Istoria Dom Perignon: Șampania de lux pentru gusturi alese

Istoria Dom Perignon: Șampania de lux pentru gusturi alese

https://drive.google.com/file/d/1S3MD4cgAEdYARf-GB7NOcx3mI_97LQOi/view?usp=sharing (Shutterstock)

 

Șampania este un simbol al celebrării, al luxului și al bogăției. Evenimentele cu ștaif reprezintă astăzi oportunitatea perfectă de a sărbători cu opulență, ciocnind un pahar de șampanie de cea mai bună calitate.

 

În discuția despre băutura gusturilor alese nu putem umbri succesul Dom Perignon, o marcă de vin spumant cuvée, de care suntem siguri că ai auzit și tu.

 

  1. Ce este Dom Perignon?
  2. Șampania de lux Dom Perignon: O istorie fascinantă
  3. 10 lucruri de știut despre Dom Perignon
  4. Dom Perignon: Cele mai răspândite mituri

Ce este Dom Perignon?

 

Dom Perignon este un brand de epocă care denumește șampania produsă de Moët & Chandon.

 

Moët et Cie (Moët & Co.), compania fondată de Claude Moet în Epernay în 1743, a lansat marca Dom Perignon sub conducerea lui Robert-Jean de Vogue în 1936, ca prima băutură cuvée de prestigiu disponibilă în comerț.

 

Până în 1927, numele de marcă ”Dom Perignon” era deținut de Mercier, însă mai apoi acesta a fost ”oferit” drept cadou lui Moet atunci când Francine Durant Mercier s-a căsătorit cu Paul Chandon.

 

Șampania de lux Dom Perignon: o istorie fascinantă

 

Dacă există vreun nume iconic care îți vine în minte atunci când te gândești la băuturile alcoolice fine, cu siguranță acesta este Dom Perignon, un sinonim al stilurilor de viață fastuoase. Dar, cine este mai exact cel care stă în spatele acestei șampanii evervescente, atât de râvnite astăzi? Crezi sau nu, cel care a creat șampania cu același nume era un călugăr!

 

Dom Pierre Perignon a fost un călugăr benedictin francez, nascut într-o familie de opt copii, în regiunea Champagne din Franța (unde, de altfel, familia sa și deținea câteva podgorii). După ce a urmat cursurile unui colegiu iezuit, acesta a ajuns la mănăstirea Hautvillers din Marne. Aici, acesta a lucrat în cramă și astfel el și-a adus contribuția nu doar asupra dimensiunii podgoriei deținute de abație (care s-a dublat care urmare a eforturilor sale), ci și a calității vinurilor spumante produse aici.

 

La vremea respectivă, refermentarea în sticlă – cu alte cuvinte, metoda prin care șampania căpăta strălucirea specifică – era percepută ca o problemă uriașă de către vinificatorii din regiune.

 

Mulți ani, strugurii Dom Perignon au fost obținuți exclusiv din podgoriile istorice de la Hautvillers, acolo unde legendarul călugăr a și trăit. De-a lungul timpului, s-a folosit un amestec de 8 soiuri grand cru împreună cu primul vin istoric care se obținea în Hautvillers.

 

Mai apoi, dezvoltarea vinurilor spumante loc treptat până în secolul al XIX-lea, la mai bine de 100 de ani de la moartea lui Dom Perignon.

 

Călugărul benedictic, Dom Pierre Perignon a sosit la mănăstirea din Hautvillers în 1668. Acestuia i se atribuie meritele pentru descoperirea unor progrese tehnologice în ceea ce privește procesele de vinificare. Cu toate acestea, este doar un mit faptul că el este cel care a ”inventat” vinul spumant. De fapt, prima metodă tradițională de vin spumant a fost, cel mai probabil, realizată în Anglia.

 

Mai precis, versiunea spumantă a vinului – șampania, așa cum o cunoaștem cu toții astăzi – a fost descoperită accidental. Totul a început atunci când viticultorii celebrelor din regiunea Champagne au încercat să producă o băutură care să egaleze vinurile din Burgundia. În ciuda eforturilor depuse, aceștia nu au reușit să-și ducă la îndeplinire scopul, iar asta din cauza iernilor reci din regiune care au determinat oprirea din fermentația e vinului din pivnițe.

 

Și totuși, clima rece a favorizat refermentarea celulelor de drojdie, provocând eliberarea de dioxid de carbon. La început, mare parte din sticlă au explodat, însă cele câteva care au supraviețuit acestui fenomen chimic conțineau șampania, una dintre cele mai îndrăgite băuturi ale lumii moderne și nu numai.

 

Regele Franței, Hugh Capet, a început să servească vinul spumant în timpul meselor oficiale de la Palatul Regal, astfel băutura a devenit favorita oamenilor bogați și faimoși de la aceea perioadă.

 

Dar, să ne întoarcem acum la discuția despre Dom Perignon, cea mai prestigioasă marcă de băuturi de acest tip.

https://drive.google.com/file/d/1C14BdN2zbVS1kUR4Com44SjIc7lKJ4eG/view?usp=sharing (Shutterstock)

 

Concret, eforturile călugărului care a și ”botezat” această băutură s-au îndreptat către încercarea de a evita refermentarea în sticlă. Frere Pierre, succesorul imediat al lui Dom Perignon a documentat multe dintre realizările călugărului, inclusiv producerea unui vin alb din struguri roșii, dar și amestecarea strugurilor din diverse podgorii pentru a produce o băutură de calitate superioară.

 

Ceea ce este important de menționat este că Dom Perignon a stabilit principiile moderne ale fabricării șampaniei care sunt folosite și astăzi pentru prepararea acestei băuturi. De exemplu, acesta a descoperit o metodă prin care cojile de struguri și sucul acestor fructe puteau fi păstrate separat în timpul presării, obținând astfel culoarea deschisă a șampaniei.

 

Tot Don Perignon este cel care a folosit pentru prima dată dopul de plută pentru închiderea sticlelor de băutură, element care ajută la conservarea buleleor de aer. De asemenea, călugărul benedictin a modificat forma sticlelor de șampanie, folosind materiale mai groase pentru a preveni exploziile favorizate de acumularea de dioxid de carbon din sticle în timpul transportului. Practic, forma și stilul clasic al sticlelor de șampanie așa cum le cunoaștem cu toții astăzi îi sunt datorate lui Don Perignon!

 

10 lucruri de știut despre Dom Perignon

 

  1. Dom Perignon a fost primul cuvée de prestigiu introdus pe piață.

 

  1. Prima recoltă pentru producerea Dom Perignon a avut loc în 1921.

 

  1. Călugărul benedictin credea cu tărie că munca asiduă îi duce pe oameni mai aproape de Dumnezeu, acest principiu fiind și cel care l-a derminat să lupte pentru visul său: acela de a produse un vin spumant de calitate superioară.

 

  1. Chiar dacă nu ai avut ocazia să deschizi personal o sticlă de Dom Pérignon, cu siguranță vei fi surprins să afli că, în ciuda prestigiului, această băutură nu poate fi etichetată drept o șampanie grand cru. Numai băuturile obținute integral din anumite podgorii pot fi clasificate astfel, în timp ce Dom Perignon este fabricată din struguri care fac parte din parcelele originale din abația din Hautviller, încadrate de specialiști ca fructe Premier Cru.

 

  1. Dom Perignon este o șampanie vintage, prin ”vintage” înțelegându-se că este preparată doar în cei mai buni ani, din struguri recoltați integral în același an.

 

  1. Primii cumpărători ai Dom Perignon au făcut parte din rândul celor 150 de clienți ai Simon Bros &Co, compania care a importat Moet în Regatul Unit și care a comandat 300 de sticle.

 

  1. La scurt timp după achiziția efectuată de Simon Bros &Co, vinul spumant despre care vorbim a beneficiat de o atenție sporită pe piață; drept urmare, 100 de cutii au fost expediate imediat în Statele Unite ale Americii la scurt timp după aceea.

 

  1. Băutura Dom Perignon este întotdeauna obținută dintr-un amestec de Chardonnay și Pinnot Noir, chiar dacă procentele în care sunt utilizate fiecare dintre aceste două soiuri pot să difere de la o producție la alta.

 

  1. Dom Perignon este pastrat in sticla timp de (minim) 7 ani.

 

  1. Există o versiune rose a șampaniei Don Perignon, produsă pentru prima dată în 1959. Băutura este chiar mai scumpă decât sortimentul standard.

 

Dom Perignon: Cele mai răspândite mituri

https://drive.google.com/file/d/1rCg8tOH-5McGhoCW4lfG19wwGKZwbFXq/view?usp=sharing (Shutterstock)


Potrivit unor mituri, Dom Perignon a exclamat ”Vino repede, gust din stele!” atunci când a degustat pentru prima data șampania spumanantă pe care o obținuse. Cu toate acestea, prima apariție a citatului pare să fi fost în cadrul unei reclame în presa scrisă la sfârșitul anilor 1800.

 

Deși Dom Perignon a lucrat neobosit pentru a îmbunătăți calitatea și renumele vinurilor din districtul Champagnei al Franței, el nu poate fi considerat inventatorul șampaniei. Într-adevăr, meritele sale nu pot fi negate, acesta fiind cel care a prevenit fermentarea secundară a vinului.

 

De asemenea, printre cele mai răspândite mituri legate de Dom Perignon, călugărul, îl putem menționa și pe cel conform căruia acesta putea numi precis denumirea podgoriei de proveniență prin simpla degustare a unui strugure. De altfel, referirile la această degustare ”oarbă” au condus la un alt mit care circulă despre Dom Perignon, potrivit căruia acesta ar fi fost orb.

 

Contrar părerilor, călugărul benedictin nu a introdus conceptul de amestecare a sortimentelor de struguri din Champagne, ci mai debrabă îi putem atribui inovația amestecării strugurilor înainte de a-i trece prin presă.

 

Bucură-te și tu de o băutură cu istorie și încearcă șampania Don Perignon, alegerea prințesei Diana și a prințului Charles care au comandat nici mai mult, nici mai puțin de 99 de sticle pentru nunta lor! Profită de ofertele noastre și comandă acum Dom Perignon la preț avantajos de pe nitelashop.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *