Totul despre șampanie: Ce este, cum se obține, tipuri

Totul despre șampanie: Ce este, cum se obține, tipuri

Sursă foto: Freepik

 

Șampania este considerată o băutură alcoolică fină, rafinată, simbol al luxului și al bogăției. Vinul spumant produs în regiunea Champagne poate fi un element nelipsit la ocazii speciale sau în momentele de răsfăț la tine acasă. Iată tot ce trebuie să știi despre șampanie, de la cum se obține și de unde provine, până la tipurile acesteia și modul în care se servește.

Ce este șampania?

Șampania este un tip de vin spumant realizat numai în regiunea Champagne, din nord-estul Franței. Zona bine delimitată are aproximativ 32.000 de hectare, iar multe dintre podgorii sunt localizate în Aisne, Aube și Marne.

 

În majoritatea țărilor, printre care și în cele din Uniunea Europeană, doar băuturile alcoolice care sunt produse din struguri din această zonă, după procedee specifice, pot fi comercializate în mod legal sub numele de „șampanie”.

 

Băutura are o aromă aparte, iar bulele de dioxid de carbon sunt foarte fine. Mai mult, șampania este obținută numai din anumite soiuri de struguri, precum Chardonnay (struguri albi), Pinot Noir și Pinot Meunier (struguri negri).

 

Adesea, se face confuzie între șampanie și vin spumant, însă sunt mai multe diferențe între cele două produse. Descoperă prin ce se disting aceste băuturi alcoolice într-un alt articol de pe blogul Nitelashop.

Cum se obține șampania?

Procedura complexă și tradițională de obținere a șampaniei este denumită metoda „champenoise”. Aceasta presupune mai multe etape:

  • Producerea vinului de bază – prima fermentație;
  • Amestecarea mai multor sortimente de vin – pentru a obține o băutură unică, specifică fiecărui brand de șampanie;
  • A doua fermentație – vinul este pus în sticle, iar în fiecare recipient este adăugată o cantitate de zahăr și de drojdie, pentru a obține alcool și dioxid de carbon (bule). Sticla este așezată orizontal, pentru procesul de fermentare;
  • Maturarea vinului spumant – toate sticlele de șampanie trebuie să treacă prin această etapă cel puțin 15 luni, în funcție de tipul produsului;
  • Remuajul – după maturare, sticlele sunt așezate la un unghi de 45º, cu gura în jos. Acestea sunt rotite zilnic câte puțin, astfel încât drojdia să se depună pe gâtul sticlei. Treptat, se modifică unghiul, până când sticlele ajung în poziție verticală;
  • Degorjare – procesul presupune înghețarea gâtului sticlei, ca sedimentele de drojdie să rămână împreună. Se scot cu grijă agrafa și dopul, după care se elimină depunerile de drojdie și o cantitate mică de vin;
  • Dozare – se completează cu vin de bază și o anumită cantitate de zahăr, care determină tipul șampaniei (brut natural, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec);
  • Ultimul pas constă din adăugarea dopurilor de plută sau din alt material și a coșulețelor de sârmă, care au rolul de a rezista presiunii formate de bulele de dioxid de carbon. Sticlele sunt pregătite apoi pentru verificarea finală și pentru etichetare.

Istoria șampaniei

De începuturile șampaniei este legat numele călugărului benedictin francez Dom Perignon. Acesta nu a fost „inventatorul” vinului spumant, așa cum i s-a atribuit de multe ori, ci a descoperit unele progrese tehnologice în procesul de vinificare, folosite și astăzi. Află și tu istoria șampaniei de lux Dom Perignon în acest articol.

 

Totuși, nu este foarte clar cine a inventat șampania, însă prima metodă de realizare a vinului spumant aparține, cel mai probabil, englezilor. De asemenea, șampania a fost descoperită accidental, în încercarea francezilor din nord-estul țării de a egala vinurile din Burgundia. Astfel, a doua fermentare sau refermentarea în sticlă era considerată o greșeală și o problemă care îi preocupa pe vinificatorii din Champagne.

 

Vinul spumant a devenit băutura fină preferată de oamenii bogați, după ce a fost servită la mesele oficiale ținute de Regele Franței, Hugh Capet, în secolul X. Versiunea de astăzi a șampaniei este considerată un simbol al luxului și al rafinamentului. Descoperă mai multe detalii despre istoria acestei băuturi, inclusiv parcursul ei în România, într-un articol separat.

Sursă foto: Freepik

Tipuri de șampanie

Diferența dintre vin spumant și șampanie este, în principal, procesul de vinificație. Șampania este obținută prin dublă fermentare, din anumite sortimente de struguri, precum Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. De asemenea, sunt disponibile mai multe tipuri de băuturi spumante produse în regiunea Champagne.

În funcție de sortimentul de struguri

Amestecul diferitelor sortimente de vinuri de bază este specific fiecărui producător, însă există trei mari categorii de șampanie:

  • Șampanie rosé – se obține fie din adăugarea unei cantități mici de vin roșu (în general, aproximativ 15%) peste vinul de bază alb, înainte de refermentare, fie prin macerarea strugurilor Pinot Noir sau Pinot Meunier, în coajă (pigmentul negru pătrunde în licoare). Șampania rosé are o culoare deschisă și o aromă intensă;
  • Șampanie blanc de blanc – este obținută doar din struguri albi (de regulă, sunt folosiți doar struguri Chardonnay). Băutura este rafinată, proaspătă, cu un gust persistent, dar ușor, cu o culoare galben-aurie discretă și cu reflexii strălucitoare;
  • Șampanie blanc de noir – se obține din struguri negri (Pinot Noir și Pinot Meunier), însă culoarea băuturii nu este roșie, ci galben-aurie. Strugurii sunt presați ușor, pentru a nu ieși pigmentul din coajă. Aroma șampaniei blanc de noir este intensă, aparte.

Sursă foto: Nitelashop.ro

În funcție de cantitatea de zahăr

După procesul de degorjare (eliminarea depunerilor de drojdie și a unei mici cantități de vin), conținutul sticlelor se completează cu o licoare care conține vin de bază și o anumită cantitate de zahăr. În acest fel, se pot obține mai multe tipuri de șampanie:

  • Șampanie brut-naturală – nu conține deloc zahăr sau are o cantitate foarte mică, de până la trei grame pe litru;
  • Șampanie extra brută – are între trei și șase grame de zahăr pe litru;
  • Șampanie brută – este un tip de băutură foarte popular, pentru că are o aromă destul de intensă, iar conținutul de zahăr este de până la 15 grame pe litru;
  • Șampanie extra seacă – conține între 15 și 20 de grame pe litru;
  • Șampanie seacă – are între 20 și 35 de grame pe litru;
  • Șampanie demiseacă – are până la 50 de grame de zahăr pe litru și este mai dulce.

În funcție de procesul de maturare

Toate tipurile de șampanie trebuie ținute la maturat cel puțin 15 luni, iar în acest caz putem vorbi despre vin spumant non-vintage. Dacă șampania stă în cramă cel puțin trei ani, o putem încadra la băutură vintage. De asemenea, mai există o categorie de șampanie multi-vintage: se amestecă sortimente de vin vintage din diferite perioade.

Cum se servește șampania?

Înainte de a recomanda modalități de servire a șampaniei, trebuie să explicăm cum se deschide corect o sticlă de vin spumant. Dopul nu trebuie să sară și să zboare în încăpere, iar lichidul nu trebuie să se reverse ca într-o fântână arteziană și să se irosească.

 

Acum că ai înțeles cum nu trebuie deschisă o sticlă de șampanie, iată cum poți proceda: scoate folia sau capsula de staniol din jurul dopului și slăbește coșul de sârmă. Învârte ușor sticla, în timp ce ții ferm mâna deasupra dopului. Presiunea din interiorul recipientului va scoate dopul încet și se va auzi un sunet stins.

Sursă foto: Freepik

 

Șampania se poate servi fie ca atare, pentru un răsfăț sau pentru a sărbători, fie alături de anumite alimente și preparate culinare. Fiecare tip de vin spumant poate avea câteva recomandări gastronomice:

  • Șampanie rosé – fructe roșii, somon afumat, rață, pește, fructe de mare, mâncare picantă;
  • Șampanie blanc de blanc – sushi, fructe de mare, brânzeturi, aperitive, paste, homar;
  • Șampanie blanc de noir – brânzeturi maturate, foie gras, pui, pește, fructe de mare, homar, crustacee, caviar;
  • Șampanie brut-naturală sau extra brută – antreuri, pește, porc, fructe de mare, stridii;
  • Șampanie brută – brânzeturi, deserturi mai puțin dulci;
  • Șampanie extra seacă și seacă – pui, brânzeturi, mezeluri, foie gras;
  • Șampanie demiseacă – deserturi, în special cele cu ciocolată (mousse) sau cu fructe (tartă); brânzeturi.

 

Desigur, mâncărurile care pot fi însoțite de un pahar de șampanie sunt numeroase. În plus, fiecare tip de șampanie în parte are mai multe caracteristici: de pildă, poate fi vintage blanc de blanc extra brută sau non-vintage rosé demiseacă. În aceste situații, se pot schimba recomandările referitoare la asocierea vinului spumant cu diferite preparate culinare.

 

De asemenea, ține cont că nu este indicat să ții șampania la congelator. Aceasta se servește la o temperatură cuprinsă între cel puțin 6-7 grade și cel mult 10-15 grade Celsius, în funcție de băutură și de specificațiile producătorului.

 

Achiziționează o șampanie premium pentru a marca o ocazie specială sau pur și simplu pentru un moment de relaxare și de răsfăț. Descoperă fiecare sortiment de vin spumant și bucură-te de aromele specifice, aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Continut restrictionat persoanelor sub 18 ani

Confirm ca am peste 18 ani

sau

Intotdeaua consuma responsabil!