Sursa foto: Free mage on Unsplash
O regulă general valabilă cere ca asocierea vinului cu preparatele din carne să se facă ținând cont de culoare, mai exact „asortând” un vin roșu la carnea roșie și unul alb la carnea albă.
Ar fi prea simplu pentru ca totul să se rezume la atât, pentru că există diferite soiuri de vin roșu și vin alb, precum și diferite feluri de carne și moduri în care aceasta poate fi preparată.
De aceea, ne-am propus să abordăm mai în profunzime acest subiect și să îi arătăm cum trebuie să alegi vinul potrivit pentru cele mai des consumate preparate din carne.
Cum asociezi vinul cu preparatele din carne: Ghid complet
Vinul potrivit pentru carnea de vită
Vinul potrivit pentru carnea de porc
Vinul potrivit pentru carnea rață
Vinul potrivit pentru carnea de iepure
Vinul potrivit pentru carnea de miel
Alte reguli de care să ții cont la asocierea vinului cu preparatele din carne
Temperatura de servire
Umplerea paharului
Asocierea în funcție de regiune
Vinul potrivit pentru carnea de vită
În concordanță cu regula generală de care tocmai am amintit, vinul pentru carnea de vită trebuie ales din categoria vinurilor roșii. În general, carnea de vită este slabă, motiv pentru care vinul ales trebuie să aibă o corpolență ușoară sau medie, evitând licorile foarte corpolente care se potrivesc, mai degrabă, cu mâncărurile grase.
De asemenea, pentru a pune în valoare aroma specifică a cărnii de vită, vinul ales trebuie să fie sec sau demisec. Soiurile care răspund cel mai bine acestor cerințe sunt Feteasca Neagră, Merlotul sau Cabernetul.
Dacă nu știi ce vin merge la o lasagna sau alt preparat culinar din carne de vită, regulile de selecție sunt același, așa că ai nevoie tot de un vin roșu ușor, sec sau demisec.
Vinul potrivit pentru carnea de porc
Spre deosebire de vită, de această dată vorbim despre o carne mai grasă și despre feluri de mâncare mai grele care cer un vin bun pe măsură. Evident că trebuie să alegi tot un vin roșu, numai că, de această dată, trebuie să fie unul mai taninos.
Astfel, pentru preparatele din carne grasă, care includ și sosuri, se recomandă vinuri roșii seci sau demiseci, dar cu o corpolență medie sau pronunțată. De asemenea, pentru a „tăia” din grăsime, vinul trebuie să fie ușor acid și aromat.
Dacă te întrebi ce vin merge la friptura de porc slabă sau gătită pe grătar, află că, de această dată, trebuie să alegi un soi mai ușor cu un conținut scăzut de tanin cum ar fi o Fetească Neagră sau un Pinot Noir.
Vinul potrivit pentru carnea de rață
Mulți nu sunt încă pe deplin lămuriți ce vin se bea cu preparatele din carne de rață, întrucât culoarea cărnii nu poate fi considerată pe deplin roșie, însă nici albă. Într-adevăr, rața este un sortiment aparte atunci când vine vorba despre alegerea vinului. De aceea, licoarea potrivită se stabilește în funcție de modul în care este gătită mâncarea.
Prin urmare, alături de carnea de rață gătită lent și de preparatele cu sosuri aromate, se potrivește un vin roșu ușor, dar și un vin alb sec sau demisec.
În schimb, carnea friptă pe grătar și friptura de rață au o aromă mult mai pronunțată și un conținut mai mare de grăsime, fapt pentru care astfel de preparate se potrivesc perfect cu un vin roșu taninos.
Vinul potrivit pentru carnea de iepure
Și de această dată, alegerea vinului dă naștere unor dileme, dat fiind faptul că iepurele se prepară în numeroase feluri. În plus, carnea iepurelui de câmp se deosebește destul de mult de cea a iepurelui de casă, atât ca aspect și textură, cât și ca gust. Din aceste motive, mulți nu știu exact ce vin merge la iepure, însă noi vom lămuri și această dilemă.
Dacă ne referim la iepurele de câmp, acesta face parte din categoria vânatului, având o carne roșu închis datorită bunei vascularizări a mușchilor. În cazul său, asocierea cea mai potrivită este cu vinuri roșii de corpolență medie, ușor acidulate și aromate.
De cealaltă parte, carnea iepurelui de casă are o nuanță de roșu mai puțin pronunțată, motiv pentru care poate fi consumată și în compania unui vin alb. De această dată, alegerea vinului se face ținând cont de modul în care este preparată carnea și de ingredientele care o însoțesc.
Astfel, un iepure de casă preparat la cuptor sau la ceaun merge cu un vin roșu de corpolență slabă sau medie, în timp ce felurile cu sosuri ușoare se potrivesc perfect cu vinul alb.
Vinul potrivit pentru carnea de miel
Caracteristicile cărnii de miel o fac ideală atât cu vinurile roșii cât și cu vinurile rose. Acestea din urmă se potrivesc bine cu friptura de miel, în timp ce vinurile roșii merg cel mai bine cu tocănițele de miel sau alte preparate cu sosuri.
Indiferent de varianta aleasă, vinul trebuie să fie ușor, cu arome fructate care se combină perfect cu cele specifice ale cărnii de miel.
Alte reguli de care să ții cont la asocierea vinului cu preparatele din carne
Sursa foto: Free Image on Unsplash
Produse recomandate
Pentru ca vinul să își pună cât mai bine în valoare calitățile alături de un preparat culinar, trebuie să ții cont și de anumite reguli de servire pe care ți le prezentăm în continuare.
Temperatura de servire
Temperatura de servire a vinului diferă în funcție de culoarea acestuia. Astfel, este recomandat ca vinurile albe și cele rosé să fie servite reci, în timp ce vinurile roșii trebuie să fie la temperatura camerei.
Temperatura ideală de servire a vinului nu trebuie să depășească niciodată 20-21 de grade C pentru că după acest prag băutura începe să se acrească din cauza oxidării, iar gustul se va altera ireversibil.
Dacă ne referim la vinurile albe și rosé, cu cât acestea sunt mai dulci, cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai scăzută, începând cu pragul minim de patru grade C, până la limita maximă de 12 grade C. De aceea, trebuie să știi exact când se bea vinul la masă pentru a-l pune din timp la rece, astfel încât să ajungă la temperatura optimă în momentul servirii.
În ceea ce privește vinurile roșii, cu cât acestea sunt mai taninoase cu atât temperatura de servire trebuie să fie mai mare, oscilând între 14 și 20 de grade C.
Umplerea paharului
Nu întâmplător, paharele de vin au acea formă specifică a cupei susținută de un picior înalt. Forma cupei te ajută să simți mai bine buchetul și aromele vinului, în timp de piciorul înalt servește ca suport pentru a apuca paharul fără să atingi cu mâna cupa acestuia și a încălzi astfel băutura de la temperatura corpului.
Umplerea și modul în care e ținut paharul de vin sunt alte detalii de care trebuie să ții cont pentru a pune în valoare calitățile băuturii, în raport cu preparatele din carne alături de care e servită.
Despre modul în care se ține paharul tocmai ți-am vorbit în paragraful anterior, însă trebuie să mai știi că acesta nu se umple niciodată mai mult de nivelul diametrului maxim al cupei. Astfel, se facilitează oxigenarea vinului, necesară pentru a scoate la iveală toate aromele.
Pentru ca vinul să se oxigeneze, trebuie rotit ușor în pahar timp de 1-2 minute, acesta fiind un alt motiv pentru care cupa nu se umple până la gură.
Nu în ultimul rând, spațiul rămas gol îți permite să simți mai bine buchetul vinului înainte de a-l degusta.
Asocierea în funcție de regiune
Pentru ca asocierea dintre vin și carne să fie perfectă, trebuie să mai ții cont și de zonele de origine ale preparatelor culinare servite la masă. Mai precis, este de preferat ca vinul ales să provină din aceeași regiune sau dintr-o zonă cât mai apropiată.
Dacă în cazul preparatelor specifice altor țări te poți rezuma la alegerea unui vin din țara respectivă, când vine vorba despre preparate autohtone nu este loc de astfel de compromisuri. Chiar dacă alegi unul din cele mai bune vinuri roșii românești, asocierea nu este perfectă dacă acesta nu provine exact din aceeași regiune a țării din care este și mâncarea.
Din fericire, aria de selecție a vinului potrivit este vastă, iar după ce ți-am dezvăluit criteriile de care trebuie să ții cont, îți va fi mai ușor să găsești sortimentul de care ai nevoie.
Am ajuns la final! Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să încerci și tu aceste rețete populare de cocktailuri alcoolice, intră acum pe site și comandă online toate băuturile de care ai nevoie!