Cum alegi o șampanie bună pentru ultima noapte din an?

Cum alegi o șampanie bună pentru ultima noapte din an?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/IRzq8sDxb7w

În România, șampania și vinurile spumante sunt asociate, în general, cu evenimentele festive, și se estimează că în țara noastră sunt consumate anual circa 5 milioane de sticle. Cel mai mare consum se înregistrează perioada Sărbătorilor de Iarnă, pentru că orice român petrece Revelionul, iar momentul trecerii în noul an e musai să fie marcat ciocnind un pahar de șampanie. Chiar și atunci se beau doar 1-2, maxim 3 pahare la miezul nopții, motiv pentru care șampania este trecută la capitolul „și altele” în lista de cumpărături. Cu toate acestea, nu este trecută niciodată cu vederea.

Într-un moment atât de special, credem că se cuvine să savurezi gustul unei șampanii de calitate și nu al unei simple băuturi cu bule, din care să sorbi formal, doar pentru a marca începutul noului an. De aceea, ne-am gândit că în prag de Sărbători ar fi utile câteva sfaturi pentru alegerea unei șampanii bune.

 

Cum alegi o șampanie bună pentru ultima noapte din an?
Cum alegi o șampanie de calitate pentru Revelion
Cum afli soiurile de struguri
Ce înseamnă „Brut nature” și „Zero dosage”
Cu cât mai veche, cu atât mai bună
Șampanie specială pentru ultima zi din an: 3 produse recomandate
Armand de Brignac
Dom Pérignon
Moёt & Chandon
Preparate alături de care poți servi șampania

 

Cum alegi o șampanie de calitate pentru Revelion

De multe ori, șampania pe care o desfacem de Revelion poartă generic această denumire, fiind, de fapt, un vin spumant sau un vin spumos. O șampanie autentică este doar cea produsă în regiunea Champagne din Franța, de unde i se trage și denumirea. Celelalte băuturi similare șampaniei, dar produse în alte regiuni, sunt vinuri spumante, obținute prin aceeași metodă însă cu struguri din alte podgorii.

Mai există o a treia categorie, a vinurilor spumoase, impregnate cu dioxid de carbon după prima fermentare, în timp ce șampania și vinurile spumoase trec prin două faze de fermentare. În cea de-a doua fază, ele rețin dioxidul de carbon în mod natural aceasta fiind și explicația faptului că sunt îmbuteliate în sticlele speciale pe care le știm cu toți, care trebuie să reziste la presiuni de cel puțin 6 bari.

Cum afli soiurile de struguri

Pentru a afla ce fel de șampanie torni în pahar, este de ajuns să studiezi etichetele și să știi să interpretezi simbolurile înscrise pe acestea. Astfel, pe unele etichete vei găsi specificația „Blanc de noirs”, în timp ce altele poartă înscrisul „Blanc de blancs”. În primul caz, înseamnă că este vorba despre o șampanie produsă din struguri Pinot Noir sau Pinot Meunier, care sunt soiuri roșii, dar au sucul alb. Produsul obținut va fi astfel o șampanie albă, obținută din struguri roșii. De cealaltă parte „Blanc de blancs” se traduce „alb de albi” ceea ce înseamnă că șampania este produsă din soiuri albe. Toate șampaniile autentice, inclusiv șampaniile de lux, sunt produse din struguri albi din soiul Chardonnay.

Ce înseamnă „Brut nature” și „Zero dosage”

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/HSHUAS-8_HQ

Pe o sticlă de șampanie bună vei găsi și una dintre aceste specificații, trecută, de obicei, imediat sub brandul producătorului. Ele indică faptul că în băutură a fost adăugată o doză foarte mică de zahăr în ultima etapă a procesului de fermentație, sau că nu a fost adăugat deloc. O șampanie marcată „Brut nature” are adăugată o doză de cel mult trei grame de zahăr la litru, în timp ce șampaniile „Zero dosage” nu conțin zahăr adăugat. O șampanie pe care vei găsi una dintre aceste specificații trecută pe etichetă este superioară celor care nu sunt marcate astfel, având o aromă distinctă pe care o vei simți de la prima sorbitură.

Cu cât mai veche, cu atât mai bună

Oricine știe că vinurile devin mai bune pe măsură ce se învechesc mai mult, iar acest lucru este valabil și în cazul șampaniei. Pentru a fi considerată bună, o șampanie trebuie să aibă cel puțin trei ani vechime, însă secretul nu stă doar în „vârsta“ ei. Ideal este ca o șampania veche să fie produsă exclusiv din struguri culeși în același an. Spunem asta pentru că este o practică obișnuită ca producătorii să apeleze la vinuri maturate din producția anilor precedenți, amestecate cu vinuri noi. De obicei, se păstrează o rezervă de vinuri din anii foarte buni, pentru a transmite aroma șampaniei produse ulterior, însă cele mai bune șampanii rămân cele obținute din struguri culeși în același an.

Șampanie specială pentru ultima zi din an: 3 produse recomandate

Pe lângă sfaturile utile oferite deja, ne-am gândit că ar fi bune și câteva exemple clare de șampanii deosebite pe care merită să le desfaci de Revelion

Armand de Brignac

Sursa foto: https://nitelashop.ro/produs/armand-de-brignac-la-collection-6-sticle-x-0-75l/

Nu doar noi îți recomandăm această șampanie, ci și alte personalități mult mai cunoscute precum Leonardo DiCaprio, George Clooney, Rihanna, Beyoncé, Jay Z sau Louis Figo. Toți sunt fani declarați Armand de Brignac și te poți încrede în gusturile lor, având în vedere că au băut mult mai multă șampanie decât bem noi la Revelion și alte ocazii. Este produsă în Franța, în regiunea Chigny-les-Roses, fiind disponibilă în variantele blanc de blanc și brut rose.

Dom Pérignon

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Kv3Fth3f9K8

Vorbim, poate, de cea mai cunoscută marcă de șampanie, Dom Pérignon fiind un brand despre care ai auzit chiar și fără să vrei. Producătorul este axat doar pe șampaniile vintage, astfel că orice sticlă de Dom Pérignon are cel puțin opt ani vechime. De la prima degustare, șampania își dezvăluie aromele specifice, arome care diferă în funcție de anul în care a fost produsă. Totuși, întotdeauna reprezintă o combinație greu de uitat. Are o dulceață specifică ananasului, pepenelui galben și fructelor de mango, combinată cu aroma puțin mai discretă de coajă de portocală și mandarine.

Moёt & Chandon

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cq8L5ZkO9UY

La fel de renumite sunt și șampaniile marca Moёt & Chandon, care reunesc mai multe soiuri, toate de cea mai bună calitate. Nouă ne-a atras atenția în mod special Nectar Imperial Rose, care te captivează încă înainte de a o degusta, datorită mirosului de căpșune, zmeură și rodie, completat cu o tentă ușoară de vanilie și mentă proaspătă. Mai trebuie menționată culoarea corai cu reflexe puternice roz-aurii și gustul care emană finețe și prospețime.

Preparate alături de care poți servi șampania

La fel ca orice băutură, și șampania se poate servi însoțită de o gamă variată de alimente, iar alegerea acestora se face în funcție de tipul băuturii. Astfel, o șampanie Blanc de noir este un companion excelent pentru caviar, dar și pentru mezelurile fine afumate. În același timp, șampania Blanc de blanc se potrivește doar cu mâncăruri rafinate, cum ar fi stridiile sau tartele cu somon.

De asemenea, se spune despre curry că are capacitatea de a accentua aromele șampaniei. De aceea, mâncărurile care conțin acest condiment pot fi servite alături de o cupă de șampanie de orice fel. Mâncărurile ușoare pe bază de carne de pui sau pește, dar și cele care conțin condimente nepicante sunt și ele potrivite pentru șampanie.

Nu în ultimul rând, șampaniile rosé și cele intens aromate merg foarte bine cu dulciurile servite la desert.

Indiferent de tipul de șampanie ales pentru noaptea de Revelion, aceasta trebuie băută din pahare alungite, cu picior înalt, pentru a simți mai bine aroma. Trebuie să știi că șampania nu se ține la frigider și poate fi pusă la rece doar cu maxim jumătate de oră înainte de a o desface. Temperatura scăzută, dar și vibrațiile produse de motorul frigiderului pot afecta calitățile șampaniei, iar aceasta nu va mai fi atât de aromată și de acidulată pe cât ar trebui.

Așadar, dacă dorești să intri în noul an savurând o băutură de calitate, acum știi cum trebuie să procedezi pentru a alege cea mai bună șampanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *