
Sampanie
Șampania sau vinul de Champagne este un vin spumant produs prin procedee specifice regiunii Champagne din nord-estul Franței. Vinul spumant este produs prin refermentarea în sticle a unui amestec de soiuri, cele mai folosite sortimente de vin în acest proces fiind: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.
Șampania este produsă în exclusivitate într-o regiune viticolă delimitată exact, pe o suprafață de circa 32.000 de hectare. Majoritatea podgoriilor se află în departamentele franceze: Aisne (2.000 ha), Aube (6000 ha) și Marne (22.000 ha). Câteva podgorii se întind și în departamentele Seine-et-Marne și Haute-Marne.
Cum deschizi corect o sticlă de șampanie?
Asigură-te că sticla este orientată într-o direcție sigură, departe de alte persoane sau obiecte fragile. În timp ce ții ferm baza sticlei cu o mână, îndepărtează cu cealaltă siguranța metalică și ambalajul ce acoperă dopul de plumb. Folosind degetul mare pentru a menține dopul în poziție fixă, rotește încet sticla de la baza acesteia, până când simți o presiune ușoară, ce va împinge dopul în exterior.
După ce ai deschis sticla, este timpul să te bucuri de șampania comandată online pe Nitela Shop, alături de oameni dragi ție. Toarnă încet în pahare de tip flaut, lăsând-o să se așeze înainte de a adăuga mai mult, astfel încât să eviți formarea unei cantități mari de spumă. Dacă nu ai terminat sticla și dorești să o păstrezi, poți utiliza un dop special pentru șampanie, care va menține băutura proaspătă și efervescentă.
Cum este servită corect șampania?
Citește cu atenție informațiile pregătite special pentru tine în paginile de produs, pentru a afla mai multe despre ingredientele acestor șampanii, regiunile din care provin strugurii utilizați sau tipul acestora: Brut, Extra Brut, Prestige Cuvée etc. Indiferent de sortimentul comandat online de pe site, este important să știi că șampania trebuie păstrată la o temperatură constantă.
Intervalul termic optim ideal este 7-10° Celsius. Temperaturile extreme pot avea un impact negativ asupra calității și gustului șampaniei servite. Căldura excesivă poate accelera procesul de oxidare, în timp ce minimele termice pot afecta efervescența și aroma băuturii. Așadar, asigură-te că respecți aceste recomandări de servire, pentru a te bucura la intensitate maximă de caracteristicile unui sortiment de șampanie deosebit.
Cocktailuri cu șampanie pe care le poți testa
Printre rețetele cele mai populare cocktailuri cu șampanie se numără Mimosa, Bellini și Champagne Margarita. Pentru Mimosa, vei avea nevoie de o jumătate de pahar de șampanie și o jumătate de pahar de suc neacidulat de portocale, servite într-un pahar înalt. Bellini este un cocktail italian, ce combină șampania cu piureul fin de piersici, în timp ce Champagne Margarita adaugă un strop de tequila șampaniei, pentru un gust unic.
Dacă ești în căutarea unor cocktailuri mai exotice pe bază de șampanie, French 75 și Black Velvet ar putea fi alegerile ideale. French 75 este un cocktail cu gin, suc de lămâie, sirop simplu și șampanie, în timp ce Black Velvet combină berea Stout și șampania Brut, în proporții de 50/50, pentru un contrast inedit.
Alegerea șampaniei potrivite pentru cocktailuri este esențială. Astfel, pentru un cocktail cu note fructate, optează pentru o șampanie cu arome de fructe, în timp ce pentru cocktail mult mai sec, șampania Brut este cea mai bună opțiune. Nivelul de dulceață al șampaniei, corpolența acesteia și notele aromatice sunt aspecte esențiale pentru realizarea unui cocktail echilibrat.
Comandă online șampanie pe Nitela Shop
Dacă organizezi un eveniment special, îi poți surprinde pe cei invitați cu o șampanie de calitate, servită inspirat alături de anumite preparate. Un astfel de pairing îți permite să incluzi în meniu atât sortimente variate de șampanie, cât și preparate pregătite cu multă măiestrie, pe care să le servești în cadrul unui eveniment organizat cu grijă până la cel mai mic detaliu.
De exemplu, șampaniile Sec și Extra-Sec sunt potrivite pentru servirea unor preparate precum peștele sau fructele de mare, efervescența și aciditatea acestora fiind complementare cu aromele și texturile preparatelor. O șampanie Demisec poate completa perfect aromele complexe ale brânzeturilor moi sau maturate, iar sortimentele cu note dulci sunt ideale pentru deserturi.