Rețeta vișinatei de casă: Pas cu pas

Rețeta vișinatei de casă: Pas cu pas

Sursa foto: Shutterstock (Imaginea poate fi descărcată de aici)

 

Românii au o tradiție îndelungată în prepararea băuturilor de casă, iar una dintre cele mai populare dintre ele este vișinata. Un păhărel de vișinată de casă merge perfect ca aperitiv, dar și servit la desert, iar gradul de tărie depinde de tipul de alcool folosit.

Îți vom arăta în cele ce urmează că rețeta de vișinată cu alcool este foarte simplă și nu necesită dispozitive speciale aşa cum este cazul la prepararea pălincii sau a altor băuturi distilate.

Așadar, vei afla din acest articol cum se prepară vișinata, care sunt ingredientele necesare și cantitățile care trebuie folosite pentru a obține o licoare de calitate.

Ce este vișinata

Înainte de a vedea cum se face vișinata, trebuie să lămurim cititorii ce este şi de ce este atât de apreciată această băutură tradițională românească. Vişinata poate fi considerată un lichior de vișine obținut prin macerarea fructelor și amestecul siropului rezultat cu alcool.

Rezultă astfel o băutură dulceagă, cu o aromă pronunțată de vișine și cu o ușoară tentă migdalată, datorită sâmburilor. Vișinata poate fi mai tare sau mai slabă, în funcție de tipul de alcool folosit, dar și de cantitatea adăugată peste siropul rezultat în urma fermentării.

Cum se face vișinata: Pas cu pas

 

Sursa foto: Shutterstock (imaginea poate fi descărcată de aici)

 

Gustul unui cocktail memorabil stă în detalii și, mai ales, în ingredientele de calitate. Am selectat mai jos exact produsele pe care le folosim și le recomandăm pentru a-ți asigura succesul la fiecare preparare.

 

 

Vei vedea în continuare că prepararea vișinatei este o operațiune care nu presupune niciun efort, ci doar respectarea unor etape pe care ți le prezentăm în detaliu.

Pregătirea fructelor

Bineînțeles, ingredientul de bază în orice rețetă de vișinată este reprezentat de vișinele care trebuie să fie bine coapte și sănătoase. De aceea, prepararea vișinatei începe prin sortarea fructelor, fiind îndepărtate cele stricate sau afectate de boli. Operațiunea continuă apoi cu îndepărtarea codițelor și a frunzelor, după care fructele se spală bine și se lasă la scurs circa un sfert de oră.

Macerarea/Fermentarea fructelor

După ce apa s-a scurs de pe vișine, acestea sunt pregătite pentru a fi puse la macerat. E foarte important de reținut că fructele se pun la macerat întregi, cu tot cu sâmburi, pentru a obține acea aromă migdalată de care aminteam anterior.

În general, pentru macerarea fructelor se folosește zahăr, raportul fiind de o jumătate de kilogram pentru fiecare kilogram de vișine. Am găsit și o rețetă de vișinată în care zahărul este înlocuit cu miere, caz în care vișinata va avea o culoare mai închisă.

Fructele și zahărul se așază în straturi alternative într-un vas, despre care vom vorbi mai pe larg în capitolul următor. Pe fundul vasului, se pune un strat de zahăr (sau miere) peste care se așază un strat de vișine, se continuă cu alt strat de zahăr și tot așa până când ai terminat toate fructele. Reține că ultimul strat trebuie să fie tot unul de zahăr, astfel încât vișinele să fie acoperite în totalitate.

Fructele se lasă la macerat circa 10 zile în cămară sau un alt spațiu la temperatura camerei. Nu este indicat ca vasul să fie expus direct la soare sau ținut la rece pentru că temperaturile inadecvate vor afecta procesul de macerare. Pe parcursul perioadei de macerare, vișinele trebuie amestecate zilnic.

Procesul de macerare se încheie când zahărul este complet dizolvat, iar în vas s-a format siropul de vișine pentru vișinată în care fructele trebuie să plutească

Adăugarea alcoolului în vișinată

Peste siropul format după macerare, se adaugă alcoolul, păstrând aceeași proporție de o jumătate de litru pentru fiecare kilogram de fructe. De tipul de alcool folosit depinde tăria vișinatei, iar acest detaliu ține de preferințele fiecăruia. Astfel, dacă dorești să obții o băutură mai tare, poți adăuga alcool dublu rafinat pentru vișinată, iar pentru a obține o băutură mai slabă, poți folosi un alcool de 40-50 de grade.

În acest caz, merge și vodca, însă nu îți recomandăm să folosești țuică sau alte băuturi distilate din fructe pentru că acestea au arome proprii care strică gustul vișinatei.

De asemenea, pentru o băutură mai slabă, dar mai aromată, trebuie să pui alcoolul peste fructe, iar dacă vrei să obții o băutură mai tare, acestea se amestecă doar cu siropul separat de fructe.

Decantarea vișinatei

După ce ai adăugat alcoolul peste sirop, recipientul se închide etanș cu un capac sau un dop, după care băutura se lasă o perioadă să se decanteze. Această perioadă trebuie să fie de 6-8 săptămâni, timp în care recipientul se păstrează într-un loc răcoros și se agită uşor la interval de 2-3 zile.

La finalul celor 6-8 săptămâni, vișinata se strecoară și se transferă în sticle.

Păstrarea vișinatei

Odată preparată, vișinata tradițională nu este foarte pretențioasă în ceea ce privește condițiile de păstrare. Cel mai important este ca sticlele să fie bine închise la momentul transferului din vasul de macerare și decantare. Pot fi depozitate fără niciun fel de problemă în cămară, pe un raft într-un dulap, sau în orice alt loc în care să nu fie expuse direct în bătaia soarelui. Sticlele începute pot fi ținute la frigider, pentru ca băutura să se mențină rece.

Ce recipient se folosește pentru vișinată

Așa cum am promis, revenim la recipientul pentru vișinată, folosit pentru macerarea fructelor și decantarea băuturii. Vasul trebuie să fie suficient de încăpător pentru întreaga cantitate de fructe și de zahăr, dar și pentru alcoolul care urmează să fie adăugat ulterior.

Cel mai potrivit recipient este damigeana pentru vișinată care poate fi folosită atât pentru prepararea băuturii, cât și pentru păstrarea acesteia. Dacă nu ai la dispoziție o damigeană, te poți folosi și de un borcan mai mare pentru macerarea fructelor.

Indiferent de tipul recipientului, în perioada macerării, acesta nu trebuie închis etanș, pentru că în interior se produc gaze de fermentație. Este suficient ca recipientul să fie acoperit cu un capac sau cu o bucată de pânză ori tifon pentru a împiedica pătrunderea insectelor și a particulelor de praf.

 

5 sfaturi pentru servirea vișinatei

 

 

Sursa foto: Shutterstock (Imaginea poate fi descărcată de aici)

Acum, că ai terminat de preparat rețeta de vișinată oferită de noi, iată și câteva sfaturi pentru servirea acestei băuturi:

  • Calitățile vișinatei sunt puse mult mai bine în evidență dacă este băută rece. De aceea, înainte de a o servi, nu uita să pui vișinata la frigider cu minim o oră în avans!
  • Dacă ai musafiri și vrei să-i tratezi cu o vișinată de casă, băutura se toarnă într-o carafă, din care se vor umple apoi paharele invitaților. O poți servi și direct din sticlă, dar numai în cazul în care aceasta are o formă originală sau un design deosebit.
  • Vișinele rămase după macerare nu trebuie aruncate, ci păstrate pentru a fi folosite ca ingrediente pentru diferite deserturi. De asemenea, poți adăuga câteva vișine în carafa sau sticla de vișinată pe care o pui pe masă când ai oaspeți.
  • Gustul dulce al vișinatei poate fi amplificat glasând buza paharului cu zahăr. Pentru aceasta, umezește gura paharului cu apă rece sau zeamă de lămâie, după care presară zahăr pe o farfurioară și se așază paharul cu gura în jos. Înainte de a servi vișinata, așteaptă câteva minute ca buza paharului să se usuce și să se formeze pe ea o glazură de zahăr.
  • Poți adăuga un plus de aromă vișinatei, punând în pahar câteva frăguțe proaspete sau 1-2 boabe de zmeură. De asemenea, poți adăuga un sfert de felie de lime sau o poți folosi pentru a orna buza paharului.

În concluzie, pentru o rețetă de vișinată, ai nevoie doar de trei ingrediente – vișine zahăr și alcool – un recipient suficient de încăpător și puțină răbdare, cât timp fructele se macerează apoi siropul se combină cu alcoolul.

 

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena