Ce este Brandy-ul și care e diferența între această băutură, Coniac și Vinars?

Ce este Brandy-ul și care e diferența între această băutură, Coniac și Vinars?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/drink-whiskey-brandy-alcoholic-beverages-51365/

 

Să ne imaginăm că ești într-un bar sau chiar acasă la un prieten și ești întrebat direct și fără menajamente: ce preferi? Brandy, Cognac sau Vinars? Vei alege la întâmplare sau vei cere explicații? Pe ce criterii îți vei baza decizia? De un lucru suntem siguri, cei care au citit deja acest articol vor răspunde fără probleme la această întrebare.

 

Decât să-ți explicăm pe scurt care este diferența dintre băuturi, explicația fiind una extrem de simplă, în cele ce urmează îți vom da mai multe detalii pentru fiecare în parte. În acest fel vei putea răspunde la întrebarea de mai sus chiar cu lux de amănunte și argumente!

 

Ce este Brandy-ul?

 

Ce băutură este brandy? Pe scurt, brandy-ul este o băutură distilată din suc de fructe fermentate. De obicei acele fructe sunt strugurii, deși pot fi folosite inclusiv merele, caisele, piersicile și alte asemenea fructe. Este una dintre cele mai populare băuturi spirtoase și vedeta unora dintre cele mai apreciate cocktailuri.

 

Din ce se face brandy? Cum brandy-ul nu reprezintă o anumită băutură, ci o suită generală de alcooluri, nu putem spune că are un proces de producție strict și pentru care să existe anumite reguli bine definite. Totuși, există niște instrucțiuni de bază. Procesul va începe prin fermentarea mustului sau a altor fructe, urmând apoi etapa de distilare. În general, brandy-urile care se folosesc de struguri de calitate drept materie primă se vor produce în cantități mici, se vor distila de două ori și se vor matura în butoaie de stejar pentru cel puțin doi ani înainte de îmbuteliere.

 

Pe de altă parte, brandy-urile mai puțin pretențioase, adică cele de larg consum, utilizează mai degrabă strugurii de masă sau alte fructe, se distilează o sigură dată, de regulă în distilatoare verticale, tip coloană. Acestea vor fi maturate tot în butoaie de stejar, dar vor fi amestecate înainte de îmbuteliere.

 

Există mai multe tipuri de brandy, unele chiar foarte cunoscute și populare. Printre cele mai apreciate putem menționa:

 

  • Armagnac, produs în conformitate cu standardele stricte din regiunea din Franța cu același nume;
  • American Brandy, popular mai ales în state, mai ieftin și mai puțin calitativ decât varietățile franțuzești;
  • Calvados, un alt brandy din Franța, produs din mere și maturat minim doi ani în butoaie de stejar;
  • Pisco, popular mai ales în Chile și Peru, realizat din diverse tipuri de struguri și maturat în damigene de sticlă sau de oțel inoxidabil. Seamănă puțin cu vodca;
  • Applejack sau Laird’s Applejack așa cum este el cunoscut pe piața americană. Probabil că-ți dai seama după nume că este făcut din mere. E similar cu Calvados, dar ceva mai puternic;
  • Grappa, un brandy de origine italiană, este obținută după prelucrarea strugurilor;
  • Și, surpriză, Cognac! Despre el vei afla în cele ce urmează!

 

Cum se bea brandy? În principiu, ai de ales între trei metode: simplu, cu gheață sau în cadrul cocktailurilor. Dacă îl bei simplu te sfătuim să încălzești paharul în mână mai întâi, să agiți lichidul, să te bucuri de mirosul băuturii și de abia la final să guști. După ce te-ai bucurat de aromele brute, poți adăuga și câteva picături de apă.

 

Ce este Coniacul?

 

Așa cum ai văzut mai sus, coniacul este un tip de brandy. Dar, pentru ca un brandy să fie clasificat drept Cognac, el trebuie să fie produs în regiunea cu același nume, luând în seamă niște reguli deosebit de stricte. De pildă, există doar un anumit tip de struguri pentru coniac, mai exact doar strugurii albi care cresc în una din cele șase zone ale regiunii franceze. Aceste arii îndeplinesc anumite condiții speciale de climă, topografie și sol.

 

Așadar, coniacul este o formă de vin distilat. Sezonul de distilare începe de la 1 octombrie și se termină pe 31 martie, timp în care coniacul trebuie distilat de două ori, doar în distilatoare de cupru. Așa cum spuneam și mai sus, procesul de producție va fi mult mai strict decât în cazul brandy-ului. E adevărat, cu toate astea, și calitatea coniacului poate să varieze. După fermentare, vinul se va distila de două ori, iar apoi va intra într-un proces de maturare timp de minim doi ani. Pentru început va fi turnat în butoaie de stejar noi, evident de origine franțuzească, după care va fi mutat în butoaie mai vechi pentru a nu extrage prea mult din esența lemnului.

 

Mai apoi, băutura va fi amestecată cu alte alcooluri maturate, rezultatul fiind supus unui nou proces de maturare, înainte de îmbuteliere. Cifra sau stelele de pe etichetă fac referire la vechimea coniacului, adică la vechimea celui mai tânăr component din amestec. Așadar, există mai multe tipuri de coniac, după cum urmează:

 

  • VS/Very Special, adică foarte special, băutură maturată cel puțin doi ani în butoaie de stejar;
  • VSOP/Very Superior Old Pale, o băutură în care cel mai tânăr ingredient a fost maturat cel puțin patru ani în butoaie de stejar;
  • XO/Extra Old, în cazul căruia cel mai tânăr ingredient a fost maturat în butoaie de stejar cel puțin șase ani.

 

Desigur, există mult mai multe tipuri de amestec, deci și de Cognac, dar acestea sunt cele mai cunoscute. Acum că ai aflat ce înseamnă stelele la coniac, citește mai departe pentru a descoperi și cum se bea!

 

La fel ca brandy-ul, Cognacul se poate bea simplu, cu gheață/apă sau ca ingredient într-un cocktail. Optează pentru un pahar lung și îngust pentru a te bucura la maximum de arome!

 

Ce este Vinarsul?

 

Așdar, ce este vinarsul și, mai important, care este diferența dintre coniac și vinars? Ei bine, vinarsul este nici mai mult, nici mai puțin decât coniacul românesc! Acesta se obține prin distilarea vinului în butoaie de lemn de stejar și în anumite zone ale țării este cunoscut și sub denumirea de jinars.

Băutură se obține din strugurii timpurii, cei care nu s-au copt încă, pentru o mai mare concentrație de acid. În prima etapă se va ditila la foc deschis pentru a elimina cât mai multă apă și băutura va deveni vinars de abia la a doua distilare.

 

Tipurile de vinars se categorisesc în funcție de vechimea lor, după cum urmează:

 

  • V, adică învechit cel puțin un an;
  • VS, învechit cel puțin trei ani;
  • VSOP, învechit cel puțin cinci ani;
  • XO, învechit cel puțin șapte ani.

 

Având în vedere numeroasele asemănări dintre ele, vinarsul se consumă la fel ca brandy-ul sau coniacul.

 

Ei bine, acum poți argumenta alegerea făcută și vei înțelege de fiecare dată ce bei. S-ar putea chiar să-ți uimești prietenii cu toate aceste cunoștințe. Ce te faci totuși dacă niciuna dintre băuturile de mai sus nu este pe placul tău? Ai de ales între numeroase tipuri de whisky, deci stai fără griji. Indiferent de alegere, savurează responsabil!

 

One thought on “Ce este Brandy-ul și care e diferența între această băutură, Coniac și Vinars?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *