stoarce înainte de prepararea acestui cocktail Bellini nonalcoolic. Dacă se pot utiliza fructe crescute natural, într-un mediu ferit de noxe și praf, cu atât mai bine. Materiile prime obținute se vor amesteca bine într-un shaker, alături de gheață. Mixtura se va turna într-un pahar, ornat la final cu frunze de mentă proaspătă.

 

 

3. Cocktail Bellini cu rubarbă roz și prosecco

Ești în căutarea unei variante de Bellini pentru serile frumoase ale unei veri toride? Încearcă rețeta cu rubarbă roz și prosecco, iar atmosfera de care te bucuri va căpăta și mai mult farmec.

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • 225 g rubarbă tocată mărunt
  • 300 ml spumant Bellini;
  • 80 g zahăr;
  • 60 ml apă.

MODUL DE PREPARARE:

Rubarba tocată mărunt, zahărul și apa se pun într-o cratiță de mici dimensiuni, la foc mic. Se amestecă timp de aproximativ 15 minute, până când rubarba capătă o textură moale. Se ia cratița de pe foc, iar mixtura se omogenizează apoi foarte bine cu ajutorul unui mixer / blender.

Materia obținută se poate adăuga într-un bol cu gheață, pentru a se răci. Apoi, se adaugă într-un pahar pentru servirea unui cocktail, adăugându-se apoi progresiv spumant Bellini și amestecându-se apoi cu o linguriță, astfel încât să se păstreze un nivel ridicat al bulelor. Băutura este servită cât timp este încă rece.

4. Cocktail Bellini în note dulci de căpșuni

Ideală pentru un brunch de vară, această rețetă aduce prospețime și culoare în fiecare pahar de băutură pregătit. Vezi cum se obține varianta de cocktail Bellini în note dulci de căpșuni:

INGREDIENTELE NECESARE:

  • 150 ml suc / piure de căpșuni;
  • 180 ml spumant Bellini;
  • 2 lingurițe de zahăr.

MODUL DE PREPARARE:

Căpșunile se amestecă până la omogenizare, apoi sunt strecurate printr-o sită specială de cocktail-uri, pentru a se obține sucul și a se îndepărta semințele acestora. Peste sucul proaspăt păstrat într-un pahar este adăugată cantitatea de zahăr. Apoi se adaugă spumantul Bellini, puțin câte puțin, astfel încât să nu dea peste marginile paharului. Mixtura se amesteca ușor, pentru ca

ingredientele să se amestece între ele, apoi băutura este servită cât încă este rece.

4. Cocktail Bellini în note dulci de căpșuni

Ideală pentru un brunch de vară, această rețetă aduce prospețime și culoare în fiecare pahar de băutură pregătit. Vezi cum se obține varianta de cocktail Bellini în note dulci de căpșuni:

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • 150 ml suc / piure de căpșuni;
  • 180 ml spumant Bellini;
  • 2 lingurițe de zahăr.

MODUL DE PREPARARE:

Căpșunile se amestecă până la omogenizare, apoi sunt strecurate printr-o sită specială de cocktail-uri, pentru a se obține sucul și a se îndepărta semințele acestora. Peste sucul proaspăt păstrat într-un pahar este adăugată cantitatea de zahăr. Apoi se adaugă spumantul Bellini, puțin câte puțin, astfel încât să nu dea peste marginile paharului. Mixtura se amesteca ușor, pentru ca

ingredientele să se amestece între ele, apoi băutura este servită cât încă este rece.

5. Cocktail Bellini cu portocale roșii 

Dacă preferi gusturile de cocktail învăluite într-o notă dulce-acrișoară, specifică citricelor adăugate în mix, rețeta de Bellini cu portocale roșii este ideală pentru tine. Iată cât de simplă este:

INGREDIENTELE NECESARE: 

  • 250 ml suc de portocale roșii;
  • 200 ml spumant Bellini / prosecco.

MODUL DE PREPARARE:

Într-un pahar de sampanie, ideal pentru a consuma orice tip de Bellini pregătești, adaugă sucul de portocale roșii, proaspăt stoarse. Peste acesta, adaugă progresiv cantități mici de spumant Bellini sau prosecco, ținut la rece. Daca preferi o notă ceva mai dulce, pentru a mai estompa gustul dulce-acrișor, mai poți adăuga 1-2 lingurițe de sirop.

Știi acum povestea interesantă din spatele unui cocktail Bellini, modul în care se prepară și diferitele tipuri de rețetă, asociate acestui mix inedit de ingrediente. Poți testa acasă sortimentele prezentate astăzi, comandând online de la noi băuturile necesare în proces. 

Continuă să descoperi și alte informații la fel de interesante, în alte articole de blog, pentru a afla mai multe despre utilitatea produselor noastre în prepararea celor mai bune cocktail-uri, alcoolice și non-alcoolice. 

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena