Rețetă de caisată de casă: Află cum se prepară această băutură tradițională

Rețetă de caisată de casă: Află cum se prepară această băutură tradițională

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/red-yellow-and-white-ceramic-plates-with-brown-bread-on-the-table-14020154/

Caisata de casă este una dintre băuturile tradiționale care sigur îți plac. Dintre multele tipuri de fructe care se coc la noi în țară, caisele sunt printre cele mai apreciate. Se folosesc la prepararea gemurilor și dulcețurilor, dar și a lichiorului tradițional și, în unele zone, chiar a rachiului. Gustul dulce și bogat al caiselor trece în alcool și formează o băutură cu arome bogate. Rețeta de caisată de casă nu este dificil de preparat, astfel că oricine o poate pune în practică. Caisata este perfectă ca desert sau digestiv și este băutura ideală pentru oaspeți. Oricine este impresionat după ce gustă o băutură atât de fină.

Ingrediente pentru caisata de casă

Caise

Caisele pentru caisată trebuie să fie din soiuri aromate. Din păcate, pe piață există și sortimente fără gust care plac mult comercianților doar pentru că rezistă bine la transport. Gustul fad sau prea acru se transmite și băuturii, aşa că este bine să eviți fructele de acest fel. Cumpără inițial doar câteva ca să nu te păcălești cu o cantitate prea mare. Încearcă-le ca să te convingi că sunt bune la gust și nu sunt stricate în interior.

Caisele trebuie să fie și bine coapte. Dacă sunt crude, cantitatea de zahăr din interiorul lor este redusă, iar aromele nedezvoltate complet. O caisă bine coaptă este moale. În ceea ce privește culoarea, aceasta trebuie să portocalie și, uneori, cu zone roșii. Există varietăți mici și varietăți de dimensiuni impresionante. Mărimea este mai puțin relevantă pentru rețeta de caisată de casă. Important este ca fructele să fie coapte și parfumate.

Alcool etilic de 90 de grade

Pentru a prepara orice tip de lichior, ai nevoie de alcool cu multe grade. Multe persoane cred că pot folosi orice tărie, dar această abordare este greșită. Țuica, pălinca sau rachiul au o cantitate redusă de alcool, de cel mult 55-60 de grade. În plus, păstrează aromele fructelor din care au fost produse. Și nici nu merită să strici o tărie făcută în casă, fără zahăr și plină de arome, într-un lichior. Distilatele de casă nu sunt indicate cu toate că le treci de două ori prin cazan. Chiar dacă folosești zahăr pentru a atenua gustul fructelor, acesta tot va ajunge în produsul final.

Cel mai indicat produs alcoolic pentru rețeta de caisată de casă este alcoolul de 90 de grade din cereale. Acesta este destul de tare pentru a păstra fructele în cea mai bună stare și pentru a face din produsul final o băutură cu mult caracter. Când este gata, caisata trebuie să aibă 22-30 de grade. În plus, gustul alcoolului din cereale este neutru, astfel că aromele caiselor nu sunt acoperite de cele ale altor fructe. Poți folosi și vodca, băutură care are, de asemenea, un gust aproape neutru.

Zahăr

Zahărul are rolul de a potența gustul lichiorului de caise. Poți alege zahăr alb, care este foarte rafinat, sau zahăr brun. Acesta din urmă este mai puțin procesat și conține și melasă. De aceea, are valori nutriționale superioare celui alb. Are și un ușor gust de caramel, de aceea trebuie să te gândești dacă îți place combinația de caramel și caise. Indiferent de zahărul ales, trebuie să nu exagerezi cu folosirea sa. Respectă cantitatea pe care o vei descoperi mai jos ca să obții o băutură bună.

Baton de scorțișoară sau sâmburi de caise

Pentru un plus de aromă, unele persoane adaugă scorțișoară printre ingredientele rețetei de caisată de casă. Scorțișoara face o casă bună cu aromatele caise, dar are un gust intens care modifică gustul general chiar și dacă o folosești în cantitate mică. Utilizarea ei este la latitudinea ta. Dacă vrei să simți doar gustul fructelor, atunci renunță la ea.

Alte persoane păstrează sâmburii caiselor și îi pun în băutură. Îi sparg, îi pisează, îi fărâmițează și îi pun alături de fructe și zahăr. Sâmburii de caisă au un gust plăcut, ușor amărui, dar acesta interacționează cu gustul caiselor. De aceea, trebuie să folosești o cantitate mică, dacă îți plac. Trebuie să ții cont și că sâmburii de caise, la fel ca ai altor fructe, conțin amigdalină, o toxină vegetală care în sistemul digestiv se transformă în cianură. În plus, în contact cu alcoolul, substanța se eliberează mai ușor.

Conform Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, consumul a trei sâmburi mici de caisă sau o jumătate dintr-un sâmbure mare poate depăși doza recomandată și poate produce intoxicație, cu efecte foarte neplăcute [1]. Consumul exagerat de sâmburi poate fi chiar fatal. Așadar, includerea sâmburilor de caise în rețeta de caisată de casă este problematică.

Cantități necesare

Pentru 1, 5 l de caisată ai nevoie de:
800 g de fructe coapte, curățate de sâmburi;
400 g zahăr alb sau brun;
750 ml de alcool etilic;
1 baton de scorțișoară sau câțiva sâmburi de caisă pisați (opțional);

 

 

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/side-view-peaches-bowl-plaid-cloth-wooden-background_10427926.htm#query=apricot&from_query=apricot%20juice&position=20&from_view=search&track=sph

 

Mod de preparare

Prepararea unei caisate de casă nu durează mult. În cel mult 20 de minute o termini, dacă ai toate ingredientele și recipientele pregătite. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Spală bine caisele întregi, pentru a îndepărta impuritățile. Taie-le în două și îndepărtează sâmburii. Dacă observi că au fermentat în interior sau sunt stricate, aruncă-le sau pune-le în cazanul de țuică. Taie apoi fiecare jumătate de caisă în două.
Dacă vrei să pui câțiva sâmburi în băutură, acesta este momentul potrivit pentru spargerea și pisarea lor.
Pregătește un borcan încăpător sau o sticlă cu gura suficient de largă pentru a permite pătrunderea bucăților de caise. Adaugă un rând de caise, unul de zahăr și tot așa, până se termină ingredientele. La mijlocul borcanului pune batonul de scorțișoară, dacă ai de gând să-l folosești. Sâmburii de caise pisați se pun deasupra.
Pune borcanul cu caisată la macerat, la temperatura camerei, timp de 3-4 zile. Agită zilnic, pentru ca siropul lăsat de caise să dizolve zahărul.
După ce deliciosul suc lăsat de fructe a dizolvat zahărul, toarnă alcoolul peste ingrediente și agită bine borcanul sau sticla. Acoperă-i deschiderea înainte, ca să eviți vărsarea conținutului.
Pune recipientul într-un loc răcoros, de exemplu un beci, o debara sau o cămară. Sticla sau borcanul trebuie închise etanș pentru ca alcoolul să nu se evapore și fructele să nu se strice.
După trei săptămâni, alcoolul, zahărul și aromele caiselor vor forma un lichior brut. Este caisata aproape perfectă. Spunem “aproape” pentru că mai ai ceva de făcut pentru a finaliza rețeta de caisată de casă. În timpul macerării și agitării, bucățile de caise se rup și se fărâmițează, ceea ce duce la umplerea lichidului cu fragmente de fruct. Ca să obții un lichior fin, trebuie să-l treci printr-o sită deasă. După strecurare, depozitează caisata în sticle închise etanș și pune-le la răcoare. Dacă o păstrezi astfel, te poți bucura de ea chiar și la 9 luni de la preparare.

Cum se servește caisata de casă

Fiind un lichior, caisata se servește la desert sau ca băutură de timp liber. Se consumă ca atare sau în diferite cocktailuri cu care să te răcorești vara. O poți folosi și la însiroparea blaturilor de prăjituri, la creme și alte deserturi, inclusiv la salate de fructe. Dacă îți plac lichiorurile de fructe, cu siguranță, vei aprecia și afinata, vișinata, nucata și lichiorul de pere. Dacă vrei arome exotice, merită să încerci lichiorurile de banane, vanilie sau cocos.

Caisată de casă este ușor de făcut. Ai nevoie de ingrediente de calitate, recipiente care se închid bine și de sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol.

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena