Sursa foto: https://unsplash.com/photos/szCvt1gP2d4
Datorită gustului, dar și altor proprietăți ale sale, sambuca a devenit o băutură nelipsită de la nicio petrecere. Aceasta nu e este asociată numai cu distracția, putând fi servită și într-un cadru mai sobru, la o masă festivă sau o cină în familie. În acest caz, băutura sambuca e consumată ca aperitiv sau digestiv, având atât capacitatea de a stimula pofta de mâncare, cât și de a ajuta la digestie după o masă copioasă.
Dacă vrei să afli ce este sambuca și cum se bea, îți recomandăm să continui lectura acestui articol care te va lămuri pe deplin până la final.
Ce este sambuca?
Sambuca este o băutură alcoolică încadrată în categoria lichiorurilor, întrunind toate caracteristicile specifice acestei game. Mai exact, vorbim despre o băutură alcoolică dulce, obținută prin combinarea unei băuturi spirtoase cu anumite arome de plante și cu îndulcitori.
În cazul de față, lichiorul sambuca se obține combinând trei ingrediente de bază: alcoolul, anasonul stelat și zahărul. Acestora li se pot adăuga și alte ingrediente, în funcție de care pot fi obținute mai multe tipuri de sambuca despre care îți vom povesti puțin mai târziu.
Istoricul acestei băuturi
Ca și alte tipuri de băuturi alcoolice știute, sambuca își are originile în secolele trecute, prima atestare datând de pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Actul de naștere a fost semnat în Italia în 1851, atunci când viticultorul Luigi Manzi a prezentat noua sa băutură pe bază de alcool, uleiuri de anason și zahăr.
Primul sortiment de sambuca s-a numit Sambuca Manzi di Civitavecchia, după numele inventatorului său și al regiunii în care a fost creată. Gustul dulce și aroma puternică de anason au făcut repede din sambuca o băutură foarte populară, iar aproape un secol mai târziu, a fost deschisă prima fabrică de producție a acestei licori.
Aceasta a fost fondată în 1945 de Angelo Molinari, cel care dă numele celui mai renumit brand de sambuca din lume, la momentul actual.
Cum și din ce se face sambuca
Dacă ai avut răbdare să ne citești până aici, suntem siguri că deja intuiești din ce se face sambuca, pentru că am „scăpat” câteva detalii în acest sens.
Rețeta de bază a acestei băuturi constă în alcool obținut din cereale, uleiuri extrase din semințele de anason stelat și zahăr. Acest din urmă ingredient este adăugat în cantități mari în comparație cu alte băuturi, ajungându-se la 350 de grame de zahăr la litru. În consecință, sambuca face parte din categoria băuturilor foarte dulci, iar asta o poate simți oricine, la prima degustare.
Rețeta de bază a fost îmbogățită pe parcurs de producători și astfel au apărut noi sortimente de sambuca. Acestea au în compoziție și arome de anason verde, flori de soc, fenicul, lemn dulce, zmeură, cireșe și altele.
Tipuri de sambuca
Așadar, în funcție de ingredientele folosite în obținerea lichiorului, la acest moment există pe piață trei tipuri distincte de sambuca.
White sambuca
Este sortimentul tradițional de sambuca, preparat după rețeta clasică creată de Luigi Manzi și desăvârșită în prima fabrică deschisă în 1945 de Angelo Molinari. Băutura conține doar alcool, ulei de anason stelat și zahăr și are un aspect limpede și transparent.
Black sambuca
I se mai spune și Dark sambuca datorită culorii mai închise care o diferențiază de sortimentul clasic. Față de ingredientele enumerate mai sus, Dark Sambuca mai conține și extract de lemn dulce, extract care îi conferă acea culoare specifică de albastru închis, cu tonuri de violet.
Pe lângă extractul de lemn dulce, acest tip de sambuca mai poate conține și alte arome date de diferite condimente sau plante aromatice, în funcție de producător.
Datorită gustului mai complex și aspectului atrăgător, Black sambuca este considerată cel mai rafinat sortiment al acestei băuturi.
Red sambuca
Este ușor de recunoscut datorită tonurilor de roșu care pot varia de la roșu aprins până la roșu închis, în funcție de ingrediente. Culoarea acestui sortiment este dată de extractele din zmeură, cireșe, rodie sau merișoare care se adaugă ingredientelor de bază.
Pe lângă culoarea care dă numele sortimentului, extractele de fructe conferă băuturii o aromă plăcută care se îmbină perfect cu gustul puternic de anason.
Acest sortiment se găsește foarte rar în magazine, deoarece băutura se consumă la scurt timp după preparare. Astfel, puțini producători scot pe piață Red sambuca, însă aceasta poate fi preparată foarte ușor acasă sau la bar. Ai nevoie de White Sambuca și de sucuri concentrate din fructele care dau culoarea și aroma specifică.
Cum se bea sambuca?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/j5SwUbcgeyA
Un alt motiv datorită căruia sambuca a devenit atât de populară constă în faptul că poate fi băută în mai multe moduri, în diferite ocazii.
Trebuie precizat din capul locului că, deși pare inofensivă datorită gustului dulce pronunțat, sambuca este o băutură tare în comparație cu alte lichioruri, având o concentrație alcoolică între 38% și 42%.
Sambuca shot
Cea mai simplă modalitate de a bea o sambuca este să o dai pe gât rapid pentru a-i simți apoi dulceața și aroma specifică de anason. De obicei, shoturile de sambuca se prepară cu băutură ținută la rece, însă poți folosi și un cub de gheață pe care să-l pui în pahar, lăsând apoi băutura să se răcească înainte de a o da pe gât dintr-o înghițitură.
Cafea cu sambuca
Se pune că Angelo Molinari – cel care dă numele celui mai cunoscut brand de sambuca – a recomandat ca această băutură să fie băută împreună cu boabe de cafea pentru ca gustul amar al acestora să mai taie din dulceața lichiorului.
Italienii urmează cu strictețe această regulă, iar cafeaua cu sambuca este denumită „sambuca con la mosca”. Acest mod de servire s-a răspândit și în afara granițelor Italiei, iar sambuca con la mosca este servită cu trei sau șapte boabe de cafea care au o semnificație aparte.
Astfel, cele trei boabe de cafea adăugate în paharul de sambuca semnifică prosperitatea, fericirea și sănătatea de care fiecare dintre noi dorim să ne bucurăm în orice moment al vieții.
Dacă ți se pare că cele trei boabe sunt prea puține, poți să apelezi la varianta cu 7 boabe. În acest caz, boabele de cafea simbolizează cele 7 coline al Romei.
Oricare ar fi semnificația, trebuie să știi că italienii numesc aceste boabe de cafea „muște”, aceasta fiind echivalentul în română al termenului „mosca” din denumirea originală.
De asemenea, nimeni nu te oprește să adaugi câteva picături de sambuca într-o cafea, pentru a-i îmbogăți aromele. Italienii o fac des după masă, iar o astfel de cafea este denumită „caffè corretto”.
Cocktailuri cu sambuca
Sambuca are toate calitățile unei băuturi tari care se pretează pentru a fi folosită și ca ingredient pentru cocktailuri. Tăria, aroma, dulceața și aspectul sortimentelor Dark și Red sunt principalele atuuri ale acestei băuturi, implicit ale cocktailurilor cu sambuca.
Sambuca flambată
Acesta este cel mai spectaculos mod de a bea o sambuca, însă necesită multă atenție pentru a nu da foc barului. Băutura se toarnă mai întâi într-un pahar cu o cupă rotundă unde se aprinde cu ajutorul unui arzător. Va lua foc imediat, datorită alcoolului din compoziție, iar în timp ce arde, se toarnă ușor în paharul de shot. Apoi, se stinge și se bea cât timp este încă fierbinte.
Acest mod de servire este recomandat în special pentru Sambuca con la mosca, întrucât flăcările vor arde ușor boabele de cafea, amplificându-le astfel savoarea.
Știm că acum ți-e greu să reziști tentației da a savura o sambuca, așa că îți punem la dispoziție oferta noastră de pe Nitelashop.ro care include cele mai cunoscute băuturi din această gamă și multe alte sortimente care ți-ar putea fi pe plac.





















