Semnificația vinurilor: sec, demisec, demidulce și dulce

Semnificația vinurilor: sec, demisec, demidulce și dulce

Există numeroase motive pentru care oamenii preferă vinul altor băuturi alcoolice, atunci când își doresc să profite de un moment de relaxare. Pentru unii, degustarea unor vinuri bune face parte din identitatea lor și modul în care se raportează la lume și relațiile cu cei din jur, pasionați și ei de oenologie. 

Pentru alții, un vin de calitate este un element-cheie din meniul pregătit la prânz sau cină. Alte persoane își doresc să exploreze posibilitățile nelimitate pe care le au, atunci când bugetul le permite să realizeze investiții inspirate în experiențe senzoriale noi. Pentru toți aceștia, dar și pentru alți pasionați ai vinurilor, am pregătit acest articol!

1. Vinurile seci 

Vinurile seci au un gust echilibrat, ce relevă calitățile strugurilor din care au fost obținute. Spre deosebire de alte vinuri, au un conținut redus de zahăr per suta de mililitri și o aciditate ridicată. Soiurile de struguri din care sunt realizate vinurile seci se numără printre cele mai populare din lume. Află mai multe despre aceste băuturi alcoolice

1.1. Caracteristici senzoriale ale vinurilor seci

Aspect:

  • limpede și strălucitor, fără impurități;
  • culoarea poate varia de la galben pai deschis (vinuri albe) la roșu rubiniu intens (vinuri roșii) sau roz pal (vinuri rosé);
  • intensitatea culorii poate oferi indicii despre soiul strugurilor, vârsta vinului și metoda de vinificație.

Miros:

  • vinurile seci propun o gamă largă de arome, influențată de calitatea materiilor prime și procesul de vinificație;
  • aromele pot fi fructate (citrice, măr, piersică, fructe de pădure), florale (trandafir, iasomie), ierboase (busuioc, rozmarin), minerale (piatră zdrobită, cremene) sau condimentate (piper negru, cuișoare);
  • intensitatea buchetului de arome poate varia de la delicată la puternică.

Gust:

  • aciditate ridicată, ce învăluie experiența degustării într-o prospețime specifică;
  • dulceața este una aproape insesizabilă, deoarece cantitatea de zahăr este redusă;
  • taninii din vinurile roșii seci conferă corpolență și complexitate;
  • cantitatea de alcool din băutură îi permite buchetului de arome să se dezvolte; 
  • finish scurt, mediu sau lung. 

1.2. Din ce struguri se produc vinurile sec?

O gamă largă de struguri poate fi folosită pentru producția de vinuri seci. Iată câteva exemple populare:

Struguri pentru vinuri albe seci:

  • Chardonnay;
  • Sauvignon Blanc;
  • Riesling;
  • Fetească Regală;
  • Gruner Veltliner;
  • Albariño;
  • Verdejo.

Struguri pentru vinuri roșii seci:

  • Cabernet Sauvignon;
  • Merlot;
  • Pinot Noir;
  • Syrah / Shiraz;
  • Tempranillo;
  • Sangiovese;
  • Barbera;
  • Grenache.

Alegerea soiului de struguri depinde de o serie de factori, inclusiv clima regiunii, indicațiile rețetei unui anumit sortiment și preferințele / capabilitățile producătorului.

1.3. În ce regiuni de pe Glob se produc preponderent vinuri seci?

Vinuri seci se produc în toate regiunile viticole importante ale lumii:

  • Europa: Franța, Italia, Spania, Portugalia, Germania, România, Grecia, Ungaria, Austria;
  • America de Nord: California, Oregon, Washington;
  • America de Sud: Argentina, Chile
  • Asia: Japonia, Georgia. 

Fiecare regiune are propriile sale tradiții și soiuri de struguri specifice, rezultând vinuri albe sau roșii seci care surprind prin caracteristici unice. 

Vin alb secVin alb sec

1.4. Secretele producției de vin sec

Producția vinului sec presupune parcurgerea unui proces complex:

  • selectarea strugurilor: pentru vinurile seci, strugurii trebuie să fie copți, dar nu ajunși la o maturație deplină; acest factori asigură un nivel optim de zaharuri, care ulterior se transformă în alcool, dar nu atât de ridicat încât să rezulte un vin dulce;
  • zdrobirea și presarea: strugurii sunt zdrobiți pentru a extrage sucul (mustul); mustul alb este separat de pielițe și semințe, în timp ce mustul roșu este fermentat împreună cu pielițele pentru a extrage culoarea și taninii;
  • fermentația: în acest pas are loc transformarea esențială pentru un vin sec; mustul este introdus în recipiente de fermentare unde se adaugă drojdia; controlul temperaturii de fermentare este esențial; o temperatură mai rece favorizează producerea vinurilor seci, stimulând drojdia să transformare zahărul în alcool; 
  • maturarea: după fermentare, vinul sec poate fi maturat în rezervoare de oțel inoxidabil sau butoaie de lemn; maturarea în oțel inoxidabil ajută la păstrarea aromelor fructate proaspete ale vinului sec;
  • filtrarea și îmbutelierea: vinul este filtrat pentru a îndepărta impuritățile și apoi îmbuteliat pentru a fi savurat.

2. Vinurile demiseci 

Vinurile demiseci sunt o alegere populară datorită versatilității lor. Se pot savura ca aperitiv sau alături de o gamă variată de preparate, de la pește la carnea ușoară. Află mai multe despre aceste sortimente, iar apoi, pe baza informațiilor descoperite, comandă vinuri potrivite pentru tine din oferta noastră! 

2.1. Caracteristici senzoriale ale vinurilor seci

Aspect:

  • limpede și strălucitor, fără impurități;
  • culoarea poate varia de la galben auriu (vinuri albe) la roșu cherry (vinuri roșii) sau roz pal (vinuri rosé);
  • intensitatea nuanțelor variază de la un sortiment la altul, în funcție de soiul strugurilor, vârsta vinului și metoda de vinificație.

Miros:

  • aromele pot fi fructate (piersică, caise, măr, citrice), florale (trandafir, iasomie), minerale (piatră zdrobită) sau condimentate (ghimbir, cuișoare);
  • Intensitatea aromei poate varia de la delicată la moderată.

Gust:

  • aciditate moderată și arome de intensitate medie spre ridicată;
  • de la primele înghițituri se observă gustul dulce-sec al băuturii;
  • taninii vinurilor roșii demiseci oferă o corpolență delicată;
  • finish ce persistă pe suprafața papilelor gustative. 

2.2. Din ce struguri se produc vinurile demiseci?

O gamă largă de struguri, albi sau roșii, se recomandă pentru obținerea celor mai bune vinuri demiseci.

Struguri pentru vinuri albe demiseci:

  • Riesling;
  • Chardonnay;
  • Muscat Ottonel;
  • Fetească Albă;
  • Gewürztraminer;
  • Sauvignon Blanc;
  • Pinot Gris.

Struguri pentru vinuri roșii demiseci:

  • Pinot Noir;
  • Gamay;
  • Zinfandel;
  • Grenache;
  • Barbera;
  • Merlot.

2.3. În ce regiuni de pe glob se produc preponderent vinuri demiseci?

Aceste se vinuri se produc în diferite regiuni viticole ale lumii. Exemple:

  • Europa: Franța (Alsacia, Valea Loarei), Germania (Mosel, Rheingau), Italia (Veneto, Friuli-Venezia Giulia), România (Transilvania, Moldova), Ungaria (Tokaj);
  • America de Nord: California, Oregon, Washington;
  • America de Sud: Chile, Argentina;
  • Oceania: Noua Zeelandă, Australia.
Vin alb demisecVin alb demisec

1.4. Secretele producției de vin demisec

De-a lungul procesului de fabricație, producătorii de vinuri românești sau internaționale demiseci se raportează la acești pași generali:

  • selectarea strugurilor: strugurii pentru sortimentele de vin demisec pot fi puțin mai copți decât cei pentru sortimentele de vin sec, având un nivel natural mai ridicat de zahăr; totuși, momentul recoltării rămâne important pentru a evita un conținut prea ridicat de zahăr, care ar duce la obținerea unui vin dulce;
  • zdrobirea și presarea:  pentru vinul alb demisec, mustul este separat rapid de pielițe și semințe; pentru vinuri roșii demiseci, contactul dintre pulpă și pieliță poate fi prelungit, pentru mai multă culoare și un nivel de tanini mai ridicat;
  • fermentația: esențială pentru diferențierea vinului demisec de cel sec; drojdia este adăugată în must pentru începerea procesului; producătorii monitorizează atent acest proces pentru a opri fermentația înainte ca toate zaharurile din struguri să fie transformate în alcool; oprirea deliberată a fermentației permite păstrarea unei cantități mici de zahăr rezidual în vinul demisec, oferindu-i acea dulceață subtilă;
  • maturarea: la fel ca în cazul vinurilor seci, vinul poate fi maturat în butoaie de inox; maturarea nu este obligatorie, cu toate că poate contribui la atingerea unui nivel ridicat al complexității gustului și aromelor;
  • filtrarea și îmbutelierea: în ultima etapă a procesului, filtrarea este esențială pentru a obține acea limpezime specifică vinurilor produse și îmbuteliate industrial.

3. Vinurile demidulci 

Vinurile demidulci se remarcă prin echilibrul armonios dintre gustul dulce-acrișor și aromele fructate complexe. Iată ce trebuie să știi despre acestea:

3.1. Caracteristici senzoriale ale vinurilor demidulci

Aspect:

  • procesele de fabricație garantează un nivel ridicat al limpezimii, fără sedimente;
  • nuanțele vinurilor demidulci variază de la galben auriu la roz pal; 
  • intensitatea nuanțelor este determinată de soiul strugurilor, clima și caracteristicile solului din regiunea viticolă respectivă; de asemenea, particularitățile unui anumit nivel de producție influențează aspectul unui vin demisec, odată ce acesta a fost turnat în pahar. 

Miros:

  • arome specifice vinurilor demidulci: fructate (piersică, măr, caise, citrice), florale (trandafir, iasomie), minerale (piatră zdrobită) sau condimentate (ghimbir, cuișoare);
  • intensitatea buchetului de arome variază între moderată și ridicată. 

Gust:

  • echilibrul dintre dulce și acrișor este definitoriu pentru un vin demidulce; 
  • gustul este completat de o aciditate moderată, esențială pentru armonizarea aromelor;
  • taninii sortimentelor de vinuri roșii demidulci conferă o corpolență delicată; 
  • alcoolul este prezent, însă nu este un element dominant al băuturii;
  • finish scurt sau mediu, dezvoltat pe suprafața papilelor gustative.

3.2. Din ce struguri se produc vinurile demidulci?

De regulă, vinurile demidulci sunt obținute în urma procesării unor soiuri de struguri cultivate în zone cu sol roditor și climă temperată:

Struguri pentru vinuri albe demidulci:

  • Riesling;
  • Chardonnay;
  • Muscat Ottonel;
  • Fetească Albă;
  • Gewürztraminer;
  • Sauvignon Blanc;
  • Pinot Gris.

Struguri pentru vinuri roșii demidulci:

  • Pinot Noir;
  • Gamay;
  • Zinfandel;
  • Grenache;
  • Barbera;
  • Merlot.

3.3. În ce regiuni de pe Glob se produc preponderent vinuri demidulci?

Vinuri demidulci se produc în diverse regiuni viticole ale lumii, de-a lungul unor procese ce pot varia de la o zonă la alta. Câteva exemple notabile includ:

  • Europa: Franța (Alsacia, Valea Loarei), Germania (Mosel, Rheingau), Italia (Veneto, Friuli-Venezia Giulia); România (Moldova și Transilvania);
  • America de Nord: California (Napa Valley și Sonoma County), Oregon (Willamette Valley), Washington (Columbia Valley);
  • America de Sud: Chile (regiunile Casablanca și Maipo), Argentina (regiunea Mendoza);
Vin rosu demidulceVin rosu demidulce

3.4. Secretele producției de vin demidulce

Procesul de obținere a unui vin demidulce de calitate presupune parcurgerea următoarelor etape:

  • selectarea strugurilor: strugurii pentru vinuri demidulci pot fi puțin mai copți la momentul intrării în productie, păstrându-și astfel un nivel natural mai ridicat de zahăr; totuși, alegerea momentului recoltării rămâne importantă pentru a evita un nivel excesiv de zahăr;
  • zdrobirea și presarea:  strugurii sunt inițial zdrobiți pentru a extrage sucul (mustul); pentru vinul alb demidulce, mustul este separat rapid de pielițe și semințe, pentru a evita extragerea taninilor și aromelor amare; pentru vinul roșu demidulce, contactul cu pielițele poate fi extins, pentru a extrage culoarea și un nivel moderat al taninilor;
  • fermentația: în cazul vinurilor demidulci, procesul este atent monitorizat pentru a fi oprit înainte ca tot zahărul să fie transformat în alcool; datorită acestei cantități moderate de zahăr rezidual în produsul supus fermentării, se obține dulceața de intensitate medie, specifică unui vin demidulce alb sau roșu;
  • maturarea: este o etapă opțională, ce poate fi integrată sau nu în proces în funcție de specificul rețetei sau obiectivele producătorului de vin; sortimentele demidulci pot fi maturate în rezervoare de oțel inoxidabil sau butoaie de lemn; maturarea în recipiente din oțel inoxidabil poate ajuta la păstrarea aromelor fructate proaspete ale vinului;
  • filtrarea și îmbutelierea: la final, vinurile demidulci sunt filtrate pentru a elimina orice sediment rămas și îmbuteliate conform normelor de igienă și calitate în vigoare.

4. Vinurile dulci 

Vinurile dulci se fac remarcate prin dulceata lor și buchetul de arome fructate. Avem pe site o mulțime de sortimente de vin dulce, realizate cu măiestrie de producători autohtoni sau străini. Dacă ești interesat de această categorie de vinuri, te invităm să afli mai multe despre particularitățile acestor produse:

4.1. Caracteristici senzoriale ale vinurilor dulci 

Aspect:

  • limpede și strălucitor, cu o gamă de culori care variază de la galben pai auriu (vinuri albe) la roșu rubiniu intens (vinuri roșii) sau portocaliu-chihlimbar (vinuri fortificate);
  • intensitatea mixului de nuanțe oferă indicii despre soiul de struguri, tipul de vin dulce și metoda de producție;
  • unele vinuri dulci pot prezenta o ușoară vâscozitate, datorită conținutului mai ridicat de zahăr.

Miros:

  • un buchet bogat și complex, influențat de soiul de struguri, proprietățile solului, clima din regiunea respectivă și dinamica procesului de vinificație;
  • aromele pot fi fructate (piersică, caise, stafide, citrice), florale (trandafir, iasomie, soc), condimentate (ghimbir, scorțișoară, cuișoare), de miere, caramel sau chiar ciocolată;
  • intensitatea aromelor poate varia de la delicată la extrem de intensă, în funcție de tipul de vin dulce și obiectivele de producție ale producătorului.

Gust:

  • gustul dulce este proeminent, dar nu copleșitor, oferind o senzație plăcută la degustare;
  • nivelul controlat al acidității este important pentru echilibrarea gustului dulce, oferind o prospețime subtilă;
  • taninii din vinurile roșii dulci se regăsesc într-un procent relativ redus, esențial pentru corpolența specifică;
  • cantitatea de alcool este moderată, pentru a permite aromelor să se dezvolte la potențialul lor maxim;
  • finish ce poate fi lung și persistent, pentru un buchet aromatic fructat ce încântă papilele gustative.

4.2. Din ce struguri se produc vinurile dulci?

În procesul de producție se utilizează în general:

Struguri pentru vinuri albe dulci:

  • Riesling;
  • Muscat;
  • Gewürztraminer;
  • Chenin Blanc;
  • Sauvignon Blanc.

Struguri pentru vinuri roșii dulci:

  • Pinot Noir;
  • Zinfandel;
  • Grenache;
  • Barbera;
  • Merlot.

4.3. În ce regiuni de pe Glob se produc preponderent vinuri dulci?

Vinuri dulci se produc peste tot în lume, însă cele mai cunoscute zone viticole sunt:

  • Europa: Franța (Sauternes, Barsac), Italia (Piemonte, Veneto), Spania (Andalusia), Ungaria (Tokaj), Portugalia (Douro Valley);
  • America de Nord: California, Washington;
  • America de Sud: Chile, Argentina;
  • Oceania: Australia (Barossa Valley, Hunter Valley), Noua Zeelandă (Marlborough).
Vin dulceVin dulce

4.4. Secretele producției de vin dulce

Iată pașii principali pentru obținerea acestor vinuri savuroase:

  • selectarea strugurilor: se aleg doar struguri copți pe deplin, pentru un nivel natural de zahăr cât mai ridicat; de cele mai multe ori, se apelează la tehnici de recoltare tardivă sau se cultivă struguri afectați de mucegai nobil (Botrytis cinerea), apreciați pentru faptul impactul asupra concentrației de zaharuri; de asemenea, strugurii pot fi lăsați să se deshidrateze pe rogojini de paie sau prin atârnare, concentrând astfel zaharurile și aromele; această tehnică este folosită pentru vinuri precum Vin Santo (Italia);
  • zdrobirea și presarea: procesul este același ca în cazul producției celorlalte sortimente de vin;
  • fermentația: această etapă este oprită precoce, pentru păstrarea unei cantități ridicate de zahăr rezidual, esențială pentru dulceața caracteristică acestui vin; 
  • maturarea: procesul este același ca în cazul producției celorlalte sortimente analizate azi; dacă se utilizează butoaie de lemn în locul recipientelor din inox, la buchetul aromatic al sortimentului de vin dulce pot fi adăugate arome de condimente, vanilie și tanini suplimentari, pentru un nivel de complexitate mai ridicat;
  • filtrarea și îmbutelierea: vinul dulce se filtrează la final pentru eliminarea sedimentelor și se îmbuteliează pentru o conservare optimă pe termen lung. 

Acest articol ți-a oferit cele mai importante informații de care ai nevoie, atunci când vrei să alegi un sortiment de vin pentru un anumit eveniment. Vezi cele mai noi oferte din paginile magazinului nostru online și nu uita că acum ai acces și la serviciul B2B - Nitela Shop, dacă ești în căutarea unui furnizor de încredere pentru barul sau restaurantul tău!

Postat de: Diaconu Elena