Istoria vinarsului: pentru oamenii cu gusturi rafinate

Istoria vinars: pentru oamenii cu gusturi rafinate

Sursă foto: Shutterstock.com

Vinarsul, supranumit și „cognacul de România”, este un tip de brandy local cu o istorie bogată, care se obține printr-un mod specific de preparare ce poartă numele de „dublă distilare”. Poate fi realizat din struguri, mere și alte tipuri de fructe, iar în unele regiuni maramureșene este cunoscut ca „jinars”. De asemenea, în timpul vechilor Principate Române, acesta era numit rachiu. Descoperă legendele care există despre vinars, cum se diferențiază de coniac, care este istoria acestuia și care sunt cele mai populare branduri de vinars din România.

Istoria vinars: pentru oamenii cu gusturi rafinate

Ce este vinarsul

Istoria vinars

Cum se obține vinarsul?

Care sunt cele mai cunoscute branduri de vinars?

Vinars Brâncoveanu

Vinars Jidvei

Vinars Jad

Vinars Miorița

Vinars Grand Passion VSOP

Vinars vs. cognac

Ce este vinarsul

Vinarsul este o băutură alcoolică ce are o concentrație între 37,5% și 86% de alcool etilic, fiind obținut prin învechirea vinului distilat în butoaie de lemn de stejar. I se mai spune, în mod greșit, și coniac, însă adevărul este că această băutură poate fi numită astfel doar dacă este realizată din anumite soiuri de struguri care cresc în regiunea Cognac din Franța.

Vinarsul are diferite grade de învechire. Dacă pe eticheta sa apare litera „V”, înseamnă că este învechit pentru cel puțin un an. De asemenea, vinarsul care poartă emblema VS (sau Very Special), a fost învechit 3 ani. Vinarsul de tip Very Superior Old Pale, sau VSOP, a fost învechit minim 5 ani, în vreme ce învechirea unui vinars marcat XO (sau Extra Old) depășește 7 ani.

Istoria vinars

O veche legendă franceză spune că dubla distilare prin care este obținut vinarsul a fost inventată de cavalerul de Croix Maron, senior de Segonzac. Acesta a visat că Necuratul l-a băgat într-un cazan pentru a-i fura sufletul. Mulțumită credinței sale înrădăcinate, nobilul a rezistat primei fierberi, însă Diavolul, văzând acest lucru, l-a mai trecut încă o dată prin foc. Atunci când cavalerul s-a trezit din acest vis nebunesc, i-a venit ideea de a extrage întreaga esență din „apa vieții” (sau eau-de-vie, așa cum era numit în vremea respectivă brandy-ul) printr-un proces similar: dubla distilare.

În fapt, vinarsul, sau brandy, este creat pentru prima dată în 1411 de către călugării francezi din Armagnac. Tehnica pentru a obține această licoare este popularizată, însă, în secolul al XVI-lea, de către olandezi, care o descoperă din pură întâmplare. Ei încep să importe vin din regiunile Champagne și Borderies, navigând pe mare către porturile Cognac și Charentais. În timpul transportului, însă, vinul se strică, așadar negustorii încep să îl distileze și îi dau numele de „brandwijn”. Acest cuvânt este tradus în limba engleză prin „brandywine”, iar apoi este înlocuit în limba vorbită cu termenul de „brandy”. Olandezul „brandwijn” înseamnă, în traducere mot à mot, „vin ars”.

A doua distilare a vinului de către negustorii olandezi era realizată nu doar pentru prezervarea acestuia, ci și pentru evitarea unor taxe prea mari pentru vinul importat. Taxele erau aplicate în funcție de cantitatea de vin transportat, așadar era mai avantajos pentru comercianți să aducă în țară o cantitate mai mică obținută în urma distilării, iar înainte de vânzare să adauge apă, scăzând astfel și nivelul de concentrare al alcoolului etilic din celebra băutură.

Cum se obține vinarsul?

Sursă foto: Shutterstock.com

Vinarsul se obține din struguri timpurii, nu foarte copți, astfel încât concentrația acidului să fie mai mare, iar nivelul glucidelor mai scăzut. Distilarea vinarsului se realizează în două părți. În prima etapă se o distilare la foc deschis, fiind eliminată destul de multă apă. Se obține astfel un vin cu o concentrație de 28-30% de alcool etilic.

În a doua etapă, produsul este distilat încă o dată la foc deschis, transformându-se în vinars. În vasul de distilare se va găsi vinars de diferite concentrații de alcool. Cel de concentrație mare, de 83%, are un miros neplăcut, iar cel de concentrație mică se îndepărtează. Vinarsul care se găsește în comerț este cel de concentrație medie, cel mai bun dintre cele trei tipuri care se găsesc în cazanul de distilare. Înainte de a fi pus în vânzare, este prezervat pentru a trece prin procesul de maturare în butoaie impresionant de mari din lemn de stejar. De aici capătă vinarsul acea culoare brună aurie.

Care sunt cele mai cunoscute branduri de vinars?

Vinars Brâncoveanu

Vinarsul Brancoveanu XO are un gust de fructe uscate, nuci și corp lemnos, alintându-ți și simțul olfactiv cu un miros subtil de migdale, vanilie și note lemnoase. Cu o perioadă de maturare de 7 ani, acesta poate fi consumat sec în timpul mesei, pentru o experiență cu adevărat deosebită. Inspirat din personalitatea domnitorului Constantin Brâncoveanu, care la 40 de ani era descris ca „frumos, isteț, împodobit cu învățătură și versat în afacerile țării”, vinarsul Brâncoveanu are cu adevărat un caracter nobil, adresându-se acelora care apreciază autenticitatea, curajul și dinamismul.

Vinars Jidvei

Vinarsul Jidvei VS este un întreg univers de legendă și tradiție, îmbuteliat într-o sticlă de 700 de ml de plăcere pură. Înflăcărat și sălbatic înainte de procesul de maturare, acesta începe să-și câștige noblețea respirând prin porii butoaielor de stejar transilvănean, unde rămâne pentru cel puțin 3 ani, căpătând acea culoare aurie inedită, care amintește de chihlimbar. Obținut prin distilarea unui vin nobil, creat numai din struguri proaspeți, vinarsul Jidvei are o textură catifelată, emanând un miros bogat și fructat, cu accente de fructe uscate, vanilie și condimente lemnoase. Gustul său de neegalat dezvăluie arome bogate de nuci și de fructe.

Vinars Jad

Vinarsul JAD XO își poartă amprenta nobilă a timpului ca niciun alt vinars, acesta fiind maturat timp de 40 de ani în butoaie din lemn de stejar. Cu siguranță îți va încânta simțurile prin complexitatea sa aromatică unică. Cu o culoare rubinie strălucitoare, a focului care mocnește în șemineu, acesta amintește de procesul de dublă distilare la foc direct. Dar culoarea densă nu este singura care încântă, aceasta fiind completată și de un gust bogat, cu note de tabac, ciocolată și cafea, accentuate de note discrete de scorțișoară, vanilie și piper, pe care le completează subtil aromele elegante de nuci verzi și coajă de portocală confiată.

Vinars Miorița

Vinarsul Miorița 30 ani, obținut din dubla trecere prin foc a strugurilor de înaltă calitate, este păstrat la maturat pentru 30 de ani în butoaie din lemn de stejar impresionante, cu o capacitate de 450-600 litri, timp în care își capătă acea culoare tomnatică intensă, castaniu roșiatică. Acest vinars îți va bucura vălul palatin prin note de nuci pecan și ciocolată caldă, care se răsfrâng în tușele aromatice de stafide și în nuanțele puternice de mosc și de tutun. Sărbătoarea gustativă este completată, în final, de note condimentate de cuișoare și de o aromă delicată de vanilie.

Vinars Grand Passion VSOP

Vinarsul Grand Passion VSOP, la fel ca coniacul, este obținut prin distilarea unor soiuri de struguri albi și roșii din regiunea Charente din Franța. În timpul maturării, băutura nobilă își formează caracterul unic, căpătând arome de stejar, vanilie și note discrete de alune. Admiră-i culoarea rubinie în timp ce rotești paharul în mână pentru a elibera mirosul său potent, cu note de toffee. De asemenea, gustul său este ușor condimentat, cu arome de piper alb spre final, iar aftertaste-ul este unul persistent și satisfăcător, cu note subtile de stejar și ușoare note sărate.

Vinars vs. cognac

Există o mare confuzie între vinars și coniac, iar acest lucru nu e de mirare, deoarece cele două băuturi au același aspect, se folosește același tip de pahar pentru coniac și pentru vinars, gradele lor de calitate sunt similare și sunt obținute prin procese aproape identice.

Pentru a clarifica acest aspect, trebuie să afli că toate coniacurile sunt vinars (sau brandy), însă nu toate vinarsurile sunt coniac. După cum am mai spus și mai sus, cuvântul „brandy” a fost dat de englezescul „brandywine”, care la rândul său vine din olandezul „brandwijn”, adică „vin ars”. Vinarsul desemnează orice distilat de vin, dar poate proveni și din produse distilate din alte tipuri de fructe.

Coniacul este o varietate de brandy (sau vinars), realizată numai din soiuri de viță de vie cultivate în anumite regiuni din Franța: regiunea Charente, dar și în zone care aparțin regiunilor Dordogne și Deux-Sevres, în total însumând 75.000 de hectare. Coniacul se realizează numai după anumite norme stricte, toți producătorii respectând regulile impuse de Biroul Național Interprofesional al Coniacului. Spre exemplu, este interzis adaosul de zahăr, iar vinul menit pentru a doua distilare poate fi realizat numai din struguri albi de anumite soiuri, așa cum sunt Ugni Blanc, Colombard și Folle Blanche.

Dacă ai descoperit deja varietățile de cel mai bun „coniac de România”, adică vinars, atunci e cazul să afli că brandurile cele mai cunoscute de coniac autentic sunt Martel, Hennessy, Remy Martin și Borderies.

Acum că ai aflat istoria vinarsului, care este procesul prin care se obține și care sunt cele mai cunoscute branduri, îți poți începe, încet-încet, inițierea în a deveni un adevărat connaisseur al acestei licori divine care este vinarsul. Poți începe să îți construiești un ritual în jurul acestei eau-de-vie, fie că alegi să o consumi înainte sau în timpul mesei, fie că o savurezi în tihnă alături de un trabuc de calitate sau o pipă care te lasă să te bucuri de adevăratul gust al tutunului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *