Care este cel mai bun coniac românesc și cum îl alegi

Care este cel mai bun coniac românesc și cum îl alegi

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/cognac-on-cut-glass-bottom-placed-on-table-6341420/

 

Pasionații probabil cunosc deja istoria coniacului și cum aceasta a luat naștere într-o regiune din sud-estul Franței care poartă și numele băuturii. Și totuși, câți dintre cunoscători au încercat și un coniac bun românesc? Chiar dacă povestea a început în Franța, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura și de versiunea autohtonă a băuturii, nu? Așadar, în cele ce urmează, îți vom prezenta cel mai bun coniac românesc, sau cel puțin care credem noi că sunt cele mai apreciate mărci, dar și cum să îl alegi. Sper că te-ai așezat confortabil și ai pregătit deja paharele!

 

Care este cel mai bun coniac românesc și cum îl alegi

Ce este coniacul?

Cum se bea coniacul?

Ce tipuri de coniac există?

Cum alegi un coniac bun?

Brandul

Clasificarea

Regiunea

Care este cel mai bun coniac românesc?

Coniac Vinars Brâncoveanu

Coniac Vinars Miorița

Coniac Vincon Jad

 

Ce este coniacul?

 

Denumit după orașul Gognac din Franța, așa cum am menționat și în introducere, coniacul este de fapt o varietate de brandy. Totuși, ca un brandy distilat să fie recunoscut drept coniac, trebuie să îndeplinească diverse condiții legate de metoda de producție.

 

În primul rând, coniacul trebuie să fie fabricat doar din soiuri de struguri specifice, trei la număr. Brandy-ul de exemplu poate fi fabricat și din pere, mere sau alte fructe. În al doilea rând, trebuie să fie distilat de două ori în vase de cupru și mai apoi maturat în butoaie de stejar francez din Tronçais sau din Limousin. Culoarea coniacului se datorează acestor butoaie. Ca mod de maturare, coniacul este asemănător cu vinurile sau whisky-ul, iar majoritatea coniacurilor sunt învechite mult peste cerința legală minimă.

 

Coniacul de obicei va fi mai scump decât brandy-ul, prețul celui din urmă fiind stabilit în funcție de vechimea sa, iar al coniacului în funcție de modul de realizare.

 

Cum se bea coniacul?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pOnv-2Xwkrc

 

Dacă vrei să bei coniacul ca la carte, totul începe cu paharul. Vei avea de ales între trei tipuri, mai exact paharul de tip lalea, cel de tip balon și cel care se clatină. Cel de tip lalea este mai popular deoarece va pune la dispoziție spațiul necesar pentru ca băutura să-și dezvolte aroma. De asemenea, pereții înguști vor asigura faptul că un cunoscător va putea să se bucure din plin de aroma coniacului. Deși seamănă oarecum cu un pahar de vin din cauza piciorului lung, aspectul de pâlnie îl va scoate mereu în evidență.

 

Paharul de tip balon este robust și scund și este mai popular în rândul publicului larg și mai puțin între cunoscători. Cel care se clatină, adică cel fără picior, este mai degrabă o invenție amuzantă.

 

Coniacul se va servi de obicei la temperatura camerei, deși există și varietăți care sunt concepute special pentru o servire rece. În funcție de contextul social se va opta pentru sortimentele VS sau VSOP, dacă ești la bar sau la petrecere, sau pentru XO dacă vrei să te bucuri în intimate de această băutură.

 

În ceea ce privește degustarea, noi te sfătuim să urmezi pașii următori:

 

  • Toarnă nu mai multe de un deget sau două și plimbă băutura pe pereții paharului pentru ca aburii de alcool să se elibereze;
  • Așteaptă câteva minute înainte de a bea. Băutura se va încălzi în mâna ta;
  • Analizează mai întâi culoarea, ce poate varia de la caramel și bej până la nuanțe închise de roșu;
  • Ridică paharul la nivelul bărbiei și bucură-te de buchet;
  • Coniacul se gustă, nu se bea, asta dacă vrei să-i simți pe deplin aroma. Așadar soarbe și savurează pe îndelete.

 

Ce tipuri de coniac există?

 

Pe lângă faptul că există niște reguli foarte stricte de producție, coniacul se bucură și de un sistem riguros de clasificare. Așadar, fiecare sticlă va purta o inscripție care va indica vechimea băuturii și un număr de steluțe, după cum urmează:

 

  • VS vine de la Very Special, produs care primește trei steluțe pentru a indica faptul că licoarea a fost maturată cel puțin doi ani;

 

  • VSOP vine de la Very Special/Superior Old Pale, cea mai răspândită varietate, cea care a fost păstrată în butoaie de stejar cel puțin patru ani;

 

  • XO vine de la Extra Old, maturat cel puțin șase ani. Există sortimente care sunt învechite chiar și 20 de ani.

Ține minte și faptul că, în cazul coniacului, nu este atât de importantă vârstă precum proveniența! Ce alte aspecte mai contează?

 

Cum alegi un coniac bun?

 

Un coniac bun este o experiență desăvârșită. Și, pentru a obține cea mai bună experiență, trebuie să iei în calcul anumite criterii. Apropo, dacă ești și gurmand, află mai multe despre băuturile alcoolice folosite la gătit.

 

Brandul

 

Dacă nu ești în căutarea celui mai bun coniac românesc te vei îndrepta spre nume mari precum Martell, Hennessy, Courvoisier și Remy Martin. Da, acestea vor costa mai mult și datorită calității, dar și din cauza campaniilor de promovare care pompează destul de mulți bani în imaginea lor. Dacă bugetul nu este unul colosal și nici nu vrei să începi cu cele mai tari mărci, poți încerca branduri mai puțin cunoscute, dar totuși calitative. Noi sugerăm: Delamain, Tesseron, Hine sau Frapin.

 

Clasificarea

 

În funcție de clasificările explicate mai sus (VS, VSOP și XO) te vei bucura de arome diferite, calitatea nefiind influențată de vechimea băuturii.

 

Regiunea

 

Recomandarea noastră va fi să alegi o zonă recunoscută pentru fabricarea coniacului, de exemplu Grande Champagne.

 

Care este cel mai bun coniac românesc?

 

Gusturile nu se discută, așadar am alcătuit un top trei. Tu vei decide care coniac românesc, adică vinars, se potrivește mai bine cu gusturile tale. Iată propunerile noastre:

 

Coniac Vinars Brâncoveanu

Sursa foto: https://nitelashop.ro/wp-content/uploads/2018/08/brancoveanu_XO.jpg

 

Coniacul Brâncoveanu este considerat drept cel mai bun din țară și pe bună dreptate. Acesta merge de minune cu mâncarea tradițională românească, mai ales datorită aromelor sale intense de vanilie, caramel, citrice și lemn. Se obține din vița de vie Feteasca regală și se învechește pe o perioadă de șapte ani în zona Carpaților. Dacă varianta XO este bogată în arome de caramel și migdale, sortimentul VSOP se remarcă prin notele de mere uscate și lemn de stejar.

 

Coniac Vinars Miorița

Sursa foto: https://nitelashop.ro/wp-content/uploads/2018/09/miorita-18ani.jpg

 

Vinarsul Mirorița este fabricat de Vincon România, cel mai mare producător din țară, prin distilarea vinurilor albe Aligote, Plavaie sau Feteasca Regală. Aromele cele mai pregnante sunt cele de condimente, fructe uscate, nuci pecan și ciocolată caldă. Domnii vor prefera acest sortiment grație nuanțelor masculine de tutun, dar și notelor stridente de cafea.

 

Coniac Vincon Jad

 

Fabricat tot de Vincon România, Coniacul Jad se obține din soiurile de struguri Aligote și Fetească Regală în podgoriile Panciu și Odobești. Mai popular sub formă de cocktail, decât împreună cu mâncarea, acest vinars surprinde prin aromele de nuci verzi, citrice, ciocolată și tabac, dar și notele subtile de curmale, stafide și cuișoare.

 

Încearcă-le pe toate trei și descoperă pe cont propriu care este cel mai bun coniac românesc. Preferi mai degrabă un whiskey? Află cum să-l alegi din acest ghid!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *