Cum se face afinata și care sunt cele mai populare mărci românești

Cum se face afinata și care sunt cele mai populare mărci românești

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/eVQBXxeCre4

Mai mult ca sigur îți place sa te delectezi cu băuturi fine internaționale din când în când și nu poți refuza un whisky de calitate sau un rom aromat. Și totuși, câteodată simți nevoia de a te întoarce la origini, la băuturile tradiționale românești de care te bucurai în tinerețe!

Dacă ți-a plăcut articolul despre cum se face palinca, o să te bucuri să descoperi că în rândurile următoare vom vorbi despre cum se face afinata. Mai exact, îți vom prezenta o rețetă de afinată sau lichior de afine, îți vom spune cum se face afinata de casă și ce pași sunt necesari și, dacă nu ești pregătit s-o faci singur, îți recomandăm și cele mai populare mărci românești!

Ce este afinata?

Până să ajungem să discutăm despre rețeta de afinată clasică sau originală, haide să vedem ce este mai exact afinata. De principiu, afinata tradițională de casă este preparată din afine de pădure și se remarcă datorită gustului aromat și culorii rubinii. O altă denumire populară este și cea de lichior de afine.

De obicei se prepară vara și se consumă cu precădere în sezonul rece. Are nevoie de câteva luni bune de macerat pentru a-și căpăta aroma care o face atât de populară. Deși este o băutură des întâlnită pe toată suprafața României și nu numai, rețeta ei poate fi diferită de la o regiune la alta. Așadar, rețeta de afinată bucovineană poate fi destul de diferită de ceea ce bem în Muntenia, de exemplu. În plus, să nu confundăm afinata cu rețeta tradițională de sirop de afine.

Mod de preparare afinata de casă: pas cu pas

Cum se prepară afinata? Vom folosi rețeta de afinata clasică și vom trece prin toți pașii necesari pentru a ne asigura că-ți iese o băutură perfectă de care se vor bucura toți prietenii tăi, dar și membri majori ai familiei. Așadar, iată ce trebuie să știi și să faci!

Ce alcool este potrivit pentru afinata de casă?

 

Să începem așadar cu conținutul de alcool. În primul rând să ținem minte că vedeta sau personajul principal sunt afinele, nu alte fructe. Cât alcool se pune la afinată și ce fel de alcool?

Când vine vorba de băutură, orice lichior de calitate se va face cu alcool dublu rafinat. Așadar, și noi vom folosi rețeta de afinată cu alcool dublu rafinat. O altă variantă va fi să folosești vodcă, și ea fiind neutră din punct de vedere al mirosului și nu va interacționa cu ingredientul principal.

Atât vodca din comerț, cât și alcoolul dublu rafinat, sunt produse din cartofi și cereale, deci sunt tot ingrediente naturale. Ține minte și faptul că un lichior fin de casă trebuie să prezinte o tărie alcoolică încadrată între 22 și 30 de grade.

Legat de afine, ține minte că cele de pădure vor determina lichidul să aibă o culoare ceva mai închisă. Spre deosebire de cele sălbatice, cele de crescătorie, adică cele pe care le găsești la magazin, au coaja mai groasă și miezul alb, deci afinata rezultată va fi mai degrabă rozalie.

Pentru rețeta de față vei folosi un kilogram de afine, de pădure sau de crescătorie, 500 ml de vodcă de 40 de grade sau 250 de ml de alcool dublu rafinat la 96 de grade și 250 ml de apă. Cât zahăr se pune la afinată? Noi mizăm pe 500 de grame de zahăr.

Cum se montează borcanele cu afinată?

Spală afinele și curăță-le de codițe, apoi lasă-le la curs și la zvântat într-o strecurătoare. Fă rost de un borcan încăpător și pune afinele în trei sau patru straturi, alternativ cu zahărul. Cu alte cuvinte, pui un strat de afine, apoi un strat de zahăr, apoi un strat de afine și unul de zahăr și tot așa. Ai grijă să nu lași borcanul la căldură, altfel riști să se fermenteze și să se strice băutura. De preferat va fi să-l pui la frigider.

După aproximativ o zi poți scutura bine borcanul. Vei observa că zahărul este aproape dizolvat și afinele și-au lăsat zeama.

Când se pune alcoolul peste afinele macerate?

După ce afinele și-au lăsat siropul, le vei muta într-un borcan mai mare și vei turna alcoolul peste ele. Urmează să amesteci foarte bine borcanul sau să-l scuturi. La final ai grijă să-l închizi și să-l depozitezi bine, de preferat într-un loc răcoros și întunecos, adică în pivniță sau în cămară.

Vei lasă borcanul la macerat pentru șase săptămâni. Din nou, ai grijă să nu-l bată soarele, în caz contrar vei risca pierderea aromei și schimbarea culorii.

În final, ai la dispoziție două opțiuni pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Cum se strecoară și păstrează afinata de casă?

Așa cum spuneam și mai sus, ai la dispoziție două variante. Fie strecori afinata, mai întâi cu ajutorul unei site și mai apoi cu ajutorul unei pânze curate, fie pur și simplu o păstrezi în borcan alături de fructe și torni din ea treptat la nevoie.

Varianta cea mai bună, credem noi, este aceea care presupune să strecori totul și să îmbuteliezi lichiorul de afine în sticle cu dop pe care să le păstrezi în cămară.

Afinata rezultată se poate servi ca atare, în diverse variante de cocktail sau poate fi folosită și pentru a însiropa prăjituri!

Top 3 mărci tradiționale de afinată

Dacă tot procesul de mai sus ți s-a părut prea complicat, nu ai acces la materia primă, nu ai răbdare să parcurgi toți pașii, nu ești o persoană practică sau pur și simplu ți-e prea poftă și vrei să guști afinata cât mai curând, iată ce mărci populare îți recomandăm!

Lichior de afine Zetea

Lichiorul de afine Zetea este obținut din distilat de fructe și sirop de afine, și se remarcă datorită unei palete gustative deosebite și fineții aromatice a afinelor care sunt atent culese și prelucrate.
Beneficiile afinatei? Conțin o sursă bogata de antioxidanți, componenți care sunt recunoscuți pentru beneficiile pe care le aduc asupra metabolismului uman. Lichiorul este produs natural 100% și nu conține niciun adaos artificial.
Băutura este excelentă atât simplă cât și în combinație cu gheață sau de ce nu într-un cocktail răcoros. Termenul de valabilitate este nelimitat.


Afinată Bran

Afinata Bran este o băutură dulce și răcoroasă, obținută din afine sălbatice, coapte pe plaiurile nordice ale Transilvaniei. Fructele au fost culese de sub poalele munților, acolo unde se scăldau în apa pura de izvor, pentru ca siropul obținut sa fie curat si sa vindece.

După macerare se amestecă în mod tradițional cu alcoolul rafinat și se toarnă în sticle o afinata romanească, după rețeta casei BRAN.

Lichior afinată Saber Elyzia

Una dintre cele mai vechi rețete originale de afinată din România, asta îți propune Saber Elyzia Afinată Premium!

Sortimentul creat cu ajutorul celor mai avansate tehnici de producție se numără printre singurele lichioruri îmbuteliate cu fructe întregi din întreaga lume, iar fructele din interior sunt selecționate și conservate natural pentru a asigura o aromă deosebit de bogată, 100% naturală.
Saber Elyzia Afinată se savurează așa cum este, cu gheață sau într-un cocktail.
Orice sortiment ai alege, îți urăm degustare plăcută!

 

Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!

Postat de: Diaconu Elena